Του Αντώνη Φουντή
Ο πρώην αρχηγός της Ρεάλ Μαδρίτης και ένας εκ των κορυφαίων αριστερών μπακ στον κόσμο. Μαρσέλο, έγινε χθες (5/9), ο 25ος Βραζιλιάνος άσος που θα φορέσει τη φανέλα του Ολυμπιακού. Μετά τον τεράστιο Ριβάλντο, τον «μάγο» Τζιοβάνι, τον σκληροτράχηλο Ζε Ελίας και άλλους άσους από τη χώρα της σάμπα, ήρθε η σειρά του συλλέκτη τροπαίων Μαρσέλο να ντυθεί στα «ερυθρόλευκα».
Με την ευκαιρία αυτή, το apexsports.gr σας θυμίζει τους 24 προηγούμενους Βραζιλιάνους που ήρθαν στο λιμάνι όπου άλλοι έγραψαν ιστορία, άλλοι πέρασαν απαρατήρητοι και άλλοι ήρθαν είδαν και χάθηκαν γρήγορα. Πάμε λοιπόν:
1. Εντβάλντο
Ο Εντβάλντο Αλβες Τέλες όπως ήταν το πλήρες όνομα του, ήταν εκείνος που άνοιξε τον χορό των αφίξεων Βραζιλιάνων παικτών στον Ολυμπιακό, τον Ιανουάριο του 1990. Ο Εντβάλντο ήρθε στον Πειραιά από την Πόρτο αλλά παρά τις προσδοκίες αποχώρησε γρήγορα. Ο Βραζιλιάνος φορ αγωνίστηκε μόλις σε τρία παιχνίδια (δύο για το πρωτάθλημα κι ένα για το λιγκ Καπ) ως αλλαγή και πέτυχε ένα γκολ στο ματς με τον Ιωνικό για το λιγκ καπ, διαμορφώνοντας το τελικό 3-0. Δυστυχώς ο Βραζιλιάνος έφυγε πρόωρα από τη ζωή, τον Μάρτιο του 2015 σε ηλικία 49 ετών νικημένος από τον καρκίνο…
2.Λουτσιάνο
Ο Λουτσιάνο Ντε Σόουζα αφού εντυπωσίασε τους Έλληνες φιλάθλους με τη φανέλα της Ξάνθης μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 1998 κι έγινε ένας από τους πιο αγαπημένους παίκτες που πέρασαν από τον Πειραιά. Αγωνίστηκε τρία χρόνια με τους «ερυθρόλευκους» και είχε 93 συμμετοχές με 21 γκολ. Κατέκτησε τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο Ελλάδας.
3.Τζιοβάνι
Ο «μάγος» Τζιοβάνι Σίλβα ντε Ολιβέιρα, παραμένει για τον κόσμο του Ολυμπιακού ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής που πέρασε από τον σύλλογο. Λατρεύτηκε και λατρεύεται ακόμη και το όνομα του ξεσηκώνει κάθε φορά τους «ερυθρόλευκους» οπαδούς. Με τεράστια τεχνική κατάρτιση έκανε πράγματα και θαύματα στον αγωνιστικό χώρο. Ο «μάγος» ήρθε στον Πειραιά το καλοκαίρι του 1999 με τον Σωκράτη Κόκκαλη να δίνει τότε το εξωπραγματικό για τα ελληνικά δεδομένα ποσό των 3 δισ. δραχμών στην Μπαρτσελόνα για να τον αποκτήσει. Εμεινε έξι χρόνια στην ομάδα κι έγινε εκ των ηγετών της μετρώντας 207 εμφανίσεις, 97 γκολ και 29 ασίστ σε όλες τις διοργανώσεις. Κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα κι ένα Κύπελλο, ενώ έγινε ο 4ος σκόρερ όλων των εποχών για τον σύλλογο, πίσω μόνο από τους Αλεξανδρή, Τζόρτζεβιτς και Αναστόπουλο.
4. Ζε Ελίας
Το καλοκαίρι του 2000 ένας ακόμη Βραζιλιάνος διεθνής ο Ζοζέ Μοεντίμ Ελίας Τζούνιορ έπιασε λιμάνι. Ο σκληροτράχηλος αμυντικός χαφ αποκτήθηκε μετά από τρία χρόνια παρουσίας στο Καμπιονάτο για λογαριασμό της Ίντερ και της Μπολόνια έναντι 5.8 εκατ. ευρώ. Αγωνίστηκε στον Ολυμπιακό για τρία χρόνια με 78 συμμετοχές και τέσσερα γκολ.
5.Ντρασένα
Ο Έντου Ντρασένα ήρθε στον Ολυμπιακό το 2002 ως δανεικός από την βραζιλιάνικη Γκουαρανί. Αγωνιζόταν ως στόπερ αλλά και ως αμυντικό χαφ, όμως δεν κατάφερε να προσαρμοστεί στην ομάδα κι έξι μήνες μετά αποχώρησε (Φεβρουάριος 2003) για την Κρουζέιρο, έχοντας 13 συμμετοχές (ένα τέρμα).
6. Ντ’ Ακόλ
Ο Αλεχάντρε Ντ’ Ακόλ ήρθε στον Ολυμπιακό το καλοκαίρι του 2004 από την βραζιλιάνικη Κομερσιάλ σε ηλικία 18 ετών. Εμείνε τρεις σεζόν στην ομάδα όμως δεν μπόρεσε να δείξει πολλά και αγωνίστηκε μόλις σε 15 παιχνίδια (ένα γκολ). Τη σεζόν 2006-07 αγωνίστηκε δανεικός στην Κέρκυρα και μετά έμεινε ελεύθερος. Αγωνίστηκε ακόμη σε Πανιώνιο, Καλλιθέα, Θρασύβουλο, ΑΕΚ, Τρίκαλα και Λαμία και ποτέ δεν κατάφερε να στεριώσει κάπου…
7.Ριβάλντο
Η μεγαλύτερη μεταγραφή όχι μόνο του Ολυμπιακού αλλά και ελληνικής ομάδας γενικότερα στο ποδόσφαιρο μας. Ηταν 21 Ιουλίου 2004 όταν ο Ριβάλντο πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα προκαλώντας ντελίριο ενθουσιασμού σε χιλιάδες οπαδούς της ομάδας που πήγαν να τον υποδεχτούν στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος» και αργότερα στα γραφεία της ΠΑΕ στην πλατεία Αλεξάνδρας. Ο Ριβάλντο ήταν σίγουρα το μεγαλύτερο όνομα που πέρασε ποτέ από τη χώρα μας, βασικό στέλεχος της εθνικής Βραζιλίας ηγέτης σε Μίλαν και Μπαρτσελόνα παγκόσμιος πρωταθλητής και έχοντας ακόμη στο βιογραφικό του ένα Champions League, μία Χρυσή μπάλα και πολλά ακόμη τρόπαια. Έμεινε στην ομάδα για τρία χρόνια και κατέγραψε συνολικά 101 συμμετοχές με 43 γκολ και 23 ασίστ και αποχώρησε επεισοδιακά συνεχίζοντας την καριέρα του στην ΑΕΚ.
8.Βάντερσον
Το 2007 σε ηλικία 14 ετών γράφηκε στα τμήματα υποδομών του Ολυμπιακού. Ο Βάντερσον, ακραίος επιθετικός, ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το 2010, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάποια επίσημη εμφάνιση και αποχώρησε το 2012.
9.Λεοζίνιο
Ο Βραζιλιάνος μεσοεπιθετικός αποκτήθηκε από την πορτογαλική Βιτόρια, τον Ιανουάριο του 2007 αλλά δεν μπόρεσε να μείνει στο ρόστερ των Πειραιωτών και δόθηκε δανεικός για 1,5 χρόνο σε Μπραουνσβάιγκ και ΟΦΗ. Εμεινε ελεύθερος το καλοκαίρι του 2008.
10.Ζούλιο Σέζαρ
Μπορεί να μην εντυπωσίασε με τις επιδόσεις του ο Βραζιλιάνος στόπερ, όμως ήταν από τους πλέον φιλότιμους παίκτες της ομάδας. Ο Ζούλιο Σέζαρ αποκτήθηκε το 2008 από την Τίγκρες έχοντας περάσει νωρίτερα από τη Ρεάλ Μαδρίτης και τη Μίλαν. Στα δύο χρόνια που έμεινε στην ομάδα κατέγραψε 63 εμφανίσεις έχοντας μάλιστα έφεση στο γκολ, σημειώνοντας συνολικά 11 σε Ελλάδα και Ευρώπη.
11.Λεονάρντο
Ο Λεάντρο Ζεσούς αγωνίστηκε για δυο σεζόν (2008-10) στον Ολυμπιακό στη θέση του αριστερού μπακ και στη συνέχεια δόθηκε δανεικός για ένα στην Ιντερνασιονάλ και μετά έμεινε ελεύθερος. Από την ομάδα αποχώρησε έχοντας 57 συμμετοχές, 4 γκολ, 6 ασίστ
12.Ντουντού
Το καλοκαίρι του 2008 ο Ολυμπιακός απέκτησε τον αμυντικό χαφ, Ντουντού Σεαρένσε, από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας αντί 6 εκατ. ευρώ. Ο Ντούντου αναδείχθηκε σε ηγετική φυσιογνωμία στα τρία χρόνια παρουσίας του στην ομάδα και συνολικά μέτρησε 94 συμμετοχές με 14 γκολ και 14 ασίστ, κατακτώντας δύο πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.
13.Ντιόγκο
Ο,τι αρχίζει ωραία τελειώνει με πόνο λέει το λαϊκό τραγούδι και το οποίο αποδείχθηκε στην πράξη με την παρουσία του Βραζιλιάνου σέντερ φορ στο λιμάνι. Ο Ντιόγκο αποκτήθηκε σε ηλικία 23 ετών από την Πορτουγκέζα Σάο Πάολο αντί 9 εκατ. ευρώ το καλοκαίρι του 2009 και το ξεκίνημα του στην ομάδα ήταν εντυπωσιακό. Την πρώτη σεζόν είχε 42 συμμετοχές και 16 γκολ σε όλες τις διοργανώσεις. Όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Η πτώση του ήταν κατακόρυφη, οι σχέσεις του με την ομάδα χάλασαν και τα νυχτοπερπατήματα έδιναν κι έπαιρναν. Μετά από μία κακή σεζόν, δόθηκε δανεικός στη Φλαμένγκο και μετά στη Σάντος πριν αποχωρήσει τον Μάρτιο του 2013. Συνολικά στον Ολυμπιακό είχε απολογισμό 78 αγώνες, 23 γκολ και 14 ασίστ.
14. Λεάντρο
Ο Βραζιλιάνος αμυντικός Λεάντρο Πίντο αγωνιζόταν από το 2007 στα τμήματα υποδομής του Ολυμπιακού. Ανέβηκε στην πρώτη ομάδα το 2011 και έμεινε μέχρι το 2015 αλλά δεν είχε επίσημη συμμετοχή. Δόθηκε δανεικός σε Δόξα Δράμας, Καλλονή, ΠΑΣ Γιάννινα και Λαμία.
15.Σουμπίνιο
Αν και θεωρήθηκε μεγάλο ταλέντο, ούτε ο Σουμπίνιο μπόρεσε να αγωνιστεί σε επίσημο μας των «ερυθρολεύκων». Ο Βραζιλιάνος χαφ αποκτήθηκε το 2010 από τον Εθνικό, παίζοντας δανεικός μέχρι το 2013 όταν κι έμεινε ελεύθερος σε Πανσερραϊκό, ΟΦΗ, Λεβαδειακό και Ατρόμητο.
16. Σαλίνο
Ο Λεάντρο Σαλίνο μπορεί να μην ήταν ο παίκτης που εντυπωσίαζε στα παιχνίδια, μπορεί να μην ήταν παίκτης κλάσης όμως ήταν ταγμένος στο σύνολο και ένας … τίμιος δεξιός μπακ. Αγωνίστηκε μια τριετία (2013-16) στον Πειραιά και κατέγραψε 76 συμμετοχές και επτά ασίστ. Αποχώρησε το καλοκαίρι του 2016 έχοντας κατακτήσει τρία πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο.
17. Σαντάνα
Ο Ολυμπιακός απέκτησε δανεικό για έξι μήνες τον κεντρικό αμυντικό Φελίπε Σαντάνα τον Ιανουάριο του 2015 από τη Σάλκε. Είχε καλό βιογραφικό με Σάλκε και Ντόρτμουντ, ωστόσο στην Ελλάδα όχι μόνο δεν έδειξε το παραμικρό αλλά αναδείχθηκε σε έναν από τους χειρότερους στόπερ στην ιστορία του συλλόγου. Πρόλαβε να παίξει σε οκτώ παιχνίδια…
18. Σεμπά
Δεν έκανε τη διαφορά, δεν ήταν ο βιρτουόζος εξτρέμ. Ο Σεμπά διακρίθηκε για το δυναμικό του παιχνίδι και οι προπονητές του τον ήθελαν γιατί ακολουθούσε πιστά το πλάνο τους. Ηταν περισσότερο ένα χρήσιμο εργαλείο για όλες τις δουλειές παρά ο παίκτης που θα ξεσήκωνε την εξέδρα ή θα γινόταν ηγέτης. Είχε μια γεμάτη τριετία στον Ολυμπιακό, με απολογισμό 99 συμμετοχές, 11 γκολ και 19 ασίστ.
19. Βιάνα
Ο Μπρούνο Βιάνα αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2016 από την Κρουζέιρο έναντι 2 εκατ. ευρώ, μετά από εισήγηση του τότε προπονητή, Πάουλο Μπέντο. Ο 22χρονος στόπερ ήρθε στον Ολυμπιακό με πολύ καλές συστάσεις αλλά αποδείχθηκε άνθρακας ο θησαυρός. Αγωνίστηκε μόλις μια σεζόν στον Ολυμπιακό μετρώντας 23 συμμετοχές (ένα γκολ) και δόθηκε δανεικός τη σεζόν 2017-18 στην Μπράγκα, η οποία με το τέλος του δανεισμού τον απέκτησε με 3 εκατ. ευρώ.
20. Ιγκόρ Σίλβα
Ο Ιγκόρ Σίλβα αποκτήθηκε το 2018 από τον Αστέρα Τρίπολης. Στον Ολυμπιακό έμεινε τρία χρόνια, μέχρι να πωληθεί στην κροατική Οσιγιέκ έναντι 500 χιλιάδων ευρώ. Όμως στα τρία χρόνια στον Πειραιά μέτρησε μόλις δύο συμμετοχές σαν αλλαγή ενώ δόθηκε δανεικός σε ΑΕΚ Λάρνακας και Οσιγιέκ.
21.Γκιγιέρμε
Από τις πλέον επιτυχημένες μεταγραφές ξένων και ειδικά Βραζιλιάνων παικτών στον Ολυμπιακό. Ο Γκιγιέρμε αγαπήθηκε από τον κόσμο της ομάδας καθώς ήταν από τους πιο πλήρεις κεντρικούς χαφ που πέρασαν ποτέ από τον σύλλογο. Αποκτήθηκε το καλοκαίρι του 2018 από την Λα Κορούνια έναντι 3 εκατ. Ευρώ κι έγινε αναντικατάστατος. Από την ομάδα αποχώρησε το 2020 για την Αλ Σαντ, καταγράφοντας 79 συμμετοχές και 11 γκολ.
22.Μπρούνο
Ο Μπρούνο αποκτήθηκε από τον Ατρόμητο τη σεζόν 2018-19 αλλά παρά το ταλέντο του δεν μπόρεσε να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του συλλόγου. Στον ενάμιση χρόνο παρουσίας του πρόλαβε να μετρήσει 12 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις.
23.Ραφίνια
Ο 35χρονος μπακ με τεράστια καριέρα στην Μπάγερν (2011-19), ήρθε το καλοκαίρι του 2020 στον Ολυμπιακό από την Φλαμένγκο αλλά παρά το πλούσιο βιογραφικό του αποχώρησε από τον Πειραιά μετά από έξι μήνες για την Γκρέμιο. Πρόλαβε να αγωνιστεί σε 22 παιχνίδια με την ομάδα του Πειραιά.
24. Τικίνιο
Ο 30χρονος Βραζιλιάνος στράικερ Τικίνιο Σοάρες, αποκτήθηκε από την κινέζικη Τιαντζίν Τέντα, με τριετές συμβόλαιο το περσινό καλοκαίρι με τους «ερυθρόλευκους». Αποτέλεσε προσωπική επιλογή του Πέδρο Μαρτίνς, με τον οποίο είχαν συνεργαστεί στην πορτογαλική Γκιμαράες και αποκτήθηκε ως μπακ απ του Ελ Αραμπί. Ο Τικίνιο αποχώρησε τον περασμένο μήνα για την Μποταφόγκο αντί ενός εκατ. Ευρώ. Αγωνίστηκε με τους «ερυθρόλευκους» σε 50 ματς και σημείωσε 14 γκολ.