fbpx

Ολυμπιακός: Μέσα σε χάος δεν χτίζεις ομάδα…

Ολυμπιακός: Μέσα σε χάος δεν χτίζεις ομάδα…

Οι «ερυθρόλευκοι» πληρώνουν τα πολλά και μεγάλα λάθη στις επιλογές του καλοκαιριού σε σχεδιασμό, μεταγραφές και προπονητές.

Του Αντώνη Φουντή

Υπάρχει φίλος του Ολυμπιακού που ξαφνιάστηκε από την καθίζηση της ομάδας του στο χθεσινό (6/10) παιχνίδι με την Κάραμπαγκ; Δεν νομίζω. Ισα-ίσα ευχάριστη έκπληξη αποτέλεσε η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου. Τότε που οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν το καλύτερο φετινό τους ποδόσφαιρο και σίγουρα δικαιούνταν ένα γκολ για την προσπάθεια που κατέβαλαν.

Από εκεί και πέρα, η ομάδα δεν άντεξε απέναντι σε έναν πολύ γρήγορο αντίπαλο. Και όχι μόνο δεν άντεξε αλλά μόλις δέχθηκε το πρώτο γκολ, κατέρρευσε. Όπως συμβαίνει σε πολλά παιχνίδια της από τα περσινά πλέι οφ μέχρι σήμερα. Οπου μόλις δεχτεί ένα γκολ, πολύ γρήγορα δέχεται και δεύτερο. Δείγμα παντελούς έλλειψης αυτοπεποίθησης, κούρασης, πανικού και θολούρας.

TA ΛΑΘΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

Γιατί; Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν έγινε σωστή – όπως αποδεικνύεται- προετοιμασία το καλοκαίρι στην Αυστρία (σωματική και ψυχολογική), προκειμένου να διορθωθούν τα περσινά λάθη και να μπορεί η ομάδα να έχει καλή φυσική κατάσταση ενόψει του βεβαρημένου προγράμματος λόγω Μουντιάλ. Αντί αυτού ο Πέδρο Μαρτίνς επέλεξε τα… συνεχόμενα φιλικά παιχνίδια, προκειμένου οι παίκτες να μπουν στο κλίμα. Τεράστιο λάθος τα αποτελέσματα του οποίου φαίνονται τώρα.  Εγκλημα; Εγκλημα! Όμως δεν ήταν το μόνο.

ΤΟ ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΡΟΣΤΕΡ

Στον Ολυμπιακό αυτή τη στιγμή η μόνη λέξη που ταιριάζει είναι «χάος». Γιατί; Γιατί η λέξη προγραμματισμός δεν υπήρξε πουθενά στον σύλλογο. Μπορεί να γινόμαστε κουραστικοί αλλά αυτή είναι η πικρή αλήθεια. Οι ομάδες χτίζονται στην προετοιμασία. Με προγραμματισμό, με συγκεκριμένη δουλειά στις  προπονήσεις και (κυρίως) στον μεταγραφικό σχεδιασμό. Στον Ολυμπιακό όμως όλα έγιναν λάθος, γιατί προγραμματισμός δεν υπήρξε. Οι πολλές και ποιοτικές μεταγραφές έγιναν, αφού είχαν ξεκινήσει προκριματικά στην Ευρώπη αλλά και το πρωτάθλημα. Με 10-12 νέους παίκτες να έχουν αποκτηθεί από το τέλος του Αυγούστου και ολόκληρο τον Σεπτέμβριο! Στο ρόστερ υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 40 παίκτες. Δηλαδή υπάρχει αναπόφευκτα, γκρίνια, μουρμούρα, νεύρα και κανείς δεν έχει τη συγκέντρωση που πρέπει, αφού όλοι νιώθουν ανασφαλείς και στον αέρα.

Σεπτέμβριο μήνα ο Ολυμπιακός έχει ήδη βάλει στον πάγκο του, τρεις προπονητές! Οι ποιοτικοί παίκτες που απέκτησε δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχής στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Παίκτες από τους οποίους ζητήθηκε να βρουν ομάδες επειδή δεν υπολογίζονταν, κλήθηκαν άρον-άρον και μέσα την απελπισία, να επιστρέψουν. Αλλοι που υπολογίζονταν ως βασικοί ξεχάστηκαν. Αλλοι παίκτες έχουν κάνει προετοιμασία και άλλοι όχι. Αλλοι έχουν δουλέψει μόνοι τους κι άλλοι προετοιμάστηκαν για λίγο με τις προηγούμενες ομάδες τους. Αυτό σημαίνει ότι κάθε ποδοσφαιριστής θέλει διαφορετική διαχείριση στις προπονήσεις.

ΔΥΣΚΟΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ Η ΑΝΑΚΑΜΨΗ

Ετσι δεν μπορεί να δουλέψει κανείς, ακόμη κι αν είναι ο Αντσελότι, ο Γκουαρδιόλα ή Κλοπ. Δεν γίνεται. Τι προπόνηση να κάνει ο κόουτς και πώς να το μαζέψει; ΑΔΥΝΑΤΟΝ! Μέσα σε όλα και οι πολλοί τραυματισμοί, τα αναγκαστικά πειράματα προκειμένου να βρεθεί το ιδανικό σχήμα και πολλά ακόμα. ΧΑΟΣ με λίγα λόγια. Γι αυτό λέμε ότι η εμφάνιση του πρώτου ημιχρόνου με τους Αζέρους ήταν έκπληξη για όλους. Όμως, τα εύκολα θύματα είναι πάντοτε οι προπονητές. Αλλά πείτε μου: Μέσα σε ένα τέτοιο κλίμα πως μπορεί ένα προπονητής να δουλέψει όπως αυτός θέλει;

Είτε λέγεται Μαρτίνς, είτε Κορμπεράν, είτε Μίτσελ. Ναι, έκαναν λάθη και οι τρεις. Όμως τη μεγαλύτερη ευθύνη φέρει η διοίκηση. Και πρέπει να το αποδεχθεί, δεν είναι κακό μια φορά να πάει κάτι στραβά. Το κακό είναι να ψάχνει εχθρούς και φαντάσματα…

Ο Ολυμπιακός πρέπει πλέον να  κοιτάξει να κρατηθεί όσο πιο κοντά στη κορυφή γίνεται μπορεί ψηλά στη βαθμολογία στην Ελλάδα, έτσι ώστε στον β’ γύρο όταν ξαναρχίσει το πρωτάθλημα ώστε μετά το Μουντιάλ, να παρουσιαστεί πολύ πιο ετοιμοπόλεμος και ουσιαστικός. Αυτή τη στιγμή, κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα καλύτερο, παρά μόνο να μπορέσουν να βοηθήσουν όσο γίνεται οι ποδοσφαιριστές που δεν υπολογίζονται στα ευρωπαϊκά ματς. Άλλη λύση δεν υπάρχει…

Ο ΣΙΣΕ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ… 10 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ

Δεν ξέρω ποιοι έπεισαν τη διοίκηση ότι ο Σισέ ή ο Μπα, μπορούν να πουληθούν με ένα πόσο γύρω σε 8-10 εκατ ευρώ. Δεν ξέρω ποιοι ελπίζουν ότι ο Σισέ μπορεί να γίνει ένας πολύ καλός στόπερ. Όταν βλέπεις ποδοσφαιριστή να κάνει 3-4 αβίαστα λάθη σε κάθε παιχνίδι και 3-4 σωστές επεμβάσεις, δεν μπορείς να μιλάς για 6, 8 ή 10 εκατομμύρια.

Ο Σισέ από τον περσινό δεύτερο γύρο μέχρι σήμερα, βαράει το ίδιο βιολί. Μηδέν πρόοδος. Το χθεσινό λάθος στο δεύτερο γκολ των Αζέρων μου θύμισε το ντεμπούτο του στην Σεντ Ετιέν που είχε δοθεί δανεικός από τους Πειραιώτες.

Βρισκόταν στο ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής των «στεφανουά», χωρίς να τον μαρκάρει κάποιος, όμως κόλλησε το μυαλό του, δεν ήξερε τι να κάνει τη μπάλα, ήρθε ο αντίπαλος επιθετικός τον πίεσε του πήρε τη μπάλα και άνοιξε το σκορ. Αυτό έχει γίνει συνήθεια στον Σενεγαλέζο. Πόσες και πόσες φορές έχει κάνει τέτοια λάθη;

Η χθεσινή του χειρονομία στον κόσμο της ομάδας ήταν απαράδεκτη. Ναι, δεν είναι σωστό να αποδοκιμάζεις ποδοσφαιριστή τη ομάδας σου τέτοιες στιγμές, όμως πόσα να αντέξει ο κόσμος του Ολυμπιακού, όταν βλέπει τέτοια λάθη από παιχνίδι σε παιχνίδι χωρίς την παραμικρή βελτίωση; 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο