fbpx

Μουντιάλ 1950-Β: Οι πρωταγωνιστές, οι σκόρερ, τα στατιστικά

Μουντιάλ 1950-Β: Οι πρωταγωνιστές, οι σκόρερ, τα στατιστικά

Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Βραζιλίας, το 1950 εκτός από το κάζο της Βραζιλίας με την ήττα στο τελευταίο παιχνίδι από την Ουρουγουάη, είχε και άλλα απίστευτα γεγονότα, αλλά και πρωταγωνιστές όπως ο Μοασίρ Μπαρπόσα.

Μοασίρ Μπαρμπόσα

Ενας από τους καλύτερους γκολκίπερ στον κόσμο ο Μπαρμπόσα κρυβόταν για πολύ καιρό μετά το «Maracanazo» κι έζησε για πολλά χρόνια ατιμασμένος και στιγματισμένος μέχρι τον θάνατο του το 2000. «Ηταν περίπου 20 χρόνια μετά τον οδυνηρό τελικό, όταν έζησα μια από τις χειρότερες στιγμές της ζωής μου –διηγήθηκε ο ίδιος σε συνέντευξη του- όταν βρέθηκα σε ένα μαγαζί για να ψωνίσω και μόλις με αντιλήφθηκε μια γυναίκα, γύρισε και είπε στον μικρό της γιό «τον βλέπεις αυτόν αγόρι μου; Αυτός «κρέμασε» τη Βραζιλία μας»”.

Το 1993, κι ενώ είχαν περάσει 43 χρόνια από εκείνον τον τελικό, του απαγορεύτηκε να σχολιάσει έναν αγώνα της εθνικής ομάδας σε τηλεοπτική μετάδοση. Ο Μάριο Ζαγκάλο, Ομοσπονδιακός προπονητής της Βραζιλίας παραμονές του Μουντιάλ του 1970 τον είχε διώξει από την προπόνηση της ομάδας για να μη φέρει γρουσούζικη αύρα στην ομάδα, ενώ την δεκαετία του ’90 απαγορεύτηκε στον διεθνή γκολκίπερ Ταφαρέλ, να συναντηθεί μαζί του, γι «να μην αρπάξει την κατάρα». Είναι εντυπωσιακό πως μετά τον Μπαρμπόσα, ο επόμενος βασικός μαύρος τερματοφύλακας της Βραζιλίας ήταν ο Ντίντα, την δεκαετία του 2000.

Ο Μπαρμπόσα εργάστηκε για 20 χρόνια σαν υπάλληλος στο «Μαρακανά» και κάποια στιγμή σε μια ανακαίνιση του γηπέδου μπόρεσε να πάρει τα δοκάρια του τέρματος που είχε δεχτεί τα δύο γκολ στον τελικό. Τα πήγε σπίτι του και κάποια στιγμή κάλεσε τους φίλους σε μπάρμπεκιου. Εκεί έκαψε τα δοκάρια για να «σκοτώσει» την κατάρα…

ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Πρεμιέρα και σοκ για την Αγγλία

Η διοργάνωση ήταν αρχικά προγραμματισμένη να διεξαχθεί το 1949, ένα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, όμως οι Βραζιλιάνοι ζήτησαν παράταση ενός χρόνου για να ετοιμάσουν το «Μαρακανά» κάτι που έγινε δεκτό. Την ίδια ώρα οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι προσπαθούσαν να πείσουν τους Αγγλους να πάρουν μέρος στα προκριματικά. Οι προσπάθειες έπιασαν τόπο και τέσσερις βρετανικές χώρες είπαν το πολυπόθητο «ναι» και πήραν μέρος. Μάλιστα η FIFA έφτιαξε έναν προκριματικό όμιλο ειδικά για τους Βρετανούς στον οποίο μετείχαν Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Β. Ιρλανδία.

Οι υπερόπτες Αγγλοι που σνόμπαραν τη διοργάνωση γιατί θεωρούσαν ότι το ποδόσφαιρο είναι δικό τους άθλημα, με τρεις νίκες πήραν τη πρώτη θέση στον όμιλο και μαζί την πρόκριση για την τελική φάση. Μαζί τους ως 2η προκρίθηκε και η Σκωτία η οποία λίγο αργότερα αποσύρθηκε λόγω πολλών οικονομικών προβλημάτων στη χώρα. Γαλλία και Πορτογαλία που προσκλήθηκαν να πάρουν τη θέση της, αρνήθηκαν.Ετσι η Αγγλία ταξίδεψε μόνη από τη Μ. Βρετανία και με έπαρση που έφθανε στα… ουράνια. Και φυσικά αυτό της κόστισε αφού έπεσε θύμα μιας από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο.

Ξεκίνησε με νίκη 2-0 επί της Χιλής στο όμιλο αλλά στο δεύτερο παιχνίδι κόντρα στους Αμερικάνους έπαθαν απίστευτο κάζο. Υποτίμησαν τους αδύναμους αντιπάλους τους κι έχασαν 1-0! Μια ήττα που τους κατατρέχει ακόμα. Το σοκ ήταν τέτοιο που στο επόμενο παιχνίδια η Αγγλία έχασε 1-0 και από την Ισπανία και αποχαιρέτησε πολύ γρήγορα τη διοργάνωση. Το σοκ στη Βρετανία ήταν απίστευτο. Μάλιστα όταν έφθασε το τηλεγράφημα από τη Βραζιλία με το τελικό σκορ 1-0 υπέρ των ΗΠΑ, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι δεν το πίστεψαν, νόμιζαν ότι έγινε τυπογραφικό λάθος και την επόμενη μέρα πολλές αγγλικές βρετανικές εφημερίδες κυκλοφόρησαν με την είδηση ότι η Αγγλία συνέτριψε τις ΗΠΑ με 10-1!

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ…

  • Εγιναν 22 αγώνες στη διοργάνωση με 19 νίκες και μόλις 3 ισοπαλίες.
  • Συνολικά σημειώθηκαν 88 γκολ, μέσος όρος 4 γκολ ανά αγώνα.
  • Πρώτος σκόρερ του τουρνουά αναδείχθηκε ο Βραζιλιάνος Αντεμίρ με 8 γκολ.
  • Στα προκριματικά συμμετείχαν 34 εθνικές ομάδες και διεκδίκησαν τα 13 εισιτήρια για την τελική φάση. Οι δυο θέσεις καλύφθηκαν από την προηγούμενή νικήτρια Ιταλία και την οικοδέσποινα Βραζιλία. Η 16η Σκωτία αποχώρησε όπως και η Τουρκία και η Ινδία. Η FIFA δεν τις αντικατέστησε κι έμεινε στις 13, αντιλαμβανόμενη τη δυσκολία να βρει εθνικές ομάδες μετά την εξαθλίωση (οικονομική και μη) που προκάλεσε ο πόλεμος.
  • Οι αγώνες έγιναν σε έξι πόλεις της Βραζιλίας: Ρίο ντε Τζανέιρο, Μπέλο Οριζόντε, Σάο Παόλο, Κουριτίμπα, Πόρτο Αλέγκρε και Ρεσίφε.
  • Για τον 4ο όμιλο έγινε μόνο ένα ματς αυτό της Ουρουγουάης με την Βολιβία (8-0) αφού στον όμιλο είχαν κληρωθεί αλλά αποχώρησαν πριν τους αγώνες Σκωτία και Τουρκία κι έτσι η μετέπειτα νικήτρια βρέθηκε στην τελική τετράδα…
  • Η Ουρουγουάη είναι η μόνη παγκόσμια πρωταθλήτρια που πήρε το τρόπαιο δίνοντας μόλις 4 αγώνες κι έχοντας μόνο τρείς νίκες…
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο