Τη δυσαρέσκειά του για το ότι ο Ολυμπιακός θα παίξει το βράδυ της Πέμπτης (14/12) με την Μπάτσκα Τόπολα χωρίς κόσμο στις εξέδρες του «Γ. Καραϊσκάκης» εξέφρασε ο Γιάννης Μώραλης.
Μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Ενημέρωση» στο «Κανάλι Ένα», ο δήμαρχος Πειραιά ανέφερε σχετικά: «Είναι παράδοξο πως παίξαμε την Τρίτη βόλεϊ με κόσμο, σήμερα θα παίξουμε στο ποδόσφαιρο το κρίσιμο ευρωπαϊκό παιχνίδι με 10 άτομα, ενώ αύριο στο ΣΕΦ θα παίξουμε ευρωπαϊκό παιχνίδι μπάσκετ με 12.0000 κόσμο. Ποια η λογική των μέτρων;
Γιατί ο Ολυμπιακός δεν παίζει με κόσμο όπως οι άλλες ελληνικές ομάδες; Δεν προκαλούνται οι φίλοι του Ολυμπιακού με αυτό και μια ολόκληρη πόλη; Το Καραϊσκάκη μαζί με το γήπεδο της ΑΕΚ δεν είναι από τα πιο σύγχρονα γήπεδα; Τα 10 άτομα που θα μπουν σήμερα στο γήπεδο δεν καλύπτουν τις ανάγκες για το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΕ. Ούτε εγώ ως δήμαρχος και αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού δεν μπορώ να πάω στο γήπεδο το βράδυ.
Στο Καραϊσκάκη διοργανώσαμε τον τελικό του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ και πήραμε συγχαρητήρια. Υπάρχει κοινωνική βία, όπως βλέπουμε συχνά και στα πανεπιστήμια. Τι να κάνουμε, δηλαδή; Να κλείσουμε και τα πανεπιστήμια; Πώς γίνεται να υπάρχει συλλογική ευθύνη; Εάν γίνουν επεισόδια στο Πολυτεχνείο θα τους προσάγαμε όλους μήπως και βρούμε τους υπαίτιους ή θα κλείσουμε και το Πολυτεχνείο;
Σωστά δόθηκαν τα 200 ονόματα σκληρών χούλιγκαν μήπως ταυτιστούν με διάφορες υποθέσεις. Αυτά τα 200 ονόματα, όμως, το Σάββατο τα βρήκαμε; Γιατί δεν είχαν δοθεί νωρίτερα, ώστε να συλληφθούν και ενδεχομένως να τιμωρηθούν; Εδώ δεν έχουμε καν οριζόντια μέτρα που κατά τεκμήριο είναι άδικα. Έχουμε επιλεκτικά μέτρα σε δυο επίπεδα. Διαφορετική αντιμετώπιση ανά άθλημα αλλά και διαφορετική αντιμετώπιση ανά ομάδα».
Και πρόσθεσε: «Δεν μπορεί να είμαστε μουγγοί στον Πειραιά και όσον αφορά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη επαναλαμβάνω ότι οι αποφάσεις του ήταν εξόφθαλμα λανθασμένες, διότι τα μέτρα θα έπρεπε να έχουν μελετηθεί καλύτερα και το λιγότερο που θα έπρεπε να διασφαλίζουν είναι δικαιοσύνη και ισονομία.
Εγώ θα έκανα αυτό που αποφάσισαν στην Τουρκία, όπου έγινε αναστολή του πρωταθλήματος με ισονομία και όχι κεκλεισμένων των θυρών. Αυτή την περίοδο θα έπρεπε να συζητήσουμε, να γίνει σοβαρή διαβούλευση και μετά να προχωρήσουμε.
Οι κυβερνήσεις διαχρονικά δεν διαθέτουν την απαιτούμενη γνώση για την αντιμετώπιση του φαινομένου της οπαδικής βίας, δεν έχουν μελετήσει το θέμα και λαμβάνουν κάποια εντυπωσιακά μέτρα όταν έχουμε νεκρό ή τραυματία που στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν εφαρμόζονται καν.
Θα έπρεπε να καλέσουν ανθρώπους που έχουν παρακολουθήσει σεμινάρια της UEFA που ξέρουν τα μέτρα που λαμβάνουν άλλα κράτη στο αντικείμενο αυτό. Ποιος λέει πως δεν υπάρχει αστυνομία στην Αγγλία, στην Γερμανία και σε άλλες χώρες; Είναι το ίδιο νομικό πλαίσιο; Οι εταιρείες σεκιούριτι έχουν ίδιες αρμοδιότητες; Έχουμε τις ίδιες εγκαταστάσεις; Το ίδιο νομικό πλαίσιο; Γίνονται παράλογες συγκρίσεις. Προφανώς δεν είναι το ίδιο. Η αντιμετώπιση δεν είναι εύκολη και θέλει μακρόπνοο σχεδιασμό , σοβαρότητα και συνέπεια.
Η αστυνομία λέει: εμείς δεν θέλουμε να κάνουμε σωματικό έλεγχο, όμως οι εταιρείες σεκιούριτι δεν έχουν την εκπαίδευση και την δυνατότητα να ασκούν σωματικό έλεγχο σε άτομα που αρνούνται ή έχουν επιθετική συμπεριφορά, ούτε έχουν την δυνατότητα να κάνουν συλλήψεις.
Στα γήπεδα στο εξωτερικό υπάρχουν δύο περιφράξεις πριν την είσοδο όπου γίνονται οι συγκεκριμένοι έλεγχοι και ειδικά στον πρώτο η αστυνομία είναι παρούσα και με μεγάλες δυνάμεις. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αυτό. Έχουμε βία σε όλη την κοινωνία και παίρνουν μέτρα εντυπωσιακά με βαρύγδουπες δηλώσεις τα οποία δεν εφαρμόζονται. Το ζητούμενο είναι να αντιμετωπιστεί ριζικά το ζήτημα».