Στα θέματα των καμερών στα γήπεδα και της ταυτοπροσωπίας των φιλάθλων αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Γιάννης Βρούτσης την Πέμπτη (14/12) στη Βουλή.
Ο αναπληρωτής υπουργός Αθλητισμού έκανε λόγο για ατελή νομοθεσία, γι’ αυτό και θα υπάρξει νέο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.
«Η νομοθεσία, για την οποία πολύς λόγος γίνεται πως υπήρχε, ουσιαστικά ήταν ατελής, με αποτέλεσμα να μην λειτουργεί όλο το σύστημα όπως θα έπρεπε.
Πολύ σύντομα λοιπόν, έρχεται ένα νέο, σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που θα ρυθμίζει και το ζήτημα της ταυτοπροσωπίας. Ειδικά σε αυτό το κρίσιμο θέμα, αναγνωρίζω τις καλές προθέσεις, όταν θεσπίστηκε η κάρτα φιλάθλου, όμως δεν κατάφερε να χτίσει μία αποτελεσματική νομοθεσία.
Με το νέο σύγχρονο και βελτιωμένο νομοθετικό πλαίσιο θα λύσουμε με τη βοήθεια της τεχνολογίας το σημαντικό ζήτημα της ταυτοπροσωπίας. Θα ξέρουμε ποιος μπαίνει στο γήπεδο με ανάλυση, όνομα, επίθετο και τη θέση που κάθεται».
Και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι κάνει πολύ στοχευμένες κινήσεις στο θέμα της οπαδικής βίας. Αναγνωρίζουμε ότι δεν γίνονται όλα με το πάτημα ενός κουμπιού, όμως κάναμε το πιο σκληρό ποινικό πλαίσιο για την παραβατικότητα στον αθλητισμό. Το ιδιώνυμο ισχύει και αν το συγκρίνεις με τη νομοθεσία της υπόλοιπης Ευρώπης έχουμε το πιο αυστηρό πλαίσιο.
Επίσης οι έλεγχοι που έγιναν σε λέσχες οργανωμένων οπαδών δεν είχαν προηγούμενο. Μετά τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, έκανε δεκάδες ελέγχους που δεν είχαν γίνει ποτέ.
Η πολιτική είναι μια ατέρμονη διαδικασία προς τα μπροστά, γεννιούνται προκλήσεις και είμαστε εδώ κάθε φορά για να τις αντιμετωπίζουμε.
Κανείς δεν είπε ότι τα πράγματα λύνονται με το πάτημα ενός κουμπιού. Όμως με αυτές τις κινήσεις δείχνουμε ότι είμαστε και αποφασισμένοι και υπεύθυνοι και ρεαλιστικοί για να υλοποιήσουμε και να αντιμετωπίσουμε το συγκεκριμένο κομμάτι».
Από εκεί και πέρα, ο Γ. Βρούτσης μίλησε και για τα οικονομικά του αθλητισμού, δίνοντας στοιχεία τόσο για τα κονδύλια όσο και για τον τρόπο χρηματοδότησης Ομοσπονδιών και σωματείων.
Συγκεκριμένα, είπε: «Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά του αθλητισμού, θα ήθελα να θυμίσω ότι το 2020 δόθηκε μία γενναία αύξηση, πρωτοφανή στον ελληνικό αθλητισμό της χώρας. Αποφάσισε η κυβέρνηση, με τον προκάτοχό μου Λευτέρη Αυγενάκη, κι έδωσε 66 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από τη φορολογία των κερδών των παικτών του στοιχήματος. Τα χρήματα αυτά κατευθύνθηκαν στον επαγγελματικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με πλήρη ισονομία.
Σήμερα είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω ακόμη πιο γενναία αύξηση για τον αθλητισμό της χώρας μας και θέλω να ευχαριστήσω το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης γι’ αυτό. Τα χρήματα αυτά 11 εκατ. ευρώ θα δοθούν στην καρδιά του αθλητισμού, στα αθλητικά κέντρα για την αναβάθμιση, τον εκσυγχρονισμό και τη συντήρησή τους.
Να σημειώσω ότι στο ΣΕΦ και στο ΟΑΚΑ, η αύξηση της χρηματοδότησης ανέρχεται στο 60% και 66%, αντίστοιχα. Ειδικά για το ΟΑΚΑ, δόθηκαν επιπλέον ακόμα 11 εκατ. ευρώ ως έκτακτη επιχορήγηση για την κατασκευή ενός πολυδύναμου αθλητικού κέντρου το οποίο θα στεγάσει πολλές ομοσπονδίες αλλά και για τον εκσυγχρονισμό του κλειστού προπονητηρίου και των ανοιχτών Κ1 και Κ2, για να παραδώσουμε στους αθλητές τους στίβου της χώρας μας χώρους ευρωπαϊκών προδιαγραφών για την προετοιμασία τους.
Έχει ήδη δοθεί ένας οδικός χάρτης στις διοικήσεις των Εθνικών Αθλητικών Κέντρων με απόλυτη προτεραιότητα στην ασφάλεια.
Με απόφασή μου έθεσα ως προϋπόθεση ότι για να λειτουργεί μία εγκατάσταση, είτε εθνική είτε δημοτική, να διαθέτει πιστοποιητικό πυρασφάλειας και στατική επάρκεια. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν δεκάδες εγκαταστάσεις που δεν πληρούσαν τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις και ανοίγουν πλέον όταν έχουν εξασφαλίσει τις συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Με την αύξηση του προϋπολογισμού και τις κατευθυντήριες γραμμές που έχουμε δώσει, σε δύο χρόνια θα έχουμε και πάλι εθνικά αθλητικά κέντρα, στολίδια».