fbpx

Οι εξελίξεις που θα «κλειδώσουν» τα μέτρα της ΔΕΘ.

Οι εξελίξεις που θα «κλειδώσουν» τα μέτρα της ΔΕΘ.

Μήνας γεμάτος κρίσιμα ραντεβού αποδεικνύεται ο Σεπτέμβριος.

Με το βλέμμα στραμμένο σε έναν ιδιαίτερα δύσκολο χειμώνα και εν μέσω προσπαθειών αντιμετώπισης της ενεργειακής ακρίβειας, η κυβέρνηση προσπαθεί να ισορροπήσει και να καταλήξει σε εκείνο το μείγμα μέτρων στήριξης τα οποία θα ανακουφίσουν τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις χωρίς να θέσουν σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά.

Ο δρόμος μέχρι το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου θα είναι αρκετά μακρύς, από άποψης εξελίξεων, καθώς η νέα εβδομάδα θα είναι ιδιαίτερα πλούσια σε γεγονότα τόσο σε ελληνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πολλά από τα όσα πραγματοποιηθούν θα καθορίσουν και τις παρεμβάσεις που θα ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό από το βήμα της ΔΕΘ.

Η αλλαγή πλεύσης και στρατηγικής στην Ευρώπη η οποία, βλέποντας την επείγουσα κατάσταση στην οποία βρίσκεται λόγω φυσικού αερίου και ρεύματος, αναζητά πλέον τρόπους για τη μείωση της τιμής, έχει θέσει σε «συναγερμό» όλα τα κράτη-μέλη, καθώς στόχος είναι να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή λύση γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα.

Μια μικρή χαραμάδα είχε διαφανεί ήδη από το Συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας του Ιουλίου, όταν κατά τη διάρκεια των συζητήσεων και την πρόταση της Αθήνας για αποδέσμευση των τιμών του φυσικού αερίου από εκείνων της ηλεκτρικής ενέργειας, ο Γερμανός Υπουργός δεν ήταν αρνητικός.
Τα βλέμματα στρέφονται πλέον στην έκτακτη συνεδρίαση της 9ης Σεπτεμβρίου με στόχο να κατατεθούν οι προτάσεις οι οποίες έχουν προκριθεί να συζητηθούν τα υπέρ και τα κατά ώστε οι υπουργοί να προχωρήσουν σε επιπλέον κινήσεις. Θα έχει προηγηθεί η συνεδρίαση των μόνιμων αντιπροσώπων των χωρών-μελών την Τετάρτη 7 του μηνός με στόχο να υπάρξει μία πιο συγκεκριμένη γραμμή.

Μέχρι τότε, στην Ελλάδα η κυβέρνηση θα κινείται παράλληλα στον «αστερισμό» της ΔΕΘ και στο πακέτο των παρεμβάσεων που θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η οριστικοποίηση του μείγματος των μέτρων θα «έρθει» σχεδόν στο παρά ένα των ανακοινώσεων καθώς στις 7 Σεπτεμβρίου η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) θα ανακοινώσει την πορεία του ΑΕΠ για το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα μάλιστα με τις εκτιμήσεις αναλυτών το διάστημα Απριλίου-Ιουνίου θα είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό. Με βάση τα στοιχεία που θα πάρει στα χέρια του το οικονομικό επιτελείο, σε συνδυασμό και με την πορεία του ΑΕΠ του α΄ τριμήνου θα μπορέσει να προχωρήσει σε μια πρώτη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας για το σύνολο του έτους.
Θετικά είναι και τα μηνύματα για την πορεία του τουρισμού και του προϋπολογισμού, με το υπουργείο Οικονομικών να προχωρά αυτή την εβδομάδα σε μία καταγραφή των εξελίξεων στα παραπάνω «μέτωπα» προκειμένου να εκτιμήσει και το ύψος του δημοσιονομικού χώρου για το υπόλοιπο του έτους αλλά και για το 2023.

Την Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ με την πλειοψηφία των αναλυτών να προβλέπει ότι θα προχωρήσει σε μία πρωτόγνωρη αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75% λόγω της συνεχιζόμενης αύξησης των πληθωριστικών πιέσεων εν μέσω ενίσχυσης των φόβων για ύφεση. Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ, προς έκπληξη πολλών, ανακοίνωσε αύξηση του επιτοκίου κατά 0,5%.

Ένα 24ωρο πριν την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, εκτός από το συμβούλιο των υπουργών ενέργειας στις Βρυξέλλες, η ΕΛΣΤΑΤ θα ανακοινώσει τον πληθωρισμό του Αυγούστου. Την εβδομάδα που πέρασε, η Eurostat ανακοίνωσε ότι ο εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα κατέγραψε μικρή υποχώρηση, για δεύτερο κατά σειρά μήνα, στο 11,1% τον Αύγουστο από 11,6% τον Ιούλιο και 12,1% τον Ιούνιο.

Πηγή: Naftemporiki

https://m.naftemporiki.gr/story/1900185/oi-ekselikseis-pou-tha-kleidosoun-ta-metra-tis-deth

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Επικαιρότητα