Το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων Ταεκβοντό είναι το μέρος όπου πολλά από τα αστέρια του αθλήματος κάνουν το «μπαμ» στην παγκόσμια σκηνή και με βάση τις επιδόσεις του στην πορεία του προς το χρυσό -51 κιλών ανδρών, ο Αριστείδης Νικόλαος Ψαρρός δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση.
Ο Έλληνας αθλητής ξεχώρισε την τρίτη μέρα στο Chuncheon. Ο τρόπος που σφράγισε το χρυσό, με τη νίκη στον δεύτερο γύρο λόγω τεχνικής υπεροχής ήταν χαρακτηριστικός.
Έφτασε στην κορυφή, έστω κι αν βρέθηκε στο άθλημα από τύχη. Τύχη που οδήγησε τον Ψαρρό στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου στο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Όλα ξεκίνησαν όταν κάτω από το σπίτι του άνοιξε μια σχολή Ταεκβοντο.
«Όταν ήμουν νεότερος, ήμουν πολύ ενοχλητικός! Δεν μπορούσα να σταματήσω να κινούμαι. Όταν μια μέρα άνοιξε η σχολή κάτω από το σπίτι μου δοκίμασα και μου άρεσε από την πρώτη προπόνηση. Είμαι τυχερός!»
Κατά τη διάρκεια του παγκοσμίου στο Chuncheon, ο Ψαρρός ξεκίνησε με έναν δύσκολο αγώνα στον γύρο των 32 κόντρα στον Κορεάτη Eunsu Seo, αλλά κατάφερε να επικρατήσει μετά από τρεις γύρους. Μετά από αυτό, δημιούργησε μια σειρά από εμφανίσεις με υψηλό σκορ και κέρδισε τέσσερις από τους υπόλοιπους οκτώ γύρους του στους επόμενους τέσσερις αγώνες του με διαφορά 12 πόντων ή περισσότερο.
Η πρώτη αυτή νίκη (κόντρα στον Seo) έδωσε στον Ψαρρό την πεποίθηση ότι θα μπορούσε να φτάσει μέχρι το χρυσό.
«Νομίζω ότι είχα καλή παρουσία. Η κλήρωση μου μόνο εύκολη δεν ήταν. Κληρώθηκα στον πρώτο μου αγώνα με τον πρωταθλητή Κορέας, οπότε μετά από αυτόν τον αγώνα ήμουν τόσο σίγουρος και έδινα το 100% μου σε κάθε αγώνα».
Ο ημιτελικός του Ψαρρού εναντίον του Amirmohammad Nasirahmadi του Ιράν και ο τελικός του εναντίον του Μολδαβού Artiom Rosca σημαδεύτηκαν από τις έντονες φωνές συμπαράστασης κι εμψύχωσης από τους υπόλοιπους Έλληνες αθλητές.
«Η υποστήριξη των συμπαικτών μου με κάνει πάντα να αγωνίζομαι καλύτερα. Μου δίνουν κίνητρο, οπότε ήταν μια επιπλέον ώθηση για μένα», είπε.
Η Ελλάδα δεν έχει κερδίσει χρυσό ολυμπιακό μετάλλιο στο Ταεκβοντό από τη νίκη του Μιχάλη Μουρούτσου στα -58 κιλά ανδρών στο Σίδνεϊ το 2000.
Ωστόσο, το βλέμμα του Ψαρρού είναι σταθερά στραμμένο στον τελικό του στόχο. Αυτόν των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες και πιστεύει ότι αυτή η ταλαντούχα νεότερη γενιά Ελλήνων αθλητών προσφέρει σημάδια ευημερίας για το μέλλον.
«Φέτος είχαμε ένα προπονητικό καμπ για δύο εβδομάδες μετά από πολλά χρόνια, οπότε ήταν χρήσιμο. Βοηθήσαμε ο ένας τον άλλον πολύ και χτίσαμε το ομαδικό πνεύμα. Νομίζω ότι αυτή η γενιά έχει τόσες πολλές δυνατότητες. Έχουμε μεγάλη εθνική ομάδα φέτος και τα προηγούμενα χρόνια, οπότε πιστεύω ότι είμαστε το μέλλον της Ελλάδας!».
«Μου αρέσει να είναι επιθετικοί οι αντίπαλοι μου, παρόλο που κι εγώ κυρίως είμαι επιθετικός παίκτης», είπε. «Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψω για τις αντοχές μου, γιατί κουράστηκα πολύ στον πρώτο αγώνα. Πρέπει να βελτιώσω τις αντοχές μου και να μάθω πώς να ελέγχω καλύτερα την απόσταση μεταξύ συγκεκριμένων παικτών, γιατί είμαι ψηλός και έχω πρόβλημα με πιο κοντούς παίκτες».
Στο δρόμο για το Λος Άντζελες 2028 υπάρχουν πολλά σημαντικά γεγονότα Taekwondo. Ο Ψαρρός έχει το Ευρωπαϊκό Γκραν Πρι νέων στο Βουκουρέστι το Δεκέμβριο και του χρόνου στοχεύει σε ένα μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Wuxi της Κίνας.
«Πρέπει να πιστεύω στον εαυτό μου και ότι ποτέ δεν χρειάζεται να πιστεύω ότι κάποιος είναι καλύτερος από εμένα, γιατί το πίστευα, αλλά τελικά είμαι παγκόσμιος πρωταθλητής».