fbpx

Το Ισραήλ συνεχίζει τους βομβαρδισμούς στη Λωρίδα της Γάζας

Ισραήλ

Το Ισραήλ βομβαρδίζει σήμερα τη Λωρίδα της Γάζας παρά τις διεθνείς εκκλήσεις για αυτοσυγκράτηση προκειμένου να προστατευτούν οι άμαχοι και εν μέσω αδιεξόδου για την ανανέωση της εκεχειρίας με την παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς. 
Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε «πάνω από 400 στόχους» στη Λωρίδα της Γάζας μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων την Παρασκευή που προκάλεσαν τον θάνατο τουλάχιστον 240 ανθρώπων, σύμφωνα με το ελεγχόμενο από τη Χαμάς υπουργείο Υγείας.
Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς και αυτή του Ισλαμικού Τζιχάντ ανακοίνωσαν ότι εξαπέλυσαν χθες «ομοβροντία ρουκετών» με στόχο ισραηλινές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Τελ Αβίβ. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι εκτοξεύθηκαν «πάνω από 250 ρουκέτες» και ότι δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν χθες, οι πρώτες τέτοιες απώλειες μετά την επανέναρξη των συγκρούσεων. 
Επίθεση που έγινε σήμερα τα ξημερώματα είχε ως αποτέλεσμα τουλάχιστον επτά άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους στον τομέα της Ράφα, στο νότιο τμήμα της Λωρίδα της Γάζας, κοντά στα σύνορα με την Αίγυπτο, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς. 
Χθες, στο Ισραήλ, εκατοντάδες άνθρωποι διαδήλωσαν στο Τελ Αβίβ, ζητώντας την απελευθέρωση των 137 ανθρώπων που συνεχίζουν να κρατούνται στη Λωρίδα της Γάζας. Πολλοί είχαν αφίσες με τις φωτογραφίες των ομήρων. Τέσσερις πρώην όμηροι απευθύνθηκαν στο πλήθος μέσω βιντεοσύνδεσης, για να μιλήσουν για όσα βίωσαν — τον φόβο, την πείνα, την έλλειψη ύπνου– κατά τη διάρκεια της ομηρείας τους. 
«Οι κόρες μας είδαν πράγματα που παιδιά αυτής της ηλικίας, ή κάθε ηλικίας, δεν πρέπει να βλέπουν», δήλωσε η Ντανιέλ Αλονι, 45 ετών, που απελευθερώθηκε στις 24 Νοεμβρίου με την πεντάχρονη κόρη της. 
Η Έλενα Τρουπάνοφ, που αφέθηκε ελεύθερη την Τετάρτη και που βρέθηκε στη συγκέντρωση στο Τελ Αβίβ, έκανε έκκληση: «Πρέπει να φέρουμε πίσω τον Σάσα μου και τους υπόλοιπους» ομήρους, δήλωσε, αναφερόμενη στον γιο της, που συνεχίζει να κρατείται.

Τουλάχιστον 13 νεκροί από ισραηλινούς βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ στη Λωρίδα της Γάζας (WAFA)

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επιδρομές στη διάρκεια της νύχτας στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μεταδίδει το παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων (WAFA), το οποίο αναφέρει πως τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τους βομβαρδισμούς στον προσφυγικό καταυλισμό Νουσεϊράτ.
«Τα θύματα διακομίστηκαν εσπευσμένα στο νοσοκομείο Αλ Άουντα, στο κεντρικό τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, ενώ πολλοί άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι κάτω από τα ερείπια», μεταδίδει το WAFA.
Τον απολογισμό των θυμάτων στον καταυλισμό Νουσεϊράτ επιβεβαιώνει ανταποκριτής του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera.
Εν τω μεταξύ, το προσκείμενο στη Χαμάς πρακτορείο Shehab μεταδίδει εικόνες από νυχτερινούς βομβαρδισμούς που αναφέρει ότι έπληξαν τοποθεσία κοντά στην πόλη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν επεκτείνει τις επιχειρήσεις τους στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής. Έκτοτε, τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν, ανέφερε χθες Σάββατο το υπουργείο Υγείας στη Λωρίδα της Γάζας, συμπληρώνοντας πως περισσότεροι από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου στις 7 Οκτωβρίου.

Ο εισαγγελέας του  Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου καλεί το Ισραήλ και την Χαμάς να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) κάλεσε σήμερα και τις δύο πλευρές στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς να συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο και να επιτρέπουν την μεταφορά της ανθρωπιστικής βοήθειας στην πολιορκούμενη Λωρίδα της Γάζας.
“Ως προς την ανθρωπιστική πρόσβαση, ο νόμος δεν χωράει αμφισβήτηση”, είπε ο εισαγγελέας του ΔΠΔ Καρίμ Χαν έπειτα από τετραήμερη επίσκεψή του εκεί όπου σημειώθηκαν οι επιθέσεις της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου, στο Ισραήλ και στην Παλαιστινιακή Αρχή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.
“Οι πολίτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στα βασικά τρόφιμα, σε νερό και σε εξαιρετικά απαραίτητες ιατροφαρμακευτικές προμήθειες χωρίς άλλη καθυστέρηση τόσο ως προς το μέγεθος (των προμηθειών) όσο και ως προς τον ρυθμό (παράδοσής τους)”, είπε ο Χαν και πρόσθεσε ότι η Χαμάς δεν θα πρέπει να κάνει κακή χρήση αυτής της βοήθειας.
 “Όλοι οι εμπλεκόμενοι θα πρέπει να συμμορφωθούν με το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Αν δεν το κάνετε αυτό, μετά μην παραπονιέστε όταν το γραφείο μου χρειαστεί να παρέμβει”, είπε ο Χαν.
Ο ίδιος πρόσφερε στο Ισραήλ τη βοήθεια του δικαστηρίου στην έρευνα εγκλημάτων που διέπραξε η Χαμάς κατά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου παρότι η χώρα δεν είναι μέλος του δικαστηρίου με έδρα τη Χάγη και δεν αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία του. 
“Οι επιθέσεις εναντίον αθώων Ισραηλινών αμάχων αντιπροσωπεύουν μερικά από τα πιο σοβαρά διεθνή εγκλήματα που συγκλονίζουν τη συνείδηση της ανθρωπότητας, εγκλήματα για τα οποία ιδρύθηκε το ΔΠΔ για να αντιμετωπίσει», τόνισε.
Κάλεσε ακόμη το Ισραήλ να κάνει ό,τι μπορεί για να προστατεύσει τους αμάχους στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις επιθέσεις του στους μαχητές της Χαμάς και να εμποδίσει τους Ισραηλινούς εποίκους στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη να επιτίθενται στους Παλαιστίνιους εκεί.
Κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν διατυπωθεί και στις δύο πλευρές από τότε που ένοπλοι της Χαμάς κατέλαβαν πολλές ισραηλινές κοινότητες στις 7 Οκτωβρίου, σκοτώνοντας περισσότερους από 1.200 Ισραηλινούς και αιχμαλωτίζοντας περίπου 240 ομήρους, σύμφωνα με ισραηλινές εκτιμήσεις.
Σε απάντηση, το Ισραήλ εξαπέλυσε αεροπορικές επιδρομές και εισέβαλε με άρματα μάχης και στρατεύματα στον θύλακα, σκοτώνοντας περισσότερους από 15.000 πολίτες της Γάζας, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές.
Ο Χαν είπε ότι η ισραηλινή στρατιωτική απάντηση υπόκειται σε σαφείς νομικές παραμέτρους.
“Οι αξιόπιστοι ισχυρισμοί για εγκλήματα κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σύγκρουσης θα πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο έγκαιρης, ανεξάρτητης εξέτασης και έρευνας», είπε. 
Μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου, σύμφωνα με τον Χαν, το δικαστήριό του έχει δικαιοδοσία για πιθανά εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από μαχητές της Χαμάς στο Ισραήλ και από Ισραηλινούς στη Λωρίδα της Γάζας.
Το δικαστήριο διενεργεί έρευνα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη για πιθανά εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας εκεί από το 2021.

   Η κατάρρευση της εκεχειρίας είναι “οδυνηρή”, λέει ο πάπας και καλεί για μια νέα συμφωνία κατάπαυσης του πυρός

Ο πάπας Φραγκίσκος χαρακτήρισε σήμερα “οδυνηρή” την κατάρρευση της εκεχειρίας της Χαμάς με το Ισραήλ και κάλεσε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός το συντομότερο δυνατόν.
Ο πάπας είπε ακόμη ότι η σκέψη του είναι με τους ανθρώπους εκείνους που είναι ακόμη όμηροι στη Γάζα και με την έλλειψη των απαραίτητων αγαθών στο παλαιστινιακό έδαφος.
Το μήνυμα του πάπα, ο οποίος πάσχει από λοίμωξη του αναπνευστικού, διάβασε ένας βοηθός του κατά τη διάρκεια του σημερινού του κηρύγματος, το οποίο εκφώνησε από τον εσωτερικό χώρο της κατοικίας του στο Βατικανό και όχι από το μπαλκόνι που βλέπει στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Επικαιρότητα