fbpx

Αλλαγές στο τηλεοπτικό επιχειρηματικό τοπίο φέρνει τροπολογία της κυβέρνησης στη Βουλή

Αλλαγές στο τηλεοπτικό επιχειρηματικό τοπίο φέρνει τροπολογία της κυβέρνησης στη Βουλή

Αντίθετος με την τροπολογία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του Χρήστο Γιαννούλη να λέει πως «αν δεν έχει φωτογραφική διάσταση, σίγουρα αφορά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Η νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης, βάσει της οποίας, εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στη συνδρομητική τηλεόραση, μπορούν να αποκτήσουν συμμετοχή και σε ελεύθερα κανάλια, δύναται να φέρει αλλαγές στο επιχειρηματικό τοπίο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ).

Η αλλαγή του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου είχε ζητηθεί από την United Group, η οποία έχει εξαγοράσει τη Nova (εταιρεία παροχής συνδρομητικής τηλεόρασης, τηλεφωνίας και internet). Η United είχε καταθέσει και σχετική προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ μέσω δηλώσεων των στελεχών της έχει αναφερθεί δημόσια στην πρόθεσή της να δραστηριοποιηθεί και στην ελεύθερη τηλεόραση.

Βάσει των διαθέσιμων πληροφοριών, η United Group η οποία διαθέτει στον Όμιλό της τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, αλλά και ΜΜΕ, σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, θα προχωρήσει το επόμενο διάστημα στην απόκτηση του 50% της Alpha Δορυφορική Τηλεόραση από την Primos Media, θυγατρική επενδυτικής εταιρείας με έδρα το Λουξεμβούργο.

Η Primos Media απέκτησε τη συγκεκριμένη συμμετοχή, έναντι τιμήματος 41 εκατ. ευρώ, από την Motor Oil του Ομίλου Βαρδινογιάννη, τον περασμένο Ιούλιο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Motor Oil θα διατηρήσει το άλλο 50% στον Alpha.

Τα πλεονεκτήματα για την United (ή για οποιαδήποτε άλλη εταιρεία με δραστηριότητα στη συνδρομητική τηλεόραση) από τη είσοδό της σε ένα ελεύθερο τηλεοπτικό κανάλι είναι οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακος που επιτυγχάνει στο περιεχόμενο που διακινεί και τα επιπλέον έσοδα τις διαφημίσεις.

Ειδικότερα, με την τροπολογία που κατέθεσε στη Βουλή ο υφυπουργός παρά το πρωθυπουργό, Ιωάννης Οικονόμου, σε νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, παραμένει κανόνας ότι ανώνυμη εταιρεία που κατέχει άδεια παροχής συνδρομητικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών υπηρεσιών δεν μπορεί να κατέχει και άδεια παροχής ραδιοφωνικού τηλεοπτικού περιεχομένου μέσω επίγειων δικτύων ελεύθερης λήψης. Ωστόσο, υπό προϋποθέσεις (να μην παραβιάζονται οι κανόνες του ελεύθερου ανταγωνισμού και να μην γίνεται κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης) επιτρέπεται η συμμετοχή των εν λόγων εταιρειών σε εταιρεία που κατέχει άδεια σταθμού ελεύθερης λήψης.

Σημειώνεται πως το αντίθετο επιτρέπεται, π.χ. ο όμιλος που έχει το τηλεοπτικό κανάλι, ΑΝΤ1 έχει πλέον και συνδρομητική τηλεόραση (ΑΝΤ1+).

Ο κ. Οικονόμου υποστηρίζοντας σήμερα στη Βουλή την προαναφερόμενη ρύθμιση ανέφερε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με επιστολή της, τον Σεπτέμβριο του 2022, είχε επισημάνει τον αδικαιολόγητο περιορισμό της ροής και συμμετοχής κεφαλαίων μεταξύ παρόχων τηλεοπτικού περιεχομένου και σημείωσε: «Προσαρμόζουμε τη νομοθεσία μας, δημιουργώντας σε ένα θεσμικό πλαίσιο που επιφέρει ισορροπία μεταξύ των επίγειων και δορυφορικών δικτύων παροχής ραδιοφωνικών και τηλεφωνικών υπηρεσιών».

Αντίθετος με την τροπολογία είναι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον εισηγητή του Χρήστο Γιαννούλη να λέει πως «αν δεν έχει φωτογραφική διάσταση, σίγουρα αφορά συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα».

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Επικαιρότητα