Πότε άλλοτε θα γινόταν ντέρμπι«αιωνίων» στην Ευρώπη, Αγγλία-Γερμανίακαι το Γουέμπλει θα ήταν μισογεμάτο; Ποτέ!
Του Αντώνη Φουντή
Στην προσπάθεια τους οι… πολυμήχανες διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, με πρώτη την FIFA και πιστή ακόλουθο της, την UEFA, αναζητούν διαρκώς νέες πηγές εσόδων για να γεμίζουν τα ταμεία τους. Το πρώτο πράγμα που έχουν πάντα κατά νου είναι να φορτώνουν παιχνίδια στο καλεντάρι κάθε σεζόν και να αναγκάζουν τους ποδοσφαιριστές να παίζουν μπάλα 10 μήνες τον χρόνο με τους κορυφαίους των μεγάλων κλαμπ της Ευρώπης να αγωνίζονται σε 50-60 παιχνίδια φιλικά κι επίσημα (πέρα από τα συνεχή ταξίδια), μπορεί και περισσότερα σε κάποιες περιπτώσεις σε αυτό το διάστημα.
Μόνιμη δικαιολογία των χαρτογιακάδων της Νιόν είναι, ότι οι παίκτες αμείβονται πλουσιοπάροχα, οπότε πρέπει να…. δουλέψουν σκληρά για να αξίζουν αυτά τα εκατομμύρια που βγάζουν. Καλό το παραμύθι αλλά δεν έχει δράκο. Μοιάζει πιο πολύ με ανέκδοτο σαν αυτό που παρακολουθούμε αυτές τις μέρες (όσοι μπορούν βέβαια να το παρακολουθήσουν). Κι όταν λέμε ανέκδοτο αναφερόμαστε στη διοργάνωση-εφεύρεση του Nations League. لعبة بلاك جاك اون لاين Μια διοργάνωση –καλαμπούρι που θα πρέπει να καταργήσει εδώ και τώρα η UEFA καθώς δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό τουλάχιστον στις μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.
FIFA και Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία στην προσπάθεια τους να μην τη ξαναπατήσουν και μείνουν εκτός τελικής φάσης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου ή ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, μεγάλες δυνάμεις του παγκόσμιου ποδοσφαίρου (όπως πχ η Ιταλία και άλλες) αποφάσισαν για το… Nations League. Την λεγόμενη διοργάνωση της «δεύτερης ευκαιρίας»! لعب قمار على النت Γιατί; Γιατί, αν μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη δεν καταφέρει να προκριθεί σε τελική φάση Μουντιάλ, να μπορέσει να εξασφαλίσει τη συμμετοχή της μέσω της συγκεκριμένης διοργάνωσης. Παράλληλα για να ξεκαρφωθεί δίνει κι ένα εισιτήριο για τελική φάση Euro σε μια ομάδα από τα κάτω ράφια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Κι όλα αυτά σε βάρος των μεγάλων διοργανώσεων. Κάπως έτσι άλλωστε φθάσαμε να διεξάγονται, το Μουντιάλ με 32 ομάδες με προοπτική να φτάσει τις 48 (!) και το Euro με 24 ομάδες με προοπτική να φτάσει τις 32.
Μιλάμε για την απαξίωση στο βωμό του χρήματος. Αλλά θα μου πείτε, εδώ οι άπληστοι της FIFAσκέφτονταν μέχρι και τελική φάση Παγκοσμίου κυπέλλου κάθε δύο χρόνια,στο…. Nations League θα κολλήσουν; Για να επιστρέψουμε όμως στα της διοργάνωσης-παρωδία:
Πρώτη σκέψη των «εγκεφάλων» της UEFA ήταν πως να περιορίσουν τα φιλικά των εθνικών ομάδων που είχαν γίνει το βασίλειο των παράνομων μπουκ ανά τον κόσμο και ειδικότερα της ΝΑ Ασίας. Ετσιαποφάσισαν τη συγκεκριμένη διοργάνωση περιορίζοντας στο ελάχιστο τους φιλικούς αγώνες των εθνικών ομάδων. Κι έφτιαξαν αυτή την κωμωδία όπου:
- Οι μεγάλες δυνάμεις του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου δεν ασχολούνται σοβαρά μαζί της.
2. Οι αστέρες της μπάλας που καταπονούνται περισσότερο από όλους, βλέπουν τα ματς σαν αγγαρεία και αναζητούν λόγους να λουφάρουν, πότε δηλώνοντας τραυματίες και πότε, περπατώντας στον αγωνιστικό χώρο.
3. Οι Ομοσπονδίες δηλώνουν συμμετοχή απλά και μόνο για να προετοιμάζονται οι ομάδες τους για τις μεγαλύτερες διοργανώσεις.
4. Οι αγώνες της διοργάνωσης έγιναν περίγελος των φιλάθλων και… παράδεισος των μπουκ! لعبت بوكر Κι αυτό γιατί σχεδόν όλες οι εθνικές ομάδες δεν παίρνουν σοβαρά τα παιχνίδια, εξ ου και οι εκπλήξεις που πάνε κι έρχονται.
5. Φτάσαμε στη γελοιότητα να «υποβιβάζεται» ας πούμε η Αγγλία στη β’ κατηγορία της Ευρώπης και να ανεβαίνει στη πρώτη πχ το Ισραήλ. Και; Αυτό τι θα πει; Ότι οι Αγγλοι, οι Γερμανοί, οι Ισπανοί ή όποιος άλλος; Χαλάστηκαν; ‘Η θα πάρουν σοβαρά την διοργάνωση για να ξανανέβουν;
6. Πέρα από το ότι δίνεται η ευκαιρία στους Ομοσπονδιακούς προπονητές να κάνουν πειράματα σε σχήματα καιτακτικές και να δοκιμάζουν νέους παίκτες, τι άλλο προσφέρει το Nations League;
7. Πόσες φορές μια μεγάλη ποδοσφαιρική δύναμη θα μείνει εκτός Μουντιάλ ή Euro και να χρειάζεται μια δεύτερη ευκαιρία; Μια-δύο; Και αξίζει για αυτό να εξαντλούνται οι πρωταγωνιστές και να διακωμωδείται το άθλημα;
8. Ομάδες που έχουν προκριθεί στην τελική φάση του Κατάρ 2022 που ξεκινάει σε δυο μήνες βλέπουν τα παιχνίδια ως φιλικά προετοιμασίας και για αυτό τα αντιμετωπίζουν χαλαρά και πολλές φορές
στη πλάκα. Σιγά μη σκάσουν.
9. Πότε άλλοτε θα γινόταν ντέρμπι «αιωνίων» στην Ευρώπη, Αγγλία-Γερμανία και το Γουέμπλει θα ήταν μισογεμάτο; Ποτέ!
10. Μιλάμε ότι σχεδόν όλα τα ματς δεν βλέπονται. Βαρεμάρα μεγαλύτερη και από το να βάλεις Ελληνα ποδοσφαιρόφιλο να δει Αστέρα Ραχούλας – Κομήτη Βρυσούλας! Πόσο να αντέξει;
Αν θέλει η UEFA να επιμείνει σε αυτή τη διοργάνωση που βλέπουμε από το 2018 που ξεκίνησε, θα πρέπει να δώσει διαφορετικά κίνητρα στις ομάδες, κυρίως στις μεγάλες που είναι αυτές που φέρνουν λεφτά και λάμψη στις διοργανώσεις. Αν δεν έχει ή δεν βρίσκει, τότε ας την σταματήσει εδώ για να γλιτώσει το ποδόσφαιρο την γελοιοποίηση του…