fbpx

Μουντιάλ «χωρίς διακρίσεις» διαμηνύουν από το Κατάρ

Μουντιάλ «χωρίς διακρίσεις» διαμηνύουν από το Κατάρ

Η «γιορτή του ποδοσφαίρου» πλησιάζει (20/11) και μπορεί το θέμα των θανάτων των εργατών να είναι το σοβαρότερο, ωστόσο η συγκεκριμένη διοργάνωση φαίνεται πως κρύβει κι άλλους λόγους ανησυχίας.

Δύο μήνες πριν τη σέντρα, ο εμίρης του Κατάρ, Σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ Αλ-Θάνι, δήλωσε ότι όλοι οι φίλαθλοι θα είναι ευπρόσδεκτοι «χωρίς διακρίσεις» κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου, στοχεύοντας αυτή τη φορά στην κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+.

Είναι γνωστό πως τα έσοδα είναι καλοδεχούμενα από όπου και αν προέρχονται, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί πως η ομοφυλοφιλία είναι παράνομη στο Κατάρ!

«Ο λαός του Κατάρ θα ανοίξει τις πόρτες του σε όλους τους φιλάθλους, χωρίς διακρίσεις, ώστε να απολαύσουν τους ποδοσφαιρικούς αγώνες και την εξαιρετική ατμόσφαιρα του τουρνουά» ανταπάντησε ο Σεΐχης στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, προσπαθώντας να καθησυχάσει τα πνεύματα.

Η FIFA είχε επιβεβαιώσει από την πλευρά της ότι οι σημαίες του ουράνιου τόξου, σύμβολα της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+, θα επιτρέπονται γύρω από τα στάδια.

«Δεν πιστεύουμε στις δημόσιες εκδηλώσεις στοργής, αλλά είμαστε επίσης πεπεισμένοι για την ανάγκη να καλωσορίσουμε όλους, ανεξάρτητα από την καταγωγή τους» δήλωσε ο Χασάν Αλ-Ταβαντί, γενικός γραμματέας της Οργανωτικής Επιτροπής του Μουντιάλ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Νέα Υόρκη τη Δευτέρα, όταν ρωτήθηκε για τους ΛΟΑΤΚΙ+ φιλάθλους.

Το θέμα της διαφορετικότητας δεν είναι το μοναδικό που απασχολεί τη FIFA και τους διοργανωτές, αφού αρκετά άλλα αδικήματα, όπως η μέθη, διώκονται διαφορετικά στο συγκεκριμένο κράτος από ότι στον δυτικό κόσμο.

Οι φίλαθλοι λοιπόν που θα συλλαμβάνονται να διαπράττουν μικροαδικήματα, όπως να είναι μεθυσμένοι, θα αποφύγουν τη δίωξη βάσει σχεδίων που αναπτύσσουν οι αρχές στη μουσουλμανική χώρα υποδοχής, όπως δήλωσε διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters.

Η δημόσια μέθη μπορεί να επισύρει ποινή φυλάκισης έως και έξι μηνών και ορισμένα πράγματα που θεωρούνται αποδεκτά αλλού, όπως δημόσιες εκδηλώσεις στοργής ή αποκαλυπτικά ρούχα, μπορεί να αποτελέσουν λόγο σύλληψης.

Για όλα τα παραπάνω, θα υπάρχει σχετική ευελιξία όπως διαβεβαιώνουν οι διοργανωτές, αναφέροντας χαρακτηριστικά:

«Η αυξημένη επιείκεια ευχαριστεί τη διεθνή κοινότητα, αλλά ενέχει τον κίνδυνο να αναστατώσει τους συντηρητικούς στο εσωτερικό της χώρας».

Μάλιστα, εν είδει καλής θέλησης, οι διοργανωτές σκοπεύουν να χαλαρώσουν τους αυστηρούς νόμους του Κατάρ που περιορίζουν τη δημόσια πώληση αλκοόλ και θα επιτρέψουν να σερβίρεται μπύρα κοντά στα γήπεδα, λίγες ώρες πριν την έναρξη των αγώνων.

Σκληρή δράση όταν απειλείται η ασφάλεια των ανθρώπων η περιουσίας

Η αστυνομία σχεδιάζει σκληρότερη δράση όταν απειλείται η ασφάλεια ανθρώπων ή περιουσίας, όπως είπαν οι διοργανωτές του Παγκοσμίου Κυπέλλου σε διπλωμάτες, σε ενημέρωση πριν από λίγους μήνες.

Οι οπαδοί, οι οποίοι διαπράττουν τέτοιες ενέργειες, όπως η χρήση φωτοβολίδων ή πυροτεχνημάτων που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ζημιά, ή η εμπλοκή σε καυγά, ακόμη και όταν δεν υπάρχουν σοβαροί τραυματισμοί, μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμα και ακύρωση της «κάρτας Hayya» τους, της άδειας εισόδου στο Κατάρ δηλαδή και πρόσβασης στα γήπεδα.

Η ασφάλεια είναι μια μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το Κατάρ, η πρώτη χώρα της Μέσης Ανατολής που φιλοξενεί Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου και η μικρότερη χώρα που το έχει κάνει. Με πληθυσμό λιγότερο από 3 εκατομμύρια ανθρώπους, θα φιλοξενήσει μια εισροή 1,2 εκατομμυρίων ποδοσφαιρόφιλων, μια πρωτόγνωρη πρόκληση για το αραβικό κράτος του Κόλπου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Ποδόσφαιρο