fbpx

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Παναθηναϊκού

Το κρίσιμο σταυροδρόμι του Παναθηναϊκού

Το «τριφύλλι» προσπαθεί να βρει τον αγωνιστικό δρόμου του. Ένας δρόμος που αλλιώς ξεκίνησε στην προετοιμασία, αλλά πλέον ο Παναθηναϊκός έχει πολλά μονοπάτια μπροστά του, που πρέπει να επιλέξει πιο θα διαβεί.

Οι «πράσινοι» δεν ξεκίνησαν όπως ήθελαν την χρονιά, χάνοντας το Super Cup από τον Ολυμπιακό, γνώρισαν την ήττα στην πρεμιέρα της Basket League από τον Άρη, μετρώντας παράλληλα και αρνητικό ρεκόρ 1-4 στην Ευρωλίγκα. Χθες (30/10), «αγκομάχησαν» για να κερδίσουν τον Κολοσσό Ρόδου, ένα ματς που έδειξε να εξελίσσεται καλά γι’ αυτούς για 2.5 δεκάλεπτα, αλλά στη συνέχεια οι «πράσινοι» ξεκίνησαν να… χάνονται.

Παρορμητικές κινήσεις

Ο Παναθηναϊκός ξεκίνησε τα «ψώνια» του στο μεταγραφικό παζάρι, παίρνοντας τον Αρτούρας Γκουντάιτις για back-up ψηλό, ενώ είχε αποκτήσει ήδη τον Πάρις Λι, ενώ στη συνέχεια απέκτησε και τον Νέιτ Ουόλτερς. Άρα οι «πράσινοι» έκλεισαν δυο θέσεις που ταλαιπωρήθηκαν πολύ τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Το κενό που άφησε ο Νέντοβιτς το κάλυψε ο Γκριγκόνις, ενώ μετά το Eurobasket αποκτήθηκε και ο Πονίτκα, ενώ υπήρχε ήδη στο ρόστερ ο Άντριους. Στο «4» ήρθε ο ποιοτικός Ντέρικ Ουίλιαμς για να «κλείσει» η 6αδα τον ξένων. Ουσιαστικά «υπερφορτώθηκε» η περιφέρεια με «ίδιους» πάνω-κάτω παίκτες και στο «4» υπήρξε μεγάλο κενό, το οποίο φάνηκε στην πορεία.

Η προσθήκη του Μπέικον, ενός παίκτη που κατά κύριο λόγο παίζει στο «3», ουσιαστικά έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Άντριους, οδηγώντας αυτόματα σε μια ακόμη ανακατανομή ρόλων στο ρόστερ. Επίσης, θα πρέπει να τονιστεί πως με την αποχώρηση του Άντριους οι ξένοι του Παναθηναϊκού θα είναι επτά. Άρα στην Basket League ένας θα μένει εκτός.

Το κυριότερο, όμως, είναι πως στα πλέι οφς του πρωταθλήματος και ειδικά στους τελικούς, ο Παναθηναϊκός θα ξεκινά από μειονεκτική θέση, καθώς το βαρόμετρο του παιχνιδιού του, είναι αναμφίβολα οι ξένοι του. Άρα οι «πράσινοι» θα στερηθούν τις υπηρεσίες ενός βασικού παίκτη.

Δεν έδιωξε ο Μπέικον τον Άντριους

Ο Άντριους ξεκίνησε πολύ αγχωμένα τη σεζόν και είναι λογικό. Προερχόταν από ένα άλλο επίπεδο και μέχρι να κατανοήσει τι ακριβώς ζητά ο Ράντονιτς, ήταν δεδομένο ότι θα του έπαιρνε χρόνο. Η συνέχεια ήταν διαφορετική, αφού ο Άντριους βρήκε έναν αμυντικογενή ρόλο, ώστε να αποκτήσει την ψυχολογία να προσφέρει και στην επίθεση.

Πράγματι, το πέτυχε, αφού στο ματς με την Άλμπα μέτρησε 13 πόντους, ενώ στο ελληνικό πρωτάθλημα ήταν συνεχώς σε ήσυχα νερά στο σκοράρισμα, αλλά ήταν χρήσιμος στο αμυντικό κομμάτι. Οι «πράσινοι» επί της ουσίας πήραν έναν παίκτη – «λαχείο» και αυτό δεν ήταν κρυφό. Υψηλό συμβόλαιο δεν έχει και μόνο καλό θα μπορούσε να κάνει αν «έβγαινε».

Όμως, μετά την απόκτηση του Πονίτκα, ουσιαστικά ήταν η στιγμή που ο Άντριους είδε για πρώτη φορά την πόρτα της εξόδου. Ο Πονίτκα έχει πανομοιότυπα χαρακτηριστικά με τον Άντριους, ειδικά στην επίθεση και φυσικά είναι δοκιμασμένος στο υψηλότερο επίπεδο, κάνοντας παράλληλα ένα εξαιρετικό Eurobasket, όντας ο ηγέτης της Πολωνίας.

Αλλαγή πλάνου χωρίς λόγο

Εκτός από τις πολλές αλλαγές στο ρόστερ πριν καν αρχίσει η σεζόν, ο Παναθηναϊκός είχε μια ξεκάθαρη φιλοσοφία παιχνιδιού, την οποία είχαμε αναλύσει και στο παρελθόν. Ο Ράντονιτς στο τουρνουά «Παύλος Γιαννακόπουλος» έπαιζε πολύ pnr με Λι-Ουόλτερς- Παπαγιάννη, ενώ είχε ξεκάθαρο στόχο να χτυπήσει στο transition με τον Ντέρικ Ουίλιαμς. Έδειχνε, λοιπόν, ότι είχε μια ξεκάθαρη φιλοσοφία, η οποία, ωστόσο σχεδόν εξαφανίστηκε στη συνέχεια.

Πλέον, βλέπουμε μια ομάδα η οποία δεν ξέρει τι ακριβώς θέλει να παίξει, δείχνει ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη στόχευση. Ο Γκριγκόνις προσπαθεί να ανταπεξέλθει αλλά δείχνει ότι δεν είναι σε καλό φεγγάρι και το overdribbling πάει και έρχεται.

Η απουσία του Ουόλτερς προφανώς και επηρέασε, καθώς τραυματίστηκε πάνω που έκανε τις καλύτερες του εμφανίσεις, ενώ στη συνέχεια μπήκαν στο ροτέισον και οι Γκριγκόνις – Πονίτκα.

Αυτός θα βγει κερδισμένος

Μέσα απ’ όλη αυτή τη κατάσταση, ο Λευτέρης Μαντζούκας φαίνεται πως μπορεί να βγει ο μεγάλος κερδισμένος. Ο νεαρός είναι δεινός σουτέρ, το έχει δείξει. Έχει σώμα που μπορεί να ανταποκριθεί στο υψηλό επίπεδο. Βεβαίως και χρειάζεται βελτίωση σε όλα, όμως το γεγονός ότι μετά τον Ουίλιαμς υπάρχει το… χάος στο «4», αλλά και με το δεδομένο πως ο Παναθηναϊκός σκοράρει με το σταγονόμετρο από μακριά, μπορεί να αποτελέσει μια σημαντική λύση.

Εξάλλου, ο Μαντζούκας μετά από 2 χρόνια στην ομάδα είναι έτοιμος να αγωνιστεί, καθώς μιλάμε για ένα ατόφιο ταλέντο που ρίχνει καθημερινή δουλειά στα προπονητήρια του ΟΑΚΑ. Έχει το θράσος που χρειάζεται, καθώς και την ικανότητα να ανταποκριθεί στο υψηλότερο επίπεδο.

Με την προσθήκη του Μπέικον και σε σχήματα με τον Ουίλιαμς στο «5», ο Μαντζούκας μπορεί να βρει χώρο να δράσει και να πάρει τις ευκαιρίες του. Φυσικά πάντα αναφερόμαστε στην Euroleague, καθώς στο ελληνικό πρωτάθλημα είναι δεδομένο ότι εφόσον δίνει αυτά που θέλει ο Ράντονιτς, πρέπει να παίζει ΠΟΛΥ.

Ο Μήτογλου δεν έχει ξεχαστεί

Μέσα στον Νοέμβριο αναμένεται η εκδίκαση και της υπόθεσης Μήτογλου. Αν ο «Μήτο» τιμωρηθεί με έναν χρόνο, τότε οι «πράσινοι» θα προχωρήσουν άμεσα στην απόκτηση του, ώστε να τον έχουν στο φινάλε της σεζόν. Μια προσθήκη από το πάνω ράφι, Έλληνας σε μια θέση που πονά ο Παναθηναϊκός όπως είναι το «4», αλλά υπό συνθήκες και το «5».  

Γενικότερα

Ο Παναθηναϊκός με την προσθήκη του Μπέικον θα προχωρήσει σε νέα ανακατανομή ρόλων, καθώς προσθέτει μια “πολεμική μηχανή” στο ρόστερ του. Έναν πρωταγωνιστή που αναμένεται να επωμιστεί ένα μεγάλο βάρος επιθετικά, παίρνοντας παράλληλα ένα μεγάλο βάρος από τους υπόλοιπους.

Αυτό θα βοηθήσει τους Γκριγκόνις – Πονίτκα να απελευθερωθούν και να κερδίσουν χρόνο, ώστε να επανέλθουν στην πρότερη κατάσταση τους. Οι «πράσινοι» θέλουν χρόνο και το μεγάλο στοίχημα είναι να βρουν το συντομότερο ρόλους και ομοιογένεια, ώστε να μη χάσουν, τουλάχιστον αμαχητί, το τρένο της οκτάδας.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο