Αρχίζει η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί της συμπληρωματικής τροπολογίας για αποκλεισμό του κόμματος Κασιδιάρη, στον απόηχο της παραίτησης του αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου Χρήστου Τζανερίκου. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί αύριο, Μεγάλη Τρίτη, στην ολομέλεια της Βουλής.
Το πρωί, την παραίτησή του από το δικαστικό σώμα υπέβαλε ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου και πρόεδρος του Α1 Τμήματος του ανωτάτου δικαστηρίου Χρήστος Τζανερίκος, μετά τις επικρίσεις που προκλήθηκαν για τη δημόσια δήλωσή του με την οποία ασκούσε σκληρή κριτική στη διάταξη της κυβέρνησης για το κόμμα Κασιδιάρη.
Ο αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου που επρόκειτο να προεδρεύσει του Α1 Τμήματος που θα κρίνει τη νομιμότητα συμμετοχής στις εκλογές, όλων των κομμάτων, και του κόμματος Ελληνες που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, προέβη σε παραίτηση μετά τις αντιδράσεις καθώς δημόσια πήρε θέση για τη ρύθμιση της κυβέρνησης, ενώ ο ίδιος επρόκειτο να κρίνει και να ψηφίσει επ΄ αυτής.
Ειδικότερα, ο Χρήστος Τζανερίκος χαρακτήρισε με δήλωσή του τη ρύθμιση της κυβέρνησης που ανέθετε στο σύνολο των δικαστών του Α1 Τμήματος του Αρείου Πάγου την κρίση για το κόμμα Κασιδιάρη -και τα άλλα κόμματα- ως πρωτοφανή παρέμβαση στο έργο του ανωτάτου δικαστηρίου, ενώ ανέφερε ότι η εν λόγω ρύθμιση ήταν δηλωτική δυσπιστίας και έλλειψης εμπιστοσύνης στο πρόσωπό του.
Η απάντηση στη δήλωσή του ήρθε από τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που τόνισε μεταξύ άλλων, ότι η Βουλή νομοθετεί και όχι οι δικαστές, ενώ σκληρή υπήρξε η τοποθέτηση του Ευάγγελου Βενιζέλου που κάλεσε τον ανώτατο δικαστικό σε αποχή από τα καθήκοντά του και μάλιστα σε χρόνο άμεσο.
Κ. Μητσοτάκης: Όσοι δεν ψηφίσουν την τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη, κλείνουν το μάτι στη Χρυσή Αυγή
«Αύριο στη Βουλή θα αναλάβουν όλες και όλοι την ευθύνη τους. Αυτοί που δεν θα ψηφίσουν αυτή την τροπολογία είναι οι ίδιοι οι οποίοι κλείνουν το μάτι τελικά στη Χρυσή Αυγή. Είναι οι ίδιοι οι οποίοι θέλουν τελικά με κάποιο τρόπο αυτό το μόρφωμα να βρεθεί στο κοινοβούλιο» δήλωσε αναφερόμενος στην τροπολογία για το κόμμα Κασιδιάρη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την ομιλία του σε κατοίκους στην κεντρική πλατεία του Ευόσμου Θεσσαλονίκης.
«Θέλω να θυμίσω στο παρελθόν όποτε χρειαζόταν συμπορεύτηκαν μαζί τους. Μαζί ψήφισαν τότε για να πέσει η κυβέρνηση του Αντώνη Σαμαρά. Και για τις αλλαγές του εκλογικού νόμου μαζί είχαν συμπορευτεί» σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, η νέα τροπολογία «δίνει τη δυνατότητα στην πλήρη σύνθεση του τμήματος του Αρείου Πάγου να ερμηνεύσει το νόμο τον οποίο έχουμε ψηφίσει και να υψώσει αυτό το τείχος το οποίο θα πρέπει υπό κανονικές συνθήκες να ενώνει όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις».
«Εδώ, λοιπόν, θα κριθούν όλοι. Και κάνω μία έκκληση σε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις του τόπου αύριο, τελευταία μέρα, ουσιαστικά, λειτουργίας του κοινοβουλίου πριν διαλυθεί η Βουλή, να ομονοήσουμε επιτέλους. Να βάλουμε στην άκρη τις όποιες διαφορές μας και να αντιληφθούμε ότι το ζήτημα αυτό είναι μείζον ζήτημα Δημοκρατίας» συνέχισε ο πρωθυπουργός.
Όπως τόνισε, «η Χρυσή Αυγή είναι μία οργάνωση εγκληματική, καταδικασμένη. Δεν πρέπει να ξαναζήσουμε στο ελληνικό κοινοβούλιο αυτά τα οποία ζήσαμε τις εποχές της κρίσης. Και όλοι μαζί να υψώσουμε εμπόδιο, ανάχωμα σε αυτά τα σχέδια τα οποία κάποιοι καταστρώνουν. Και ελπίζω ότι, τελικά, μέχρι αύριο θα πρυτανεύσει η λογική. Κοντός ψαλμός όμως, αύριο θα ξέρουμε και όλοι θα λογοδοτήσουν τελικά για τη συμπεριφορά τους. Και, ξέρετε, στην ψήφο τελικά στο κοινοβούλιο κρύβονται οι πραγματικές προθέσεις και όχι στα λόγια».
Έφη Αχτσιόγλου: Τεράστια ανευθυνότητα της κυβέρνησης
Τεράστια ανευθυνότητα και ερασιτεχνισμό απέναντι σε ένα πολύ κρίσιμο θέμα καταλόγισε η Έφη Αχτσιόγλου στην κυβέρνηση, αναφερόμενη στη ρύθμιση για το κόμμα Κασιδιάρη. «Η ναζιστική, καταδικασμένη εγκληματική οργάνωση δεν έχει καμία θέση στον πολιτικό βίο, η θέση της είναι στη φυλακή», δήλωσε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό «Open».
«Είμαστε 40 μέρες πριν τις εκλογές και συζητάμε ακόμα αν η ρύθμιση έπρεπε να είναι έτσι ή έπρεπε να έχει προστεθεί κάτι άλλο. Δεν μπόρεσε η κυβέρνηση επί 4 χρόνια να φέρει μία ρύθμιση η οποία να έχει αποτέλεσμα για να αποκλειστεί αυτό το κόμμα;» διερωτήθηκε.
Τόνισε, παράλληλα, ότι «σε αυτόν τον ερασιτεχνισμό εμείς δεν συμμετέχουμε» και υπενθύμισε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είχε εντοπίσει εξαρχής ότι η ρύθμιση της Ν.Δ. είναι προβληματική, ότι θα είναι αλυσιτελής. Κατεβάσαμε δύο σχετικές τροπολογίες, μία που είχε πιο συγκεκριμένα πολιτικά χαρακτηριστικά και μία με αμιγώς τυπικό κριτήριο, που προέβλεπε ως μόνο λόγο αποκλεισμού συνδυασμού την ποινική καταδίκη υποψηφίου του για συγκεκριμένα εγκλήματα, ενσωματώσαμε την πρόταση του κ. Αλιβιζάτου και επιμείναμε στη Βουλή. Η Ν.Δ. αρνήθηκε κάθε διάλογο για να είναι η ρύθμιση αποτελεσματική, σε σημείο που αναρωτιόμαστε αν είναι ανίκανη, αν δεν μπορεί ή δεν θέλει να το κάνει».
Η κ. Αχτσιόγλου σημείωσε ότι «το αποτέλεσμα αυτής της ιστορίας είναι πως η κυβέρνηση καταλήγει να διαφημίζει τη Χρυσή Αυγή» και «όλο αυτό το χρονικό διάστημα ο Κασιδιάρης από τη φυλακή κάνει εκπομπές».
Μ. Κατρίνης: Όλες οι παρατάξεις να δώσουν στιβαρό μήνυμα απέναντι στα νεοναζιστικά μορφώματα
«Η Δημοκρατία δεν θα πρέπει να επιτρέψει σε μία εγκληματική οργάνωση να εκμεταλλευτεί την οργή των απογοητευμένων πολιτών και να μολύνει το πολιτικό σύστημα», τόνισε ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ –Κίνημα Αλλαγής, Μιχάλης Κατρίνης, με φόντο τη συζήτηση στη Βουλή της συμπληρωματικής τροπολογίας για το κόμμα Κασιδιάρη.
Μιλώντας στην ΕΡΤ1 o κ. Κατρίνης παρατήρησε πως η δημόσια αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών υπονομεύει πολιτικά την συγκεκριμένη ρύθμιση, και προφανώς συνδράμει στη διαμόρφωση “αντισυστημικής” εικόνας της ακροδεξιάς.
O επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ σχολίασε πως «η κυβέρνηση καθυστέρησε πάρα πολύ να αντιδράσει απέναντι σε μια εγκληματική οργάνωση, που δρούσε ανενόχλητη επί χρόνια, κάνοντας προπαγάνδα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ακόμα και μέσα από τις φυλακές» ενώ – όπως είπε – «έφερε μια ατελή διάταξη, για την οποία είχαμε προτείνει διορθώσεις ώστε να είναι αποτελεσματική, αλλά τελικά την ψηφίσαμε». Εξηγώντας την στάση του κόμματος σημείωσε πως το ΠΑΣΟΚ ψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη «γιατί η υπεράσπιση της Δημοκρατίας δεν είναι θέμα συγκυρίας, γίνεται παντού και πάντα, χωρίς να αναμένονται “ευκαιρίες” ή να επιχειρείται μικροπολιτική εκμετάλλευση».
Υπογράμμισε τέλος πως όλες οι παρατάξεις στη Βουλή «πρέπει να δώσουν ένα ενιαίο και στιβαρό μήνυμα υπεράσπισης της Δημοκρατίας απέναντι σε εγκληματικά στοιχεία και νεοναζιστικά μορφώματα».
Πηγή: naftemporiki.gr