fbpx

Μουντιάλ 1954 – Ελβετία: Το θαύμα της Βέρνης

Μουντιάλ 1954 – Ελβετία: Το θαύμα της Βέρνης

Η τρομερή αρμάδα του Φέρεντς Πούσκας, του Τσίμπορ, του Χιντεγκούτι, του Κόσιτς και των άλλων μεγάλων αστέρων της μπάλας, η Ουγγαρία, δεν είχε αντίπαλο εκείνη την περίοδο και σάρωνε τα πάντα στο πέρασμα της. Με επίθεση φωτιά διέλυε τους πάντες και ο τελικός με την Γερμανία την οποία είχε συντρίψει στον όμιλο με το μυθικό 8-3, έμοιαζε με μονομαχία Γολιάθ εναντίον Δαβίδ. Όμως στο ποδόσφαιρο, ποτέ μη λες ποτέ. 

Η Γερμανία του παμπόνηρου κόουτς Ζεπ Χερμπέργκερ δεν άφησε τίποτα στην τύχη από την αρχή του τουρνουά γνωρίζοντας ότι η Ουγγαρία ήταν το μεγάλο φαβορί, ήταν αήττητη σε 32 σερί ματς σε 5 χρόνια και είχε συντρίψει δύο φορές την Αγγλία με 7-1 κι 6-3.

Τι έκαναν οι Γερμανοί πριν τον τελικό; Ένας εκ των βοηθών του Χερμπέγκερ νοίκιασε δωμάτιο στο ξενοδοχείο που έμεναν οι Ούγγροι και τους κατασκόπευε. Παράλληλα, οι Γερμανοί λάνσαραν νέα ποδοσφαιρικά παπούτσια με αποσπώμενες τάπες, ιδανικά για τα βρεγμένα και λασπωμένα τερέν. Η Ουγγαρία πήγε σχεδόν ξάγρυπνη στον τελικό καθώς το ξενοδοχείο που είχε καταλύσει βρισκόταν σε ένα χωριό στο οποίο την παραμονή του τελικού γινόταν ένα τεράστιο πανηγύρι! Ο δε Γερμανός κόουτς φρόντισε στο ματς του ομίλου με την Ουγγαρία να παρατάξει την ομάδα του με πέντε αναπληρωματικούς, ενώ ο σκληροτράχηλος Λάιμπριχ κατά τη διάρκεια του πρώτου αγώνα χτύπησε βρώμικα τον Πούσκας στο γόνατο με αποτέλεσμα εκείνος να χάσει τα υπόλοιπα ματς της Ουγγαρίας και να εμφανιστεί ξανά στον τελικό με μπανταρισμένο το γόνατο του. Λέγεται ότι εκείνο το μαρκάρισμα στο πρώτο ματς ήταν προσχεδιασμένο για να βγάλει νοκ άουτ τον «καλπάζοντα συνταγματάρχη». Σα να μην έφταναν όλα αυτά, η Ουγγαρία κουράστηκε αφάνταστα μέχρι να υποτάξει την Ουρουγουάη στον ημιτελικό καθώς για πρώτη φορά έπαιξε παράταση (4-2).

Με τα πολλά και κάτω από καταρρακτώδη βροχή ο τελικός ξεκίνησε στη Βέρνη σε ένα γήπεδο σχεδόν βούρκο. Η Ουγγαρία μπήκε φουριόζα να καθαρίσει γρήγορα το ματς και προηγήθηκε στο 8ο λεπτό με 2-0 χάρις σε γκολ των Πούσκας και Τσίμπορ. Όμως υποτίμησε πολύ τους αντιπάλους της. Η Γερμανία αντέδρασε και μείωσε άμεσα με τον Μόρλοκ στο 10’ και πριν συμπληρωθεί το πρώτο 20λεπτο είχε φέρει το ματς στα ίσια με τον Ραν. Στο β’ μέρος η καταπονημένη και ξάγρυπνη Ουγγαρία πίεσε λυσσασμένα για το τρίτο γκολ, έχασε μοναδικές ευκαιρίες, της ακυρώθηκε γκολ του Πούσκας, είχε δύο δοκάρια αλλά το γκολ το έβαλε σε μια ξαφνική αντεπίθεση η Γερμανία πάλι με τον Ραν και με 3-2 ολοκλήρωσε την μεγάλη έκπληξη και κατέκτησε το τρόπαιο βγάζοντας εκατομμύρια Γερμανούς στους δρόμους που μιλούσαν για το «θαύμα της Βέρνης» και φώναζαν το σύνθημα «είμαστε και πάλι κάποιοι», αφήνοντας τους Ούγγρους να υποστηρίζουν ότι εκείνη η Γερμανία ήταν προϊόν των εργαστηρίων ντόπινγκ, ανάλογων εκείνων που είχε  δημιουργήσει ο Χίτλερ για να φτιάξει τους «υπεράνθρωπους στρατιώτες»…

ΓΕΡΜΑΝΙΑ – ΟΥΓΓΑΡΙΑ 3-2

Στάδιο: Βάνκντορφ 

Θεατές: 64.000

Διαιτητής: Τζορτζ Ρίντερ (Αγγλία)

Σκόρερ: 10’Μόρλοκ, 18’, 84’Ραν – 6’ Πούσκας, 8’ Τσίμπορ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Τούρεκ, Ποσιπάλ, Λάιμπριχ, Κολμάιερ, Εκελ, Μάι, Μόρλοκ, Φρ. Βάλτερ, Ραν, Οτ. Βάλτερ, Σάφερ.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκρόσικς, Μπουζάνσκι, Λόραντ, Λάντος, Μπόζικ, Ζακάριας, Χιντεγκούτι, Τσίμπορ, Τόθ, Κότσις, Πούσκας.

YouTube video
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο