Τα ειδικά βραβεία που προβλέπει η απόφαση της ΑΑΔΕ για τον χειρισμό υποθέσεων ιδιαίτερης βαρύτητας
Με ειδικά βραβεία, ακόμη και χρηματικά, για την επίτευξη των στόχων όσον αφορά τον περιορισμό της φοροδιαφυγής, τις εισπράξεις, τους ελέγχους, αλλά και των οροσήμων του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιβραβευτούν τα στελέχη της ΑΑΔΕ.
Ειδικό, δε, bonus θα δοθεί για την αποκάλυψη σημαντικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, κάτω από επικίνδυνες συνθήκες, αλλά και για τον επιτυχή χειρισμό υποθέσεων ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς και όλων των στόχων που είχαν τεθεί για το 2021.
Ειδικότερα, όπως προβλέπει και η σχετική απόφαση (υπ’ αριθμ. Α1122015 -ΕΞ/2022) του διοικητή της ΑΑΔΕ, κάθε υπηρεσία (ΔΟΥ Ελεγκτικό Κέντρο, Τελωνείο κ.λπ.) θα αξιολογηθεί ως προς την επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΑΑΔΕ και η βαθμολογία που θα πετύχει θα καθορίσει το ύψος του χρηματικού bonus που θα λάβουν όλοι οι υπάλληλοι της υπηρεσίας, το οποίο θα είναι ίδιο για όλους.
Και ειδικά βραβεία
Εκτός από το γενικό βραβείο αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας η ΑΑΔΕ έχει καθιερώσει και ειδικά βραβεία για την υψηλή απόδοση των υπηρεσιών στην επίτευξη των στόχων ή στην επίτευξη οροσήμων σχετικά με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ή για την αποκάλυψη ιδιαίτερα σημαντικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου.
Βασικά κριτήρια, μεταξύ άλλων, για τη χορήγηση ειδικού bonus είναι η επιτυχής λειτουργία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, όπως ενδεικτικά σε συνοριακά (χερσαία) ή απομακρυσμένα σημεία, εκτός ωραρίου λειτουργίας ή εκτός έδρας και με παράλληλη εμπλοκή σε υποθέσεις που ενέχουν κινδύνους για τους υπαλλήλους της Οργανικής Μονάδας, καθώς και η έγκαιρη εκπλήρωση έκτακτου, μη προγραμματισμένου έργου εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων, με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
Τα ειδικά χρηματικά βραβεία δύνανται να απονέμονται και σε επίπεδο τμήματος ή γραφείου εντός της ίδιας Οργανικής Μονάδας και όχι οριζόντια σε όλα τα Τμήματα/Γραφεία αυτής καθώς και στο προσωπικό αυτών, ανάλογα με το έργο που έχουν επιτελέσει, κατόπιν εισηγήσεων των αρμόδιων προϊσταμένων.
Κριτήρια αξιολόγησης
Κριτήριο αξιολόγησης της γενικής βράβευσης αποτελεί η αποδοτικότητα κάθε Οργανικής Μονάδας, ήτοι ο βαθμός επίτευξης αυτής ως προς τους τεθέντες στόχους της βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ανθρώπινο δυναμικό της (στελέχωση). Ο βαθμός αποτελεσματικότητας κάθε Οργανικής Μονάδας υπολογίζεται ως ο μέσος όρος των ποσοστών επίτευξης των ποσοτικών στόχων, των μη ποσοτικών στόχων και των υποχρεώσεων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα κριτήρια αξιολόγησης της ειδικής βράβευσης είναι, μεταξύ άλλων, τα εξής:
– Η υψηλή απόδοση έναντι στόχων και η ιδιαίτερη συνεισφορά των Οργανικών Μονάδων στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της ΑΑΔΕ.
– Ο χειρισμός υποθέσεων ιδιαίτερης πολυπλοκότητας εντός ασφυκτικών χρονικών πλαισίων – προθεσμιών, με παράλληλη εκπλήρωση κρίσιμων δεικτών απόδοσης της φορολογικής και τελωνειακής διοίκησης σε ποσοστό άνω του 100%.
– Ο επιτυχής συντονισμός Οργανικών Μονάδων στην υλοποίηση στόχων, επιχειρησιακών σχεδίων, προγραμμάτων, μεταρρυθμίσεων ή οροσήμων που έχουν τεθεί στην Αρχή στο πλαίσιο του Σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, με σημαντικά και μετρήσιμα αποτελέσματα στο έργο της ΑΑΔΕ.
– Η αποκάλυψη ιδιαίτερα σημαντικών περιπτώσεων φοροδιαφυγής και λαθρεμπορίου, κάτω από ιδιαίτερα επικίνδυνες συνθήκες, με ουσιαστική βαρύτητα στο έργο της ΑΑΔΕ.
– Η ανάληψη πρωτοβουλιών Οργανικών Μονάδων, που προάγουν το έργο της ΑΑΔΕ. Οι πρωτοβουλίες αξιολογούνται σύμφωνα με την πρωτοτυπία της ιδέας και την αποτελεσματικότητά της σε συνδυασμό με το πολλαπλασιαστικό όφελος που επιφέρουν.
– Η υποβολή τεκμηριωμένης πρότασης κατόπιν μελέτης, η οποία οδηγεί σε αύξηση των δημοσίων εσόδων.
– Ο χειρισμός υποθέσεων ιδιαίτερης βαρύτητας (ως προς το αποτέλεσμα αυτών σε εισπραχθέντα ανά ελεγκτή Οργανικής Μονάδας έσοδα από καταλογισμό φόρων, δασμών ή τελών, κατόπιν ελέγχων).
– Η επιτυχής λειτουργία κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες εργασίας, όπως ενδεικτικά σε συνοριακά (χερσαία) ή απομακρυσμένα σημεία, εκτός ωραρίου λειτουργίας ή εκτός έδρας και με παράλληλη εμπλοκή σε υποθέσεις που ενέχουν κινδύνους για τους υπαλλήλους της Οργανικής Μονάδας.
– Η έγκαιρη εκπλήρωση έκτακτου, μη προγραμματισμένου έργου εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων, με σκοπό την ενίσχυση των δημοσίων εσόδων.
– Η αποδεδειγμένη συμμετοχή Οργανικών Μονάδων σε δράσεις κοινωνικής προσφοράς ή αλληλεγγύης ή σε δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθησίας, κατόπιν πρωτοβουλίας, και οι οποίες έχουν ιδιαίτερο κοινωνικό αντίκτυπο και ενισχύουν το κοινωνικό πρόσωπο της ΑΑΔΕ.
– Η αποδεδειγμένη συνεισφορά Οργανικών Μονάδων σε έκτακτες και επείγουσες δράσεις και ενέργειες, εκτός επιχειρησιακού σχεδιασμού, που συμβάλλουν ιδιαιτέρως στην προστασία της δημόσιας υγείας, του περιβάλλοντος και του κοινωνικού συνόλου εν γένει.
Η αποδοτικότητα
Θα πρέπει να αναφερθεί ότι το κριτήριο αξιολόγησης της γενικής βράβευσης αποτελεί η αποδοτικότητα κάθε Οργανικής Μονάδας, δηλαδή ο βαθμός επίτευξης αυτής ως προς τους τεθέντες στόχους της βάσει του Επιχειρησιακού Σχεδίου της ΑΑΔΕ, λαμβάνοντας υπόψη το ανθρώπινο δυναμικό της (στελέχωση).
Επισημαίνεται δε ότι το κριτήριο αυτό, με βάση το οποίο αξιολογούνται οι Οργανικές Μονάδες, εφαρμόζεται επί των ετησίων απολογιστικών αποτελεσμάτων κάθε Οργανικής Μονάδας, όπως αυτά καταγράφονται στην αναλυτική ετήσια έκθεση απολογισμού και προγραμματισμού δραστηριοτήτων, η οποία υποβάλλεται στον πρωθυπουργό, στον Πρόεδρο της Βουλής και στον υπουργό Οικονομικών, αναρτάται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, δημοσιοποιείται και υποβάλλεται και συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Πηγή: naftemporiki.gr