fbpx

Τουρκία: Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές

Τουρκία: Τι θα γίνει αν ο Ερντογάν χάσει στις εκλογές

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τελεί υπό μεγάλη πίεση ενόψει των κρίσιμων εκλογών της 14ης Μαΐου.

Μετά από 20 χρόνια στην εξουσία, ο Ερντογάν θα μπορούσε να ηττηθεί αυτή τη φορά, από τον ηγέτη της αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Παρά τη μαζική καταστολή, ούτε μία δημοσκόπηση δείχνει νίκη του Ερντογάν. Αντίθετα, ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι αυτή τη φορά η αντιπολίτευση θα μπορούσε να καταφέρει να ανατρέψει τον Ερντογάν. Παρά τις προσπάθειες του καθεστώτος να παρεμποδίσει με κάθε τρόπο την αντιπολίτευση. Πρόσφατα, μάλιστα η κρατική υπηρεσία καταστροφών AFAD, εξέδωσε έκτακτη προειδοποίηση για καταιγίδα για την ώρα της συγκέντρωσης της αντιπολίτευσης στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να μειώσει τον αριθμό των συμμετεχόντων. Και αυτό με γαλάζιο ουρανό και την πιο όμορφη λιακάδα!

Όποιος πάρει τουλάχιστον 50%+1 γίνεται πρόεδρος. Το καλύτερο που μπορεί να περιμένει ο Ερντογάν είναι να μην χάσει στον πρώτο γύρο και να πάει την εκλογή σε δεύτερο γύρο. Ο ανεξάρτητος Μουχαρέμ Ιντσέ, ο οποίος έθεσε υποψηφιότητα επειδή δεν έγινε δεκτός στη συμμαχία της αντιπολίτευσης, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει αυτόν τον στόχο εάν καταφέρει να αποσπάσει μερικές αντιπολιτευτικές ψήφους.

Σε περίπτωση όμως που η αντιπολίτευση εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο στις βουλευτικές εκλογές που πραγματοποιούνται ταυτόχρονα στις 14 Μαΐου, η νίκη του Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών στις 28 Μαΐου, είναι μάλλον απίθανη. Οι ψηφοφόροι είναι πολύ δύσκολο να επιλέξουν ως πρόεδρο της χώρας, έναν ηγέτη, το κόμμα του οποίου είναι μειοψηφία στη βουλή. Η λεγόμενη «συγκατοίκηση», θεωρείται πολύ προχωρημένη για την Τουρκία!. Σε μια τέτοια περίπτωση ,το βράδυ της 14ης Μαΐου στην Τουρκία,« δεν θα ανοίξουν οι πύλες στον παράδεισο, αλλά θα κλείσουν οι πύλες της κόλασης» για τον Ερντογάν, γράφει χαρακτηριστικά η γερμανική FAZ σε ανταπόκριση από την Τουρκία.

Απέτυχε στους στόχους

Το κακό για τον Ερντογάν είναι ότι ουδείς από τους στόχους που είχε βάλει για τις εκλογές για το 2023- την επέτειο των 100 χρόνων της δημοκρατίας- δεν επετεύχθη. Είχε υποσχεθεί ότι φέτος το κατά κεφαλήν εισόδημα θα ήταν 25.000 δολάρια. Όταν έδωσε την υπόσχεση, αυτή, το εθνικό κατά κεφαλήν εισόδημα ήταν πάνω από 11.000, αλλά σήμερα είναι περίπου 10.000 δολάρια. Έλεγε ότι η ανεργία θα είναι κάτω από το 5% μέχρι το 2023, αλλά ακόμη και σύμφωνα με τα «πειραγμένα» στοιχεία από το παλάτι, είναι πάνω από 10%. Ειδικά για τους νέους, το ποσοστό ανεργίας φτάνει στο 20%. Ο πληθωρισμός, θα έπρεπε να είναι μονοψήφιος, αλλά πριν από λίγους μήνες έτρεχε με ετήσιο ρυθμό 80% και σήμερα είναι 50,49%. Αν και ανεξάρτητοι οικονομολόγοι λένε ότι ξεπερνά το 116%.

Ένα νούμερο, συνοψίζει σε μεγάλο βαθμό την οικονομική καταστροφή, που βιώνουν οι Τούρκοι πολίτες: Το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα των 200 λιρών, έχει χάσει 647% σε αξία από την κυκλοφορία του το 2009. Αυτό που μπορούσαν να αγοράσουν τότε οι πολίτες με 200 λίρες, σήμερα κοστίζει 1495 λίρες σήμερα.

Η παρακμή υπό την κυριαρχία του Ερντογάν δεν επηρεάζει μόνο την οικονομία. Σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση μέχρι την υγεία, η χώρα έχει πιάσει «πάτο». Μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, καταλαμβάνει την τελευταία θέση όσον αφορά το ποσοστό του προϋπολογισμού που αφιερώνεται στην εκπαίδευση, την πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και την απασχόληση. Όσον αφορά τη διαφθορά, όμως, η Τουρκία είναι στη δεύτερη θέση. Σύμφωνα με τα λόγια γνωστού Τούρκου οικονομολόγου: «Από τους στόχους για το 2023, μόνο ένας έχει πιαστεί : το 2023 είναι εδώ»!.

Με το βλέμμα στο …2028

Ο Ερντογάν μπορεί να μην πέτυχε τους στόχους για το 2023, αλλά πρόσφατα ανέβηκε στο βήμα της βουλής και ανακοίνωσε υποσχέσεις για το 2028. Σαν να ήταν αρχηγός της… αντιπολίτευσης, υποσχέθηκε ξανά ,όσα δεν έχει εφαρμόσει εδώ και 20 χρόνια στην κυβέρνηση. Αλλά δεν είναι εύκολο να πείσει τους ανθρώπους που υποφέρουν από ακραία φτώχεια. Ειδικά, δεν μπορεί να πείσει τη νεολαία. Οι νέοι, που δεν έχουν συναντήσει ποτέ άλλη κυβέρνηση εκτός από αυτή του Ερντογάν, είναι η πληθυσμιακή ομάδα που θέλει αλλαγή διακυβέρνησης για να έχουν ένα καλύτερο μέλλον. Οχι μόνο εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους στο δρόμο και στα social media, αλλά γίνονται και πιο…δημιουργικοί. Πρόσφατα, οι πελάτες των σούπερ μάρκετ ανακάλυψαν αυτοκόλλητα σε διάφορα προϊόντα, που έγραφαν: «Σας φαίνεται ακριβό αυτό το προϊόν; Ευχαριστώ Ερντογάν», ανέφερε. Μια ομάδα που αυτοαποκαλείται «Η νεολαία θα τον ανατρέψει» παρήγγειλε τα αυτοκόλλητα αυτά σε έναν γραφίστα και τα κόλλησαν στα σούπερ μάρκετ στις μεγάλες πόλεις.

Η απάντηση της κυβέρνησης στην ειρηνική διαμαρτυρία δεν προκάλεσε έκπληξη. Πρώτα συνελήφθη ο υπεύθυνος γραφίστας και μετά οι νεαροί ακτιβιστές. Αντίθετα, η αστυνομία πρόσφερε τσάι στους δημιουργούς ενός βίντεο που απειλούσε: «Όποιος ψηφίσει την αντιπολίτευση ,θα του κόψουμε το κεφάλι», αλλά θεώρησε ότι το να κολλήσουν αυτοκόλλητα σε προϊόντα, ήταν μεγαλύτερο παράπτωμα. Για την προσβολή του Προέδρου… Ο Ερντογάν δεν έχει βέβαια κανένα πρόβλημα να δυσφημεί τους διαφωνούντες νέους ως «ανόητους, αναξιοπρεπείς, άθλιους, αξιολύπητους, απρόσεκτους, ληστές, εκφυλισμένους, ανήθικους, άτιμους, ψευτοκαλλιτέχνες, αμόρφωτους και αιμοβόρες», όπως είναι μερικά από τα επίθετα που έχει χρησιμοποιήσει.. Φυσικά, ο Ερντογάν δεν τιμωρήθηκε ποτέ για τη χρήση αυτού του λεξιλογίου…

Αλλαγή πολιτικής;

Τίποτα βέβαια, δεν έχει κριθεί ακόμη. Αλλά, αν ο Ερντογάν ηττηθεί, η κατεύθυνση της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας πιθανότατα θα αλλάξει σημαντικά. Αν πιστέψει κανείς τις δηλώσεις του Κιλιτσντάρογλου, αν νικήσει, θα υπάρξει μια μεγάλη ανατροπή στην Τουρκία. Ο Ουνάλ Τσεβικόζ, σύμβουλος του Κιλιτσντάρογλου διαβεβαίωσε επίσης ότι η Τουρκία θα δείξει στην ΕΕ ότι έχει πάρει τον «δρόμο της επιστροφής προς τη δημοκρατία» και θα απελευθερωθούν ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ο φυλακισμένος πρώην αρχηγός του φιλοκουρδικού HDP και ο φιλάνθρωπος ακτιβιστής Οσμάν Καβαλά.

Η νέα τουρκική κυβέρνηση θα δεχτεί αμέσως τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ και θα καταστήσει σαφές στη Ρωσία ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ. Ο Ουνάλ Τσεβικόζ είπε στο αμερικανικό περιοδικό Newsweek ότι οι σχέσεις με τις ΗΠΑ θα είναι καλύτερες εάν ο Κιλιτσντάρογλου κερδίσει τις εκλογές. Αναφερόμενος στα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 του τουρκικού στρατού, ο Τσεβικόζ τόνισε ότι θα βρεθεί μια λύση που θα ικανοποιεί τόσο τις ΗΠΑ όσο και άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς της ευρωπαϊκής δεξαμενής σκέψης «Carnegie Europe», Μαρκ Πιερίνι και Φραντσέσκο Σικάρντι, αυτή η αλλαγή δεν θα επεκταθεί πλήρως σε όλες τις πτυχές της εξωτερικής πολιτικής. Θα συνεχιστεί η προκλητική πολιτική Ερντογάν τόσο στο Κυπριακό, όσο και έναντι της Ελλάδας, όπως γράφουν σε πρόσφατη έκθεσή τους.

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Επικαιρότητα