fbpx

Επιδότηση στο ρεύμα με κλίμακες και κίνητρα… οικονομίας–Το νέο μοντέλο ενισχύσεων

Επιδότηση στο ρεύμα με κλίμακες και κίνητρα… οικονομίας–Το νέο μοντέλο ενισχύσεων

Νέο μοντέλο επιδοτήσεων στο ρεύμα έρχεται από τον Οκτώβριο και θα αντικαταστήσει την οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης που δινόταν τους τελευταίους μήνες.

Βασικοί άξονες του νέου μοντέλου επιδοτήσεων θα είναι η κλιμακωτή επιδότηση στη βάση διαφορετικών «προφίλ» κατανάλωσης από τη μια και η χορήγηση μπόνους (με τη μορφή επιπλέον επιδότησης) εάν επιτευχθεί εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας της τάξης του 10%-15%.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν», οι τεχνικές λεπτομέρειες του μηχανισμού δεν έχουν ακόμα «κλειδώσει», καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι ζυμώσεις μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Οικονομικών για τα όρια της επιδότησης ανά κλίμακα (με τον μέχρι τώρα σχεδιασμό να κάνει λόγο για τρεις κλίμακες). Με βάση το μοντέλο αυτό, τη μέγιστη επιδότηση θα λάβει ένα νοικοκυριό που βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα της κατανάλωσης και ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωσή του σε σχέση με πέρυσι.

Παράλληλα με τη διαμόρφωση των κλιμάκων, υπό επεξεργασία βρίσκεται και η φόρμουλα για το πώς θα υπολογιστεί η εξοικονόμηση ενέργειας -με βάση την κατανάλωση του περασμένου έτους-, καθώς πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη τεχνική άσκηση, με πάρα πολλές παραμέτρους. Και τούτο διότι η κατανάλωση πολλών νοικοκυριών δεν είναι συγκρίσιμη σε σχέση με πέρυσι, για διάφορους λόγους, όπως αλλαγή κατοικίας, αλλαγή ΑΦΜ, αλλαγή στη σύνθεση της οικογένειας κ.λπ. Επιπροσθέτως, προβληματισμός διατυπώνεται και για το πόσο εφικτό είναι να επιτευχθεί σημαντική εξοικονόμηση στα νοικοκυριά, με δεδομένο ότι η κατανάλωση ρεύματός τους σε μεγάλο βαθμό είναι ανελαστική. Σε κάθε περίπτωση, οι ανακοινώσεις του υπουργείου Οικονομικών αναμένονται έως το τέλος του μήνα. Το συνολικό ύψος της επιδότησης δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί. Όπως όμως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, σε δηλώσεις του στη Naftemporiki TV, το 70% του κονδυλίου θα προέλθει από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (στο οποίο θα εισρεύσει περί το 1,2 δισ. ευρώ τον Σεπτέμβριο χάρη στα έσοδα που αντλούνται από τον προσωρινό μηχανισμό ανάκτησης των υπερεσόδων στη χονδρεμπορική αγορά) και το υπόλοιπο 30% από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Θολό τοπίο στο αέριο

Περισσότερο ασαφές είναι το τοπίο για τις επιδοτήσεις στο φυσικό αέριο. Όπως είπε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του του στη ΔΕΘ, θα δοθούν κίνητρα για επιστροφή στο πετρέλαιο θέρμανσης – στα νοικοκυριά όπου είναι εφικτό. Προανήγγειλε παρέμβαση «στην αντλία», ώστε να δοθεί έτσι κίνητρο για χρήση του εν λόγω καυσίμου έναντι του φυσικού αερίου. Παράλληλα το επίδομα θέρμανσης θα επεκταθεί στα 300 εκατ. ευρώ. Η κυβέρνηση θα δώσει κίνητρα στην παρούσα συγκυρία στα νοικοκυριά που έχουν την υποδομή και τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο αντί για φυσικό αέριο. «Θα είναι πιο φθηνό αν θερμανθούν με πετρέλαιο, παρά με φυσικό αέριο φέτος», είπε ο πρωθυπουργός. Για όσους δεν έχουν τη δυνατότητα μετάπτωσης στο πετρέλαιο, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για «γενναία» επιδότηση του φυσικού αερίου, τα κονδύλια για την οποία θα προέλθουν «και από τις εταιρείες και από τον κρατικό προϋπολογισμό». Ο πρωθυπουργός πάντως κατά τη συνέντευξη επανειλημμένα αναφέρθηκε σε «δύσκολο χειμώνα», ενώ τόνισε χαρακτηριστικά: «Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί 10 φορές, καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει πλήρως μια τέτοια αύξηση». Πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό συζήτηση βρίσκεται και η επιβολή έκτακτης συνεισφοράς αλληλεγγύης στις εταιρείες προμήθειας φυσικού αερίου, με τις τελικές αποφάσεις να συναρτώνται με τις κατευθύνσεις που θα δοθούν από τις Βρυξέλλες.

Το θέμα του πλαφόν

«Προσβλέπουμε και στις ευρωπαϊκές αποφάσεις», υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρώτη εισηγήθηκε την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. «Όχι μόνο στο ρωσικό αέριο, αλλά συνολικά στο TTF». Πρόσθεσε δε ότι μέσω του πλαισίου που θεσπίστηκε το καλοκαίρι έχει ανακτηθεί πάνω από 1 δισ. ευρώ από τις ενεργειακές εταιρείες.

Σε ό,τι αφορά την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη, σε αντιστάθμισμα των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι η αντιπολίτευση αποκρύπτει ότι η παραγωγή λιγνίτη μειώνεται εδώ και μία δεκαετία και ότι πολλές μονάδες φτάνουν στο τέλος της ζωής τους. Ξεκαθάρισε ότι η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή «είναι μονόδρομος ως μακροχρόνια πολιτική», γι’ αυτό και η κυβέρνηση έχει καταρτίσει το «τολμηρό πρόγραμμα δίκαιης μετάβασης για περιοχές πολύ εξαρτημένες από λιγνίτη. Η «καταφυγή» στον λιγνίτη για 1-2 χρόνια είναι ένα προσωρινό μέτρο και έχει νόημα όσο οι τιμές του φυσικού αερίου βρίσκονται στα σημερινά εξωφρενικά επίπεδα, είπε ο πρωθυπουργός. Όταν οι τιμές προσαρμοστούν, έστω και σε υψηλότερα επίπεδα απ’ ό,τι πριν από 2 χρόνια, το κόστος του λιγνίτη θα είναι πιο ακριβό. Κατέληξε δε ότι σύντομα θα εγκαινιαστεί η μονάδα της ΔΕΗ ΔΕΗ+1,31% Πτολεμαΐδα 5, δίνοντας τη δυνατότητα διεύρυνσης του ενεργειακού μίγματος της χώρας.

Θα ληφθούν υπόψη οι ανάγκες της βιομηχανίας

Απαντώντας σε ερώτηση της «Ν», κατά τη συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, για το σήμα κινδύνου που εκπέμπουν οι ελληνικές βιομηχανίες για το ενεργειακό κόστος και για τις κινήσεις που εξετάζει η κυβέρνηση τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογράμμισε ότι οι ανάγκες της βιομηχανίας θα ληφθούν υπόψη στο πλαίσιο των παρεμβάσεων που θα γίνουν και για το ρεύμα και για το φυσικό αέριο. Παραδέχθηκε ότι «το πρόσθετο κόστος του ρεύματος είναι μια πραγματικότητα που θα ταλανίσει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όχι μόνο των ελληνικών, όμως δεν πρόκειται οι ελληνικές επιχειρήσεις να βρεθούν σε δυσχερέστερη θέση σε σχέση με τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους». Ο ίδιος πρόσθεσε πως «και οι ίδιες οι βιομηχανίες προσαρμόζονται, αναζητώντας εναλλακτικά καύσιμα που είναι πιο φθηνά». «Θα τις στηρίξουμε ως μεταβατική, προσωρινή λύση σε αυτή την κατεύθυνση», κατέληξε. Κύκλοι της βιομηχανίας σχολίασαν πάντως ότι «η μετάβαση σε εναλλακτικό καύσιμο (όπως π.χ. το LPG) είναι πολύπλοκη διαδικασία, απαιτεί σχεδιασμό, χρόνο, διατάξεις ασφαλείας, και κόστος. Δεν είναι κάτι που γίνεται από τη μια μέρα στην άλλη».

Πηγή: naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Επικαιρότητα