fbpx

Μουντιάλ 1930-Ουρουγουάη: Ο κόλπος του Ριο ντελ Πλάτα φλέγεται…

Μουντιάλ 1930-Ουρουγουάη: Ο κόλπος του Ριο ντελ Πλάτα φλέγεται…

Ο πρώτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου, το 1930 στην Ουρουγουάη, το μίσος και η οδύσσεια των Ευρωπαίων.

Ηταν ο πρώτος τελικός του Παγκοσμίου Κυπέλλου στον οποίο έτυχε να φθάσουν δύο γείτονες. Η διοργανώτρια Ουρουγουάη και η μισητή της, Αργεντινή, με τις δύο πρωτεύουσες Μοντεβιδέο και Μπουένος Αίρες τη μια απέναντι στην άλλη να τις χωρίζει μόνο ο κόλπος του Ρίο ντελ Πλάτα. Το μίσος ανάμεσα στις δύο άσβεστο και ο φανατισμός εκτός ορίων. Οι δύο χώρες από τη στιγμή που οι ομάδες τους έφτασαν στον τελικό βρίσκονταν σχεδόν σε εμπόλεμη κατάσταση. Περισσότεροι από 20.000 Αργεντίνοι αποβιβάστηκαν μετά δυσκολίας στο Μοντεβιδέο με τις αστυνομικές δυνάμεις και τον στρατό να προσπαθούν να επιβάλουν την τάξη ανάμεσα στις αντιμαχόμενες πλευρές. Οι υπεύθυνοι των δύο φιναλίστ «σφάζονταν» ακόμη και για την μπάλα του τελικού. Οι μεν ήθελαν μπάλα από την Ουρουγουάη και οι δε από την Αργεντινή επειδή θεωρούσαν ότι κάτι μεμπτό θα κάνει η μια στην άλλη.

Παράνοια. Κανείς δεν εμπιστευόταν κανέναν, ακόμη και για τα πιο απλά πράγματα. Ηταν τόσο το μίσος που ο Βέλγος διαιτητής Ζαν Λανζενού, φοβούμενος για τη ζωή του αρνήθηκε να σφυρίξει τον τελικό. Τελικά η FIFA τον έπεισε να παίξει αφού πρώτα του εγγυήθηκε ότι αν στραβώσει το ματς έχει έτοιμο σχέδιο διαφυγής του από τη χώρα! Από το πώς θα φύγει από το γήπεδο, μέχρι πως θα φτάσει στο λιμάνι και με ποιο καράβι θα φύγει…Με τα πολλά, στις 30 Ιουλίου ο τελικός ξεκίνησε μπροστά σε 93.000 αφιονισμένους φιλάθλους με το σύνθημα «Νίκη ή θάνατος» να ακούγεται σε όλη την χώρα.Το γήπεδο πήρε φωτιά στο 12’ όταν οι γηπεδούχοι άνοιξαν το σκορ με τον Πάμπλο Ντοράδο. Όμως πριν κοπάσουν οι πανηγυρισμοί οι Αργεντίνοι ισοφάρισαν με τον Πεσέλε στο 20’ και «πάγωσαν» το γήπεδο. Οι 20.000 φιλοξενούμενοι οπαδοί χαλούν τον κόσμο και στο 37’ ο περίφημος Γκιγέρμο Στάμπιλε σόκαρε όλη την Ουρουγουάη σημειώνοντας την ολική ανατροπή (1-2).Στο ημίχρονο και μέχρι να φτάσουν στα αποδυτήρια τους οι φιλοξενούμενοι, δεινοπάθησαν.

Στα αποδυτήρια της Ουρουγουάης ο προπονητής Αλμπέρτο Σουπίτσι έβγαλε πύρινο λόγο για να εμψυχώσει τους παίκτες του και όλοι μαζί δίνουν όρκο να αφήσουν τη ψυχή τους στο γήπεδο φωνάζοντας «για την Ουρουγουάη»! Σε αντίθεση με τους γηπεδούχους οι γείτονες αν και είναι μπροστά στο σκορ με όσα είχαν τραβήξει ήταν τρομοκρατημένοι. Και η διαφορά ψυχολογίας φάνηκε στο β’ ημίχρονο στον αγωνιστικό χώρο. Η Ουρουγουάη παθιασμένη και καταιγιστική, έκανε την μεγαλειώδη ανατροπή στην ανατροπή. Ισοφάρισε στο 52’ με τον Πέδρο Τσέα, έκανε το 3-2 στο 68’ με τον Ιριάρτε και μέσα σε αποθέωση ο Εκτορ Κάστρο έγραψε στο 89’ το τελικό 4-2.

Η επόμενη μέρα του τελικού κηρύχθηκε εθνική αργία στη χώρα ενώ στην Αργεντινή για μέρες, χιλιάδες Αργεντίνοι πολιορκούσαν την πρεσβεία της Ουρουγουάης…

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ – ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ 4-2

ΣΤΑΔΙΟ: Σεντενάριο

ΘΕΑΤΕΣ: 93.000

ΣKOΡΕΡ: 12’ Ντοράδο, 52’ Τσέα, 68’ Ιριάρτε, 89’ Κάστρο – 20’ Πεσέλε, 37’ Στάμπιλε.

ΔΙΑΙΤΗΤΗΣ: Λανζενού (Βέλγιο)

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ: Μπαγεστέρο, Νασάτσι, Μασερόνι, Αντράντε, Γεστίδο, Φερνάντες, Σκαρόνε, Τσέα, Ντοράδο, Κάστρο, Ιριάρτε.

ΑΡΕΝΤΙΝΗ: Μποτάσο, Τόρε, Πατερνόστερ, Σουάρες, Χ. Εβαρίστο, Μόντι, Φερέιρα, Βαράγιο, Μ. Εβαρίστο, Στάμπιλε, Πεσέλε.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο