Η Δώρα Πασχαλίδου έγραψε ιστορία στο Παρίσι. Από το 1988 που μπήκε στο Παραολυμπιακό πρόγραμμα το τζούντο για τους άνδρες και το 2004 για τις γυναίκες, η χώρα μας δεν είχε βγάλει ποτέ κάποιον αθλητή ή αθλήτρια που να καταφέρει να κερδίσει ένα μετάλλιο, αλλά αυτό άλλαξε φέτος αφού η σκληρή δουλειά της Πασχαλίδου και του προπονητή της, Θεόκλητου Παπαχρήστου, απέδωσε καρπούς και έτσι ήρθε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία των -70κ (J1).
Ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την Ελλάδα να γιορτάσει για το πρώτο της μετάλλιο στο τζούντο σε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η αποστολή εξετελέσθη από την σημαιοφόρο της χώρας μας στο Παρίσι, την Δώρα Πασχαλίδου, η οποία στον μικρό τελικό της κατηγορίας των -70κ (J1) κέρδισε την Τουρούνα Λχαϊτζάφ από την Μογγολία με 10-0 και ανέβηκε στο τρίτο σκαλί του βάθρου.
Το μετάλλιο αυτό είναι βαρύ όχι μόνο με την κυριολεκτική έννοια αλλά και με την μεταφορική, διότι άνοιξε τον δρόμο την εξέλιξη του τζούντο: «Φέραμε στο άθλημά μας το πρώτο του μετάλλιο και γράψαμε ιστορία για αυτό. Ήμασταν οι πρώτοι με αθλήτρια και προπονητή με ολική απώλεια όρασης, κάτι που είναι παγκόσμιο γεγονός. Πιστεύω ότι το άθλημά μας αναδείχθηκε πάρα πολύ στο Παρίσι. Η Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή έκανε το καλύτερο που μπορούσε για να είναι το άθλημά μας ισάξιο με τα υπόλοιπα και παράλληλα να έχει μία τιμητική θέση. Θεωρώ ότι εδραιώθηκε το τζούντο στο παγκόσμιο στερέωμα, αλλά και στην Ελλάδα που ήταν ένα άθλημα που δεν το υπολόγιζαν πολλοί».
Το Παρίσι θα έχει πάντα μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά της 27χρονης τζουντόκα, καθώς οι εμπειρίες ήταν μοναδικές: «Έχω αναμνήσεις από 20 υπέροχες μέρες, με πιο έντονα χαραγμένες την ημέρα της τελετής έναρξης που ήμουν σημαιοφόρος και αυτό θα μου μείνει αξέχαστο για όλη μου την ζωή, καθώς και η μέρα του αγώνα μου. Ήταν μια μέρα φανταστική, με τις εντάσεις της, τις στεναχώριες της και την τελική χαρά που κατακτήσαμε στο μετάλλιο με πάρα πολύ κόπο και δυσκολίες. Αν απομονώσω όμως όλες τις μέρες που ήμουν στο Παρίσι, τότε η μία ήταν πιο όμορφη από την άλλη. Θα ήθελα να ζήσω όλο το Παρίσι από την αρχή. Και το ζω ακόμα μέσα μου, καθώς οι στιγμές που βιώσαμε μου έρχονται συνέχεια στο μυαλό».
Μετά το Τόκιο το 2021 και το Παρίσι το 2024, η Πασχαλίδου έχει να δώσει πάρα πολλά ακόμα και η φετινή επιτυχία της δίνει όρεξη για ακόμα περισσότερη δουλειά, με σκοπό το 2028 να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς στο Λος Άντζελες: «Έχουμε ήδη ξεκινήσει να προετοιμαζόμαστε για το Λος Άντζελες με τον προπονητή μου. Τα τέσσερα χρόνια μπορεί να τα ακούει κάποιος που δεν είναι μέσα στον χώρο του αθλητισμού και να θεωρεί ότι είναι πολλά, αλλά η αλήθεια είναι ότι για εμάς αυτά τα χρόνια πετάνε και πρέπει να προλάβουμε. Οι απαιτήσεις αυξάνονται και πλέον στόχος μας είναι από το χάλκινο μετάλλιο και πάνω. Όχι μόνο για το Λος Άντζελες, αλλά για όλες τις αποστολές που θα συμμετάσχουμε μελλοντικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα βγούμε κάποια φορά εκτός και ότι αν βγούμε θα τα παρατήσουμε, αλλά ο στόχος είναι από την δεύτερη θέση και πάνω».
«Νους υγιής εν σώματι υγιεί» λέει το αρχαίο γνωμικό και το πιστεύει απόλυτα η Πασχαλίδου, η οποία μας παροτρύνει όλους να βάλουμε στην ζωή μας το κομμάτι του αθλητισμού: «Το μήνυμα που θέλω να περάσω σε όλη την Ελλάδα είναι όλοι να ασχολούμαστε με τον αθλητισμό. Είτε αυτό είναι να βγεις για μισή ώρα έξω και να τρέξεις, είτε να παίξεις μπάσκετ, είτε τζούντο. Ο αθλητισμός έχει τόσες πολλές έννοιες που ή η ζωή μιμείται τον αθλητισμό ή ο αθλητισμός την ζωή και αυτό είναι τρομερό. Οπότε δεν είναι ότι θα βοηθήσει μόνο το σώμα, αλλά και το πνεύμα, την ψυχή και το μυαλό. Είναι ένα μοναδικό δώρο του Θεού στον άνθρωπο».
iD
Δώρα Πασχαλίδου
Άθλημα: τζούντο
Αγωνιστική κατηγορία: -70κ (J1)
Τύπος αναπηρίας: οπτική αναπηρία
Ημερομηνία γέννησης: 12 Μαρτίου 1997
Τόπος γέννησης: Πολύγυρος
Διακρίσεις
3η Παραολυμπιονίκης 2024 (Παρίσι)
7η Παραολυμπιονίκης 2021 (Τόκιο)
Πρωταθλήτρια Ευρώπης 2023 (Ρότερνταμ)
3η στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 2022 (Κάλιαρι)