fbpx

Τα… μέτωπα της επαγγελματικής διαιτησίας

Τα… μέτωπα της επαγγελματικής διαιτησίας

Το θέμα της επαγγελματικής διαιτησίας είναι ίσως το σημαντικότερο από αυτά που εκκρεμούν προς επίλυση στο ελληνικό ποδόσφαιρο, μαζί μ’ αυτό της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων των ΠΑΕ της SuperLeague1. 

Η πλειοψηφία των ΠΑΕ της μεγάλης επαγγελματικής κατηγορίας έχουν ήδη συμφωνήσει, τόσο για το μοντέλο της επαγγελματικής διαιτησίας που επιθυμούν να υιοθετηθεί στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλο από το αγγλικό, της PGMOL, όσο και για τον εκλεκτό-επικεφαλής της επαγγελματικής διαιτησίας στην Ελλάδα, που δεν είναι άλλος από τον Μαρκ Κλάτενμπεργκ. Πιθανότατα μάλιστα η πλειοψηφία αυτή επιτεύχθηκε με φόντο την εισαγωγή της κεντρικής τηλεοπτικής διαχείρισης στην επόμενη αγωνιστική περίοδο, με τη σύμφωνη γνώμη-συναίνεση του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού(;), που θα αποτελέσει, αν υλοποιηθεί, μια πολύ σημαντική οικονομική ένεση βιωσιμότητας για τις «ασθμαίνουσες» μικρομεσαίες ΠΑΕ. Ωστόσο, στις αποφάσεις αυτές του Συνεταιρισμού έχει ήδη καταγραφεί και αξιοσημείωτη ισχυρή μειοψηφία, καθώς η ΑΕΚ διαφωνεί σε αρκετά θέματα και κυρίως στο πρόσωπο του αρχιδιαιτητή, ενώ διαφωνούν και σε διάφορα άλλα επιμέρους θέματα, μερικά από τα οποία διαδικαστικού χαρακτήρα, τόσο ο ΠΑΟΚ όσο και ο Παναθηναϊκός. 

Παράλληλα όμως, διαφωνεί και η ΕΠΟ σε βασικά σημεία του  εγχειρήματος της επαγγελματικής διαιτησίας υπό την αιγίδα την SL1, καθώς δεν επιθυμεί να αναθέσει την επαγγελματική διαιτησία σ’ αυτή, αλλά προτιμά να την κρατήσει για τον εαυτό της. Μέσα σ’ όλα αυτά βέβαια, υπάρχει και η κυβέρνηση η οποία έχει νομοθετήσει πρόσφατα για την επαγγελματική διαιτησία και εκκρεμεί η έκδοση μιας υπουργικής απόφασης από τον υφυπουργό Αθλητισμού Λ. Αυγενάκη, για τη λεπτομερή θεσμοθέτηση της και της λειτουργία της, μέχρι το τέλος του έτους όπως φημολογείται.

Εργαλείο

Τα αλληλοσυγκρουόμενα συμφέροντα είναι προφανή, όπως και οι “συμμαχίες”, περιστασιακές ή μη. Η διαιτησία είναι ένα εργαλείο που όλοι, για τους δικούς τους λόγους, θα ήθελαν να έχουν στην εργαλειοθήκη τους. Η ΕΠΟ, για να μην αποψιλωθούν κι άλλο οι εξουσίες της και περιοριστεί μόνο στα «άχαρα» ερασιτεχνικά πρωταθλήματα και τις εθνικές ομάδες. Η SL1 για να αυτοδιαθέτει και να αυτοδιοικεί τα του οίκου της, ώστε, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της τουλάχιστον, να αναβαθμίσει την παροχή των υπηρεσιών των διαιτητών και το πρωτάθλημα συνολικά. Η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ από την άλλη, δείχνουν να  προτιμούν να παραμείνει η (επαγγελματική) διαιτησία στην ΕΠΟ, καθώς στη συγκεκριμένη συγκυρία μάλλον δεν επηρεάζουν αποφασιστικά την πλειοψηφία των ΠΑΕ της SL1. Από την άλλη πάλι, είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της κυβέρνησης με την ΕΠΟ είναι οι χειρότερες δυνατές, καθώς, όπως λέει ένας κανόνας της ζωής, «ο εχθρός του φίλου μου, είναι εχθρός μου».

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον λοιπόν, κάποιοι ψάχνουν να βρουν «ψύλλο στ’ άχυρα». Πρώτα απ’ όλα όμως, δύο καίρια ερωτήματα νομίζουμε ότι πρέπει να απαντηθούν. Πρώτον, αν για τη λήψη απόφασης για την  επαγγελματική διαιτησία στο ΔΣ της SL1 απαιτείται πλειοψηφία των μελών, έστω και αυξημένη, ή αν απαιτείται ομοφωνία, δηλαδή σύμφωνη γνώμη όλων των μελών (κάτι το οποίο σήμερα δεν επιτυγχάνεται). Υπενθυμίζεται ότι στην υπόθεση της κεντρικής διαχείρισης των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ έκρινε πρόσφατα ότι δεν ήταν αρκετή η πλειοψηφία, ακόμα και αυξημένη, καθώς διαφωνούσαν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός, σημειώνεται όμως ότι, επί της ουσίας η ομοφωνία αυτή προβλέπεται και επιβάλλεται από τον αθλητικό νόμο. 

Δεύτερον, αν για την παραχώρηση της επαγγελματικής διαιτησίας από την ΕΠΟ, απαιτείται οπωσδήποτε και η σύμφωνη γνώμη της τελευταίας, ή αν αρκεί, για την παραχώρηση αυτή, μόνο η υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί. Αναμφίβολα είναι δύσκολη η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα, καθώς σχεδόν όλα στην περίπτωση αυτή θα εξαρτηθούν από τις τυχόν «κρυφές» συνεννοήσεις της κυβέρνησης με τις UEFA και FIFA, αν έχουν γίνει τέτοιες φυσικά.

«Υπό την αιγίδα της ΕΠΟ»

Στην Ομοσπονδία λένε πως πρέπει να λειτουργήσει η επαγγελματική διαιτησία στην χώρα μας και ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις του προέδρου της Τάκη Μπαλτάκου: «Είμαι υπέρ της επαγγελματικής διαιτησίας ώστε να απαλλαγεί η ΕΠΟ απ’ αυτό το βαρίδι. Αυτό όμως θα το κάνει η Ομοσπονδία, δεν μπορεί να παρεμβαίνει η κυβέρνηση. Όταν ο υφυπουργός αθλητισμού ψηφίζει τέτοια τροπολογία έχει σαν συνέπεια να οχυρώνεται η ΕΠΟ, να αντιδρά και να μαίνεται πόλεμος. Αν  μας άφηναν ανεπηρέαστους, θα τους καλούσαμε, θα συζητούσαμε, θα συμφωνούσαμε και θα γινόταν ένας φορέας επαγγελματικής διαιτησίας υπό την αιγίδα της ΕΠΟ γιατί αυτό είναι το σωστό».  

Συνοψίζοντας, στο θέμα της διαιτησίας στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο δεν υπάρχει κοινός τόπος, ούτε κάποιο σημείο έστω σύγκλισης των αντικρουόμενων συμφερόντων. Επομένως, σήμερα τουλάχιστον όλα δείχνουν ότι οι εμπλεκόμενοι θα οδηγηθούν αργά ή γρήγορα σε μετωπική σύγκρουση. Όμως ένας άλλος κανόνας της ζωής λέει ότι, τις νίκες πρέπει να τις κατακτά κανείς χωρίς συγκρούσεις, γιατί όταν υπάρχουν συγκρούσεις και μάλιστα μετωπικές, οι νίκες είναι πύρρειες και στο τέλος ισοδυναμούν με ήττες…

Συμπέρασμα; Ο πιο σίγουρος τρόπος για να εφαρμοστεί και να επιτύχει η επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα, είναι η συναίνεση όλων των εμπλεκόμενων, επί όλων των επιμέρους θεμάτων. Εφικτή; Θα δείξει…

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο