fbpx

Μουντιάλ 1962 – Χιλή: Βραζιλιάνικο repeat χωρίς τον Πελέ

Μουντιάλ 1962 – Χιλή: Βραζιλιάνικο repeat χωρίς τον Πελέ

Η Βραζιλία έστω και χωρίς τον τραυματία Πελέ επέστρεψε σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου για 2η σερί διοργάνωση και 3η στην ιστορία της έχοντας απέναντι την Τσεχοσλοβακία που της πήρε 0-0 στον όμιλο, στο ματς που ο Πελέ υπέστη θλάση κι έχασε την υπόλοιπη διοργάνωση.

Τι κι αν δεν είχε τον Πελέ όμως η «σελεσάο»; Είχε τον… Αμαρίλντο που αντικατέστησε επάξια όπως αποδείχθηκε τον θρυλικό άσο. Απέναντι οι κάτοχοι του τροπαίου είχαν την αρμάδα του μεγάλου Μάζοπουστ του κατόχου της «Χρυσής Μπάλας», την Τσεχοσλοβακία που επέστρεφε σε τελικό παγκοσμίου Κυπέλλου μετά από 28 χρόνια (1934).

Όμως πριν φτάσει η Βραζιλία στον τελικό έγιναν πράγματα και θαύματα στον ημιτελικό με την Χιλή. Η πιο «βρώμικη» ομάδα της διοργάνωσης, αφού είχε τσακίσει στο ξύλο τους Ιταλούς φρόντισε να κάνει περίπου τα ίδιο και με την Βραζιλία. Ετσι στο β’ μέρος του ημιτελικού κάποια στιγμή ο προκλητικός Ρόχας έκανε σκληρό αντιαθλητικό μαρκάρισμα στον Γκαρίντσα, αυτός αντέδρασε και χτύπησε τον αντίπαλο του και αποβλήθηκε, όχι όμως και ο Ρόχας.

Την ώρα δε που ο Βραζιλιάνος αποχωρούσε για τα αποδυτήρια δέχθηκε μια μεγάλη πέτρα στο κεφάλι από την εξέδρα και σωριάστηκε στο έδαφος. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για εξετάσεις και οι γιατροί αφού διαπίστωσαν διάσειση, συνέστησαν 10 μέρες ξεκούραση και μακριά από όλα. Στο μεταξύ, επειδή οι αντιδράσεις των Βραζιλιάνων στον Περουβιανό ρέφερι, Αρτούρο Γιαμασάκι δεν έπιασαν τόπο και μετά το παιχνίδι έκαναν επίσημη διαμαρτυρία στην FIFA. Οι πιέσεις τους είχαν τελικά αποτέλεσμα, καθώς οι Τσεχοσλοβάκοι συναίνεσαν να παίξει ο Γκαρίντσα στον τελικό (!) κάτι που βόλευε και την FIFA. Ετσι η κόκκινη κάρτα σβήστηκε και ο Γκαρίντσα έπαιξε στον τελικό. Κι αυτό γιατί οι Βραζιλιάνοι τον ήθελαν πάση θυσία στο ματς παρά τις απαγορεύσεις των γιατρών.

Ο Γκαρίντσα όμως δεν ήταν σε καλή κατάσταση λόγω του χτυπήματος στο κεφάλι και μάλιστα λέγεται πως λίγες ώρες πριν τον τελικό ρώτησε τον προπονητή του «αλήθεια κόουτς σήμερα παίζουμε; Εχω χάσει τις μέρες, δεν ξέρω ούτε τι μέρα είναι»…

Στον τελικό ο Γκαρίντσα ήταν ωσεί παρών αλλά η «σελεσάο» δεν είχε πρόβλημα παρά την απουσία και του Πελέ. Οι Τσεχοσλοβάκοι προηγήθηκαν στο 16’ με τον Μάζοπουστ όμως δύο λεπτά αργότερα ο αντικαταστάτης του Πελέ, ο Αμαρίλντο με σουτ από πλάγια θέση έφερε το ματς στα ίδια. Στο 69’ από σέντρα του Αμαρίλντο ο Ζίτο με κεφαλιά έδωσε το προβάδισμα στη Βραζιλία και στο 77’ ο τελικός τελείωσε ουσιαστικά όταν ο Τζάλμα Σάντος έκανε τη σέντρα ο Τσεχοσλοβάκος γκολκίπερ Σρόιφ βγήκε να μπλοκάρει, η μπάλα του έφυγε μέσα από τα χέρια, ο Βαβά που καιροφυλακτούσε έγραψε το τελικό 3-1 και ο Βραζιλιάνος αρχηγός Μάουρο σήκωσε το τρόπαιο…

ΒΡΑΖΙΛΙΑ – ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ 3-1

ΣΤΑΔΙΟ: Νασιονάλ, Σαντιάγκο Θεατές: 69.000

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Νικολάι Λατίσεφ (Σοβ. Ενωση)

ΣΚΟΡΕΡ: 18’ Αμαρίλντο, 69’Ζίτο, 77’Βαβά – 16’ Μάζοπουστ

ΒΡΑΖΙΛΙΑ: Ζίλμαρ Σάντος, Τζάλμα Σάντος, Μάουρο, Ζόσιμο, Νίλτον Σάντος, Ντιντί, Ζαγκάλο, Γκαρίντσα, Ζίτο, Αμαρίλντο, Βαβά.

ΤΣΕΧΟΣΛΟΒΑΚΙΑ: Σρόιφ, Τίχι, Νόβακ, Πλούσκαλ, Πόπλουχαρ, Μάσοπουστ, Πόσπιχαλ, Σέρερ, Κβάσνακ, Καντράμπα, Γιέλινεκ

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο