fbpx

Μουντιάλ 1938-Γαλλία: Οι πρωταγωνιστές, οι σκόρερ, τα στατιστικά

Μουντιάλ 1938-Γαλλία: Οι πρωταγωνιστές, οι σκόρερ, τα στατιστικά

Στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας ήρθε η απόδειξη για το μεγαλείο της Ιταλίας που κυριάρχισε την δεκαετία του ’30. Ο Λεονίντας της Βραζιλίας έδειξε σε όλο τον κόσμο το ανάποδο ψαλίδι και με 7 γκολ αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ.

ΙΤΑΛΙΑ

Καθιερώθηκε την δεκαετία του ’30 ως μια από τις μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές δυνάμεις τον κόσμο (με δυο κατακτήσεις Μουντιάλ κι ένα χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο ενδιάμεσα). Όμως η «Σκουάντρα Ατζούρα» στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Γαλλίας είχε ένα έξτρα κίνητρο. Να αποδείξει ότι δεν ήταν κομήτης και ότι η κατάκτηση του τροπαίου το 1934 δεν ήταν αποτέλεσμα της έδρας ούτε της προπαγάνδας Μουσολίνι. Και το απέδειξε στα γήπεδα της Γαλλίας με τον πιο εμφατικό τρόπο…

Πέρα από την αγωνιστική της αξία και τα μεγάλα ονόματα στο ρόστερ, για την παγκόσμια Ιταλία ο πρωτομάστορας ήταν ο Ομοσπονδιακός προπονητής Βιτόριο Πότσο, ο οποίος έφερε την επανάσταση στο ποδόσφαιρο στις διοργανώσεις του 1934 και του 1938. Ο Πότσο μετέτρεψε το σύστημα 2-3-5 που επικρατούσε ως τότε στα γήπεδα σε 2-3-2-3, το περίφημο για την εποχή «Metodo» το οποίο ενίσχυε την άμυνα και παράλληλα έκανε πολύ πιο αποτελεσματικές τις αντεπιθέσεις της ομάδας του και αιφνιδίαζε τον αντίπαλο. Λέγεται πως το ίδιο σύστημα στην πιο μοντέρνα μορφή του εφάρμοσε ο Πεπ Γκουαρδιόλα στην μεγάλη Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν…

Όμως για να πετύχει η συνταγή ο Πότσο έπρεπε να έχει και τα κατάλληλα υλικά να την στηρίξουν. Μεγάλοι άσοι ήταν στη διάθεση του, με πρώτο τον Τζουζέπε Μεάτσα, τον άνθρωπο που έδωσε και τις τέσσερις ασίστ στα ιταλικά γκολ του τελικού. Από κοντά ο Σίλβιο Πιόλα ένας από τους μεγαλύτερους σκόρερ στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου και της εθνικής του ομάδας. Ο Πιόλα σημείωσε δύο γκολ στον τελικό (πέντε συνολικά) ψηφίστηκε MVP της διοργάνωσης και λίγα χρόνια αργότερα δύο γήπεδα, ένα στη Νοβάρα κι ένα στο Βετσέλι, πήραν το όνομα του…

ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ

Λεονίντας

Μπορεί ο Σίλβιο Πιόλα και Τζουζέπε Μεάτσα να εντυπωσίασαν στην διοργάνωση, όμως την παράσταση έκλεψε ένας Βραζιλιάνος. Ο πρώτος σκόρερ με 7 γκολ, Βραζιλιάνος Λεονίντας Ντα Σίλβα, ο ποδοσφαιριστής μύθος που λάνσαρε στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο το… ανάποδο ψαλίδι!

Ο βραχύσωμος επιθετικός -τότε της Βάσκο ντα Γκάμα- τρέλανε τους φιλάθλους καθώς ήταν ο πρώτος που σημείωσε γκολ με αυτό τον τρόπο και είχε για… ψωμοτύρι ανάλογες προσπάθειες και γκλ που στην εποχή του κανείς άλλος ποδοσφαιριστής δεν είχε σκεφτεί να κάνει…

Το τρομερό με την περίπτωση του Λεονίντας ήταν πως ο προπονητής της εθνικής Βραζιλίας Αντεμάρ Πιμέντα, κι ενώ ο παίκτης ήταν βασικός και αναντικατάστατος, πετούσε φωτιές κι εντυπωσίαζε στη διοργάνωση, στον κρίσιμο ημιτελικό με την Ιταλία τον άφησε εκτός ενδεκάδας για να τον… ξεκουράσει κι ας είχε ήδη σημειώσει πέντε γκολ σε τρία παιχνίδια! «Εγκλημα» που ποτέ δεν του συγχώρησαν οι συμπατριώτες του. Ο Λεονίντας σημείωσε χατ τρικ στη νίκη 6-5 επί της Πολωνίας, πέτυχε από ένα γκολ κόντρα στα δύο ματς του προημιτελικού με την Τσεχοσλοβακία και σημείωσε ακόμα δύο στον μικρό τελικό απέναντι στη Σουηδία. Ο βιρτουόζος επιθετικός συνολικά αγωνίστηκε 19 φορές με την εθνική και σημείωσε 21 γκολ. Τον αποκαλούσαν «μαύρο διαμάντι» πολύ πριν τον τίτλο φέρει ο μεγάλος Πελέ ενώ το παρατσούκλι του ήταν ο «άνθρωπος λάστιχο» εξ αιτίας των εντυπωσιακών γκολ του με ανάποδο ψαλίδι ή εναέρια βολέ…

Σχεδόν κάθε χρόνο άλλαζε ομάδα και μόνο στην Σάο Πάουλο αγωνίστηκε 7 χρόνια, όταν και κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια το 1950. Μετά το ποδόσφαιρο εργάστηκε ως σχολιαστής ραδιοφώνου και κατέληξε το 1974 χτυπημένος και βασανισμένος από τη νόσο Αλτσχάιμερ…

Η διάλυση της «Wunderteam»

Μια από τις κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη ήταν εκείνη την εποχή η εθνική Αυστρίας, η περίφημη «Wunderteam» που είχε αρχηγό και ηγέτη της τον εκπληκτικό Ματίας Σίντελαρ. Τον «άνθρωπο χαρτί» όπως τον αποκαλούσαν οι Ευρωπαίοι εξ αιτίας της λεπτής σωματοδομής του, της άριστης τεχνικής του και του αέρινου στιλ του στους αγώνες. Η Αυστρία είχε προκριθεί στη τελική φάση και μάλιστα ήταν εκ των φαβορί για παρουσία στον τελικό ή ακόμη και για την κατάκτηση του τροπαίου. Όμως τρεις μήνες πριν την έναρξη του μουντιάλ κι ενώ τα τύμπανα του πολέμου χτυπούσαν πλέον απειλητικά σε όλη την Γηραιά ήπειρο, η ναζιστική Γερμανία προσάρτησε τη γείτονα χώρα στα εδάφη της και διάλυσε μεταξύ άλλων και την περίφημη αυστριακή εθνική ομάδα. Κι αυτό γιατί σχεδόν εκβιαστικά (και υπό των τρόμο των ναζί) πολλοί διεθνείς της Αυστρίας αποφάσισαν να αγωνιστούν για λογαριασμό της εθνικής Γερμανίας.

Ετσι η Αυστρία δεν μετείχε στην τελική φάση, που για πρώτη φορά διεξήχθη λειψή με 15 αντί 16 ομάδες. Ετσι η Σουηδία που είχε κληρωθεί να παίξει μαζί της πέρασε τον πρώτο γύρο χωρίς αγώνα.Στο μεταξύ ο Ματίας Σίντελαρ αρνήθηκε να αγωνιστεί με τη ναζιστική Γερμανία και λίγο αργότερα το πλήρωσε με τη ζωή του. Οι ναζί τον είχαν υπό στενή παρακολούθηση, σχεδόν του έκοψαν το ποδόσφαιρο έως ότου ένα πρωινό ο Σίντελαρ βρέθηκε νεκρός στο διαμέρισμα του στη Βιέννη. Για τους ιστορικούς οι ναζί ήταν οι δράστες αν και ποτέ δεν αποδείχθηκε 100%…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ…

  • Η Αγγλία, που κλήθηκε να αντικαταστήσει την Αυστρία, αρνήθηκε και σνόμπαρε εκ νέου τη διοργάνωση, η οποία διεξήχθη τελικά με 15 ομάδες.
  • Η απόφαση να διοργανωθεί δεύτερο συνεχόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο στην Ευρώπη (μετά τη διοργάνωση της Ιταλίας το 1934) προκάλεσε αντιδράσεις στη Νότιο Αμερική, οι χώρες της οποία υποστήριζαν ότι η διοργάνωση θα έπρεπε να εναλλάσσεται ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Αποτέλεσμα αυτού ήταν ότι η Αργεντινή αρνήθηκε (όπως και οι περισσότερες χώρες της Ν. Αμερικής) να αγωνιστεί επειδή δεν ανέλαβε την διοργάνωση, όπου ήταν συνυποψήφια.
  • Από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938 ίσχυσε για πρώτη φορά η απευθείας πρόκριση της διοργανώτριας χώρας, καθώς και της νικήτριας της προηγούμενης. Ετσι Ιταλία και Γαλλία προκρίθηκαν απευθείας στη τελική φάση.-Στους 18 αγώνες που έγιναν, σημειώθηκαν 84 γκολ, με μέσο όρο 4,67 γκολ ανά αγώνα.
  • 10 γαλλικές πόλεις φιλοξένησαν τους αγώνες: Παρίσι, Λιόν, Μασσαλία, Αντίμπ, Μπορντό, Χάβρη, Λιλ, Ρενς, Στρασβούργο, Τουλούζη.
  • Η νίκη της Βραζιλίας επί της Πολωνίας με 6-5 ήταν ο αγώνας με τα περισσότερα (11) γκολ στη διοργάνωση.
  • Το 8-0 ήταν η πιο ευρεία νίκη ομάδας στη διοργάνωση και την σημείωσε στον προημιτελικό η Σουηδία επί της Κούβας…
  • Στον μικρό τελικό η Βραζιλία νίκησε τη Σουηδία με 4-2. Μετά από 20 χρόνια (1958), οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες στη διοργάνωση της Σουηδίας, με τους Βραζιλιάνους να κερδίζουν πάλι, αυτή τη φορά με 5-2.
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο