Μετά από έναν μήνα χωρίς σημαντικές βροχοπτώσεις, η Γαλλία βρίσκεται πλέον σε κατάσταση συναγερμού.
Τοπικοί αξιωματούχοι θα συγκεντρωθούν τη Δευτέρα για να αξιολογήσουν την κατάσταση «του εδάφους ανά περιοχή», δήλωσε ο υπουργός Οικολογικής Μετάβασης Christophe Béchu.
Το περασμένο έτος ήταν η θερμότερη χρονιά της Γαλλίας που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία Météo-France.
Τα ρεκόρ έσπασαν αλλού στην Ευρώπη – στο Ηνωμένο Βασίλειο, την Ισπανία και την Ιταλία.
Οι υψηλές θερμοκρασίες προκάλεσαν συνθήκες ξηρασίας από τις οποίες πολλές περιοχές δεν έχουν ακόμη ανακάμψει.
Οι χιονοπτώσεις στις ιταλικές Άλπεις μειώνονται κατά 53% και τα επίπεδα των υδάτων στη λεκάνη του Πάδου του μεγαλύτερου ποταμού της Ιταλίας είναι 61% κάτω από το κανονικό, σύμφωνα με ερευνητές.
Κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε τον περασμένο Ιούλιο σε πέντε βόρειες περιοχές που περιβάλλουν τον ποταμό Πάδο λόγω της ξηρασίας του 2022. Η χαμηλή παλίρροια στη Βενετία σημαίνει ότι οι γόνδολες και τα θαλάσσια ταξί δεν μπορούν να μετακινηθούν λόγω των λασπωμένων καναλιών και τα θεμέλια των κτιρίων στο Μεγάλο Κανάλι φαίνονται.
Στη Γαλλία, ο υπουργός οικολογικής μετάβασης είπε ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν «ήπιοι» περιορισμοί μετά τη συνάντηση της επόμενης Δευτέρας με τους τοπικούς ηγέτες, που θα τεθούν σε ισχύ τον Μάρτιο για να αποφευχθούν «καταστροφικές συνθήκες» κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.
Το Météo-France ανέφερε ότι μεταξύ 21 Ιανουαρίου και 21 Φεβρουαρίου δεν υπήρξε καθόλου βροχόπτωση.
Η χιονοκάλυψη στα Πυρηναία και τις Άλπεις ήταν επίσης σημαντικά χαμηλότερη από το κανονικό κατά τη διάρκεια μιας περιόδου που θεωρείται κρίσιμη για την αναπλήρωση των αποθεμάτων υπόγειων υδάτων της Γαλλίας.
Η βροχή αναμένεται να επιστρέψει στη νότια Γαλλία την Τετάρτη, ανέφερε το πρακτορείο, και οι επόμενοι τρεις μήνες θα αποδειχθούν αποφασιστικοί.
Πηγή: naftemporiki.gr