fbpx

Ρεάλ Μαδρίτης: Ο δρόμος προς την επιτυχία περνά από τα νιάτα

Ρεάλ Μαδρίτης: Ο δρόμος προς την επιτυχία περνά από τα νιάτα

Ανανεώστε ηλικιακά τις ομάδες σας για να δείτε καλό! Αυτό είναι το μήνυμα που βγαίνει από την έκθεση σχετικά με τους μικρότερους μέσους όρους ηλικίας στα κλαμπ της Ευρώπης.

Αναφερόμαστε στο διεθνές κέντρο αθλητικών ερευνών, CIES, το οποίο δημοσίευσε έκθεση σχετικά με τις μεταγραφές 50 ευρωπαϊκών κλαμπ από τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Γαλλία) τα τελευταία οκτώ χρόνια.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν οι ηλικίες των παικτών σε αυτές τις 3.778 μεταγραφές συνολικά, με τα στοιχεία να είναι άκρως ενδιαφέροντα.

Η Ρεάλ Μαδρίτης λοιπόν είναι εκείνη που έρχεται πρώτη στη λίστα με τον μικρότερο μέσο όρο ηλικίας, με μόλις 22.87 χρόνια! Πραγματικά εντυπωσιακό νούμερο, αν αναλογιστεί κανείς τι έχει καταφέρει η Ρεάλ σε αυτό το διάστημα, από τη σεζόν 2013/14 δηλαδή και μετά.

Πέντε τρόπαια Τσάμπιονς Λιγκ, τρία εθνικά πρωταθλήματα, 1 κύπελλο, τέσσερα σούπερ καπ και τέσσερα ευρωπαϊκά σούπερ καπ.

Η «Βασίλισσα» είναι η μοναδική με μέσο όρο κάτω από τα 23 έτη, με τις Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ, Νις, Λιλ και Σοθιεδάδ να ακολουθούν μένοντας κάτω από τα 24. Επιπροσθέτως, η Ρεάλ είναι η μόνη ομάδα μεταξύ των 50 που δεν απέκτησε παίκτες ηλικίας 30 ετών και άνω κατά το προαναφερόμενο διάστημα.

Αίσθηση προκαλεί πως για να συναντήσουμε την πρώτη αγγλική ομάδα (Λίβερπουλ) πρέπει να φτάσουμε στη 16η θέση με μέσο όρο 24.65 χρόνια ενώ η πρώτη ιταλική έρχεται δύο θέσεις μετά (18η) και πρόκειται για τη Σασουόλο με 24.71 έτη ηλικίας μέσο όρο.

Διπλή ανάγνωση

Βέβαια η ανάγνωση είναι διπλή, αφού αν παρατηρήσει κανείς τις πέντε προαναφερόμενες ομάδες που ακολουθούν τη Ρεάλ, δεν θα… θαμπωθεί από τις επιτυχίες τους. Όμως, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως μιλάμε για δύο γερμανικές (Γκλάντμπαχ, Ντόρτμουντ) όπου όλοι γνωρίζουμε πως τα πράγματα είναι δύσκολα στην Μπουντεσλίγκα με την παρουσία της Μπάγερν. Μάλιστα η Ντόρτμουντ έχει καταφέρει να «κλέψει» δύο κύπελλα και δύο σούπερ καπ σε αυτό το διάστημα.

Αντίστοιχα δεδομένα για Νις και Λιλ που ακολουθούν, αφού τη θέση της Μπάγερν παίρνει εδώ η Παρί Σεν Ζερμέν, χωρίς τα καλά πλασαρίσματα στο πρωτάθλημα να λείπουν από τις δύο ομάδες. Φυσικά τα ίδια ισχύουν και για τη Σοθιεδάδ που μεταξύ άλλων έχει καταφέρει να πάρει και ένα κύπελλο Ισπανίας, από τους έξι συνολικά τίτλους που μετράει στην ιστορία της.

Η διπλή ανάγνωση έχει ακόμα να κάνει με το ότι οι τελευταίες της λίστας, Τσέλσι (26.71), Ίντερ (26.44), Γουέστ Χαμ (26.41), Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (26.17) και Μίλαν (26.14), μπορούν να ισχυριστούν ότι ποντάρουν στην εμπειρία!

Τώρα αν επιχειρηθεί μια σύγκριση ανάμεσα σε τίτλους, θα λέγαμε πως η Τσέλσι είναι η μόνη που κρατά ψηλά τη σημαία. Οι Λονδρέζοι μετρούν 1 Τσάμπιονς Λιγκ, 1 Γιουρόπα Λιγκ, 1 ευρωπαϊκό σούπερ καπ, 2 πρωταθλήματα, 1 κύπελλο και 1 λιγκ καπ. Η Ίντερ 1 πρωτάθλημα, 1 κύπελλο και 1 σούπερ καπ. Η Γιουνάιτεντ 1 Γιουρόπα Λιγκ, 1 κύπελλο, 1 λιγκ καπ, 1 σούπερ καπ και η Μίλαν 1 πρωτάθλημα και 1 σούπερ καπ. Στο μηδέν είναι η Γουέστ Χαμ.

Συμπέρασμα

Με δεδομένο πως οι τέσσερις από τις πέντε προαναφερθείσες διαθέτουν πακτωλούς χρημάτων κάθε χρόνο, είναι λογικό να έχουν κατακτήσει κάποιους τίτλους σε αυτή την οκταετία, ωστόσο η σύγκριση με την πρώτη εξάδα βγάζει μάλλον στον «αφρό» τους πιο «νέους» της έρευνας.

Είναι πολύ μεγαλύτερη υπόθεση ακόμα και κάποιο εγχώριο κύπελλο για ομάδες όπως η Ντόρτμουντ και Σοθιεδάδ, παρά κάποιοι σκόρπιοι τίτλοι όταν φέρεις το brand Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Ίντερ, Μίλαν κτλ.

Το προφανέστερο παράδειγμα είναι προφανώς η Ρεάλ, που και μόνο τα πέντε Τσάμπιονς Λιγκ «βαραίνουν» πολύ περισσότερο από όλους τους τίτλους των πέντε τελευταίων ομάδων στη λίστα.

Ηθικό δίδαγμα;

Τόπο στα νιάτα!

Δείτε εδώ την πλήρη λίστα των 50 ομάδων, όπως δημοσιεύτηκε από το CIES (Centre International d’Etude du Sport).

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο