Με τη φράση «Kύμα οργής σε όλη τη χώρα» τιτλοφορείται εκτενές δημοσίευμα του ρεπόρτερ Τομπίας Τσικ στη Süddeutsche Zeitung, αναφορικά με το δυστύχημα στα Τέμπη και το πολιτικό κλίμα που επικρατεί στην Ελλάδα. «Μετά το σοβαρό σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, υπάρχει ανρκθιβε Ελλάδα.
Όμως οι άνθρωποι δεν διαμαρτύρονται μονάχα για το ξεπερασμένο σιδηροδρομικό σύστημα – πολλά περισσότερα είναι σάπια στο κράτος. Και αυτό αντιδρά με τρόπο αυταρχικό […] Πολλοί στη χώρα αισθάνονται πως το δυστύχημα δεν ήταν μία ατυχία, αλλά ένα έγκλημα και οι λεπτομέρειες που έρχονται σταδιακά στο φως για την καταστροφή συνάδουν με αυτήν την ανάγνωση, όπως η ανυπαρξία λειτουργικού συστήματος καθοδήγησης και ηλεκτρονικών συστημάτων που να μπορούν να αποσοβήσουν ή έστω να προειδοποιήσουν για μία επικείμενη σύγκρουση. Η ΕΕ επέμενε εδώ και πάνω από 20 χρόνια να εγκατασταθεί στην Ελλάδα ένα τέτοιο σύστημα σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά υπό διάφορες κυβερνήσεις – αριστερές και δεξιές – δεν ολοκληρώθηκε ποτέ».
Για τις μαζικές διαδηλώσεις στις μεγάλες πόλεις της χώρας, το γερμανικό δίκτυο σχολιάζει πως «υπάρχει ένα κλίμα αντίστοιχο με αυτό που υπήρχε κατά την περίοδο της κρίσης μεταξύ 2010 – 2018 και το οποίο δεν αφορά πλέον μόνο τους νεκρούς των Τεμπών. Αντιθέτως, τα αίτια είναι ποικίλα: αύξηση των τιμών στα ενοίκια και την ηλεκτρική ενέργεια, περαιτέρω ιδιωτικοποιήσεις και μια ολοένα και πιο αυταρχική κυβέρνηση. Και η αίσθηση πως, με πραγματική δουλειά, μπορεί κανείς στην καλύτερη περίπτωση να βγάζει τα προς το ζην […] Ακόμη, την Τετάρτη, η κυβερνητική πλειοψηφία της ΝΔ στο κοινοβούλιο ενέκρινε νέα δέσμη νομοθετικών μέτρων, που επιτρέπει, μεταξύ άλλων, την ιδιωτικοποίηση των έργων ύδρευσης, παρ’ ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας το είχε κηρύξει προηγουμένως αντισυνταγματικό. Για τη δικηγόρο Κατερίνα Γεωργιάδου, αυτή η συμπεριφορά είναι ένα σημάδι ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται ολοένα λιγότερο για το κράτος δικαίου».
Απελπισία και αγανάκτηση εκφράζουν οι νέοι
Στο δημοσίευμα της SZ φιλοξενούνται και απόψεις πολιτών της Θεσσαλονίκης, μεταξύ αυτών και φοιτητών: «Ο Νίκος Μουτσίδης, φοιτητής οικονομικών 21 ετών, κάνει αργή πρόοδο στις σπουδές του και του λείπουν πάντα οι διαλέξεις επειδή είναι αναγκασμένος να εργάζεται σε πιτσαρία. Και όμως έχει ανοιχτό λογαριασμό ρεύματος 260 ευρώ, τον οποίο δεν ξέρει πώς να πληρώσει […]
Η Αθηνά Αμαρατίδη, φοιτήτρια ψυχολογίας, βλέπει επίσης παντού εμπόδια στην Ελλάδα. Τον προηγούμενο χρόνο δούλευε σε φούρνο σε παραθεριστικό θέρετρο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, επτά ημέρες την εβδομάδα, οκτώ έως δέκα ώρες η καθεμία, για ένα μηνιάτικο των 900 ευρώ».
Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η εφημερίδα του Μονάχου καταλήγει πως «την Τετάρτη απάντησε σε ερωτήσεις νέων για το δυστύχημα σε ένα talk show και με την εμφάνιση του, όπου κυριάρχησαν τα κλισέ, πυροδότησε ακόμη περισσότερες αντιδράσεις. Για την Αθηνά Αμαρατίδη, οι εκλογές δεν είναι τόσο σημαντικές ούτως ή άλλως, καθώς δεν θα ψηφίσει κανένα από τα μεγάλα κόμματα. Το δυστύχημα στα Τέμπη ενίσχυσε τελικά μία απόφαση που ωρίμαζε μέσα της εδώ και καιρό: να φύγει από την Ελλάδα, να κάνει το μεταπτυχιακό της αλλού και μετά να εργαστεί εκεί. Σε ποιον τομέα ακριβώς, δεν ξέρει ακόμη, αλλά ένα πράγμα είναι σαφές για εκείνη: οι συνθήκες μπορούν μονάχα να γίνουν καλύτερες».
Πηγή: naftemporiki.gr