fbpx

ΑΕΚ: Οπλα της ο… Αλμέιδα και η αναβάθμιση του ρόστερ

ΑΕΚ: Οπλα της ο… Αλμέιδα και η αναβάθμιση του ρόστερ

Με την 5η σερί νίκη της στο πρωτάθλημα (και 7η συνολικά σε 9 αγώνες) η ΑΕΚ διανύει μια από τις καλύτερες περιόδους των τελευταίων χρόνων, ειδικά από την κατάκτηση του τίτλου το 2017 και μέχρι σήμερα….

Από τη μία η αύρα και η αυτοπεποίθηση που της δίνει το νέο της γήπεδο, από την άλλη η σίγουρη αναβάθμιση του ρόστερ και τέλος (αλλά όχι τελευταίος στη σειρά) ο νέος προπονητής της Ματίας Αλμέιδα έχουν βάλει τον «δικέφαλο» σε ρότα διεκδίκησης του φετινού τίτλου στη Σούπερ Λίγκα κι ας βρίσκεται ο πρωτοπόρος παναθηναϊκός έξι βαθμούς μπροστά της κι ας την νίκησε στο πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι…

Η ΑΕΚ αποπνέει πλέον φρεσκάδα. Η υγεία στα αποδυτήρια στον πάγκο και στον αγωνιστικό χώρο φαίνεται ξεκάθαρα σε κάθε της παιχνίδι, είτε εντός είτε εκτός έδρας.. Και αυτό –που είναι και το πιο σημαντικό σε μια ομάδα- είναι καθαρά έργο Αλμέιδα. Γιατί η ΑΕΚ είναι αυτή τη στιγμή η ομάδα του προπονητή της, που ό,τι ζητάει από τους παίκτες του βγαίνει στο χορτάρι. Ομάδα όπου ο καθένας ξέρει το ρόλο και τις δυνατότητες του. Είτε αγωνίζεται βασικός είτε ξέρει ότι αύριο θα παίξει άλλος στη θέση του, είτε είναι μόνιμα παγκίτης. Εν ολίγοις στο ψυχολογικό κομμάτι ο Αργεντινός πρώην αμυντικός μέσος έχει κερδίσει τους ποδοσφαιριστές του, βοηθούμενος και από το πρότζεκτ του νέου γηπέδου. Το οποίο μην το υποτιμάτε, είναι αυτό που άλλαξε τη διάθεση των παλιών και ενθουσίασε τους νέους και που συσπείρωσε τον κόσμο της ΑΕΚ. Όμως για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται μαζί με το ψυχολογικό κομμάτι και το αγωνιστικό. Το ένα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με το άλλο. Κι εδώ η δουλειά του Αλμέιδα με όλα όσα έχει δείξει η ομάδα του στις 9 πρώτες αγωνιστικές της Σούπερ Λίγκας, έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Πορεία που πείθει

Σε 4 παιχνίδια στην έδρα της η ΑΕΚ έχει 3 νίκες (η μια στη Ριζούπολη) και μια ήττα (από τον Βόλο στη Ριζούπολη) και εκτός έδρας σε 5 παιχνίδια έχει 4 νίκες μια ήττα (από τον Παναθηναϊκό με δυο πέναλτι). Συνολικά μετράει 7 νίκες και δυο ήττες. Εχει την καλύτερη επίθεση στο πρωτάθλημα με 17 τέρματα, την 2η καλύτερη άμυνα με 4 γκολ παθητικό έναντι δύο του Παναθηναϊκού, έχει την καλύτερη διαφορά τερμάτων (+13) μαζί με τους «πράσινους». Μετά την ήττα από τον Παναθηναϊκό μετράει πέντε συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα (και μια 6η στο κύπελλο επί του ΠΑΣ έχοντας εξασφαλίσει την είσοδο της στους «8» της διοργάνωσης). Πιο πειστική πορεία δεν θα μπορούσε να υπάρξει. Και είναι βέβαιο ότι θα παίξει τα ρέστα της για τον τίτλο…

Και πάμε τώρα, στο έργο Αλμέιδα. Ο Αργεντινός τι κι αν δεν είχε στην προετοιμασία πολλούς από τους νέους παίκτες της ομάδας, κατάφερε να περάσει τη δική του νοοτροπία σε εκείνους που είχε στη διάθεση του και να προσαρμόσει ανάλογα τους παίκτες που αποκτήθηκαν στη συνέχεια. Για να το πετύχει ήθελε απλά τα κατάλληλα εργαλεία. Και τα βρήκε. Πινέδα, Γκατσίνοβιτς, Ελίασον, Βίντα, Μουκουντί, Γιόνσον, μπήκαν στην ενδεκάδα και προσαρμόστηκαν άμεσα. Αν αυτό δεν είναι δουλειά του κόουτς τότε τι είναι; Ο Αλμέδια δοκίμασε αρκετά σχήματα μέχρι να βρει το κατάλληλο έτσι ώστε να παίζει η Ενωση ποδόσφαιρο υψηλού επιπέδου, με ασφυκτικό πρέσινγκ, αδιάκοπο τρέξιμο, γρήγορη κυκλοφορία και ακόμα πιο γρήγορη ανάκτηση της μπαάλλας. Και δουλεύει τα πάντα σε κάθε παιχνίδι.

Για παράδειγμα, στην προετοιμασία, ο Αλμέιδα προτιμούσε το σύστημα με τρεις κεντρικούς αμυντικούς, οπότε και με αυτό ξεκίνησε το πρωτάθλημα, χωρίς όμως να έχει… εμμονή. Επαιξε και 3-6-1 και 3-4-3. Μετά την ήττα από τον Βόλο, ο Αλμέιδα για πρώτη φορά παράταξε την ΑΕΚ (κόντρα στον ΠΑΣ) με 4-2-3-1 και στην ήττα στη Λεωφόρο με 4-3-3 (στο τελευταίο κομμάτι του ντέρμπι και επειδή ήταν πίσω στο σκορ ρίσκαρε παίζοντας 4-2-4). Στο Αγρίνιο η ΑΕΚ παρατάχθηκε για πρώτη φορά με σύστημα 4-4-2 με τη διάταξη στη μεσαία γραμμή να είναι ρόμβος με τον Πινέδα στον άξονα. Κι εδώ είναι μια από τις πιο καθοριστικές κινήσεις του Αργεντινού κόουτς. Εφερε τον Πινέδα πιο πίσω για να έχει αρκετό χώρο να δημιουργεί και να αξιοποιεί πιο άνετα τους επιθετικούς, καθώς έχει και την κάθετη πάσα αλλά μπορεί και να βλέπει όλο το γήπεδο. Κίνηση που έδωσε ταυτόχρονα χώρο και στον Γκατσίνοβιτς να μπορεί πιο συχνά να πατάει στην αντίπαλη περιοχή και να σκοράρει. Παράλληλα, το άλλο πιο επιδραστικό τρικ του Αλμέιδα είναι η αξιοποίηση του Λιβάι Γκαρσία ως σέντερ φορ. Λύση που αποδίδει πολύ αφού ήδη ο Γκαρσία με την ταχύτητα και το άλμα του έχει σημειώσει κιόλας 5 γκολ. Αυτό πρακτικά βολεύει και τον Ελίασον που παίζοντας αυτός στα άκρα, του δίνει τη δυνατότητα να ανοίγει χώρους και να δίνει παράλληλα πλάτος στην επίθεση της «δικεφάλου». Στο δια ταύτα, ο Ματίας Αλμέιδα δεν είναι εμμονικός με ένα σύστημα αλλά προετοιμάζει την ΑΕΚ ανάλογα με τον αντίπαλο που έχει μπροστά του.

Οι ισορροπίες

Κάτι εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι ο Αλμέιδα καταφέρνει χάρις στην προσωπικότητα του να κρατάει τις ισορροπίες μεταξύ των παικτών του είτε αγωνίζονται βασικοί είτε είναι παγκίτες. Κι αυτό φαίνεται όταν κάποιος από τους αναπληρωματικούς μπαίνει να παίξει βασικός ή αλλαγή. Η ομάδα βγάζει ομοψυχία που δεν είχε τις προηγούμενες σεζόν. Και εννοείται ότι πλέον έχει λύσεις στον πάγκο για όλες τις θέσεις.

Μοναδικό μειονέκτημα για την Ενωση, σε όσα μας έχει δείξει ως τώρα είναι ότι έχει αργό κέντρο άμυνας κι εκεί χτυπούν περισσότερο οι αντίπαλοι της. Ο Βίντα είναι από τους καλύτερους στόπερ αλλά πάσχει στην ταχύτητα, όπως και ο Μουκουντί. Η ΑΕΚ έχει όγκο, και δύναμη στα στόπερ αλλά λείπει η ταχύτητα, ειδικά αν βρεθεί ο αντίπαλος (πράγμα σύνηθες στα περισσότερα ματς στο πρωτάθλημα) σε φάση αντεπίθεσης όπου έχει σίγουρα ανοικτό χώρο να δράσει. Ο «δικέφαλος» μπορεί να έχει δεχτεί μόλις 4 γκολ στο πρωτάθλημα όμως οι αντίπαλοι (και μιλάμε για Ιωνικό, Ατρόμητο και ΠΑΣ) δημιούργησαν επικίνδυνες καταστάσεις στην εστία της άσχετα αν δεν μπόρεσαν να τις μετουσιώσουν σε γκολ. Στο ντέρμπι δε με τον Παναθηναϊκό (είχε παίξει ο Τζαβέλλας) οι «πράσινοι» είχαν σωρεία ευκαιριών και και για άλλα γκολ.

Δεν ξέρουμε αν η ΑΕΚ μπορέσει να κατακτήσει το πρωτάθλημα, όμως το σίγουρο είναι ότι με όλα όσα έδειξε στο πρώτο τέταρτο της Σούπερ Λίγκας, θα το διεκδικήσει με πάθος ως το τέλος. Κι αυτό γιατί μετά για πρώτη φορά μετά την κατάκτηση του τελευταίου τίτλου της (μια πενταετία δηλαδή) φτιάχνει ομάδα που θα μπορεί να διεκδικήσει τρόπαια για αρκετά χρόνια…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο