Η Eurobank Equities επαναλαμβάνει τη σύσταση «αγοράς» για όλες τις ελληνικές τράπεζες και αναβαθμίζει τις τιμές-στόχους, με την Τράπεζα Πειραιώς να παραμένει η κορυφαία της επιλογή, δεδομένης της ισχυρής εκτέλεσης του επιχειρηματικού της σχεδίου και του ελκυστικού προφίλ κινδύνου/απόδοσης.
Οι νέες τιμές-στόχοι είναι 4,66 ευρώ από 4,30 για την Τράπεζα Πειραιώς, 8,25 ευρώ από 7,46 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα και, τέλος, 2,23 ευρώ από 2,03 για την Alpha BankΑΛΦΑ +1,68%.
Η αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία τους στη συνέχεια είναι σημαντικό θέμα για τη διετία 2024-2025, με την αποδοτικότητα RoTE να τοποθετείται στο 11%-15% το 2024. Η χρηματιστηριακή αυξάνει την πρόβλεψη για τα καθαρά έσοδα το 2024 και 2025 κατά 16% και 11%, αντίστοιχα, για να περιλάβει το βελτιωμένο guidance σχετικά με τις τάσεις των καθαρών εσόδων από τόκους του τρίτου τριμήνου.
Η χρηματιστηριακή εξακολουθεί να αναμένει ισχυρή δημιουργία προμηθειών, ενισχυμένη από τις ισχυρές μακροοικονομικές προοπτικές και τις ισχυρές δραστηριότητες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, με τις λειτουργικές δαπάνες να παραμένουν υπό έλεγχο και το κόστος του κινδύνου να μειώνεται σταδιακά σε 0,61% (έως το 2025), αντανακλώντας βελτιώσεις στην ποιότητα του ενεργητικού.
Σύμφωνα με τη Eurobank Equities, oι ελληνικές τραπεζικές μετοχές υπεραπέδωσαν με 60% πέρυσι, βοηθούμενες από τις αναβαθμίσεις κερδών και το γενικότερο rerating. Οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτιμώνται σε 5 φορές τον δείκτη Ρ/Ε το 2024 και περίπου 0,6 φορές τον δείκτη P/TBV και υπάρχει περαιτέρω περιθώριο ανόδου, κατά την άποψη της χρηματιστηριακής. Οι τρέχουσες τιμές εξακολουθούν να ενσωματώνουν κόστος κεφαλαίου σε υψηλά διψήφια επίπεδα, τα οποία δεν αντικατοπτρίζουν την ανθεκτικότητα των εσόδων, τη σημαντική κεφαλαιακή ενίσχυση και τη βελτιωμένη ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων.
«Μετά από πάνω από 50% εκτίναξη των καθαρών εσόδων από τόκους πέρυσι (+58% στο εννεάμηνο), η εστίαση των επενδυτών έχει σαφώς κινηθεί προς τις προοπτικές για την επόμενη διετία, ιδίως ενόψει των πιθανών μειώσεων των επιτοκίων. Παρά την επικείμενη κορύφωση των καθαρών εσόδων από τόκους το τέταρτο τρίμηνο πέρυσι ή το πρώτο τρίμηνο φέτος, η ανθεκτικότητα φέτος υποστηρίζεται από την πιστωτική ανάπτυξη κατά 4% περίπου ετησίως το 2024-2025, το σταδιακό όφελος από την αντιστάθμιση των καταθέσεων, καθώς και τα χαμηλότερα από τα αναμενόμενα beta καταθέσεων και τη συρρίκνωση των spreads δανεισμού, τα οποία είναι πιθανό να αναβάλουν μια αξιοσημείωτη συρρίκνωση των επιτοκιακών περιθωρίων την επόμενη χρονιά.
Για φέτος, η Eurobank Equities βλέπει αποκλίσεις μεταξύ των επιδόσεων των τραπεζών, με την Alpha Βank να είναι έτοιμη να επωφεληθεί περισσότερο λόγω του υψηλότερου κόστους χρηματοδότησης και εξακολουθεί όμως να προσφέρει χαμηλότερους βιώσιμους δείκτες RoTE 10% περίπου το 2025 έναντι των ελληνικών ομολόγων της με περίπου 10% έως 12%.
Οι ελληνικές τράπεζες ανακοίνωσαν ένα ακόμη ισχυρό σύνολο αποτελεσμάτων το τρίτο τρίμηνο πέρυσι, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις της αγοράς, κυρίως χάρη στα υψηλότερα καθαρά έσοδα από τόκους, τη σταθερή παραγωγή προμηθειών, το συγκρατημένο κόστος και χαμηλότερο υποκείμενο κόστος προβλέψεων.
Συνολικά, στο εννεάμηνο πέρυσι οι ελληνικές τράπεζες απολάμβαναν έναν δείκτη αποδοτικότητας RoTE της τάξης του 16%, οδεύοντας προς έτος-ρεκόρ, με την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank να παρουσιάζουν τον υψηλότερο ετήσιο δείκτη RoTE της τάξης του 18%, ακολουθούμενη από την Τράπεζα Πειραιώς (16%) και την Alpha Βank (13%), συμπεραίνει η Eurobank Equities.
Πηγή: euro2day.gr