fbpx

Viviana Marton: «Ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου ότι μπορούσα να κερδίσω το χρυσό»

Viviana Marton: «Ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου ότι μπορούσα να κερδίσω το χρυσό»

Μπορεί μια σχετικά άγνωστη 18χρονη αθλήτρια Taekwondo να κατακτήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο στο ντεμπούτο της στο μεγαλύτερο αθλητικό γεγονός στον πλανήτη? Ρωτήστε τη Viviana Marton από την Ουγγαρία.

Όταν στάθηκε μπροστά από την Aleksandra Perisic στον τελικό της κατηγορίας των -67kg στο Grand Palais του Παρισιού στις 9 Αυγούστου, έμεινε απτόητη από το χρυσό μετάλλιο και τον παγκόσμιο τίτλο του Grand Prix της Σέρβας. «Ήμουν σίγουρη για τον εαυτό μου ότι αν κάνω αυτό που πρέπει να κάνω, θα μπορούσα να κερδίσω το χρυσό», είπε. «Και δεν είχε σημασία ποιος ήταν ο αντίπαλος».

Παρά τη νεανικότητα της αθλήτριάς της, η προπονήτριά της δεν εξεπλάγη με το κατόρθωμα. «Είναι πίτμπουλ, είναι σκληρή – μπορεί να νικήσει οποιονδήποτε», είπε η προπονήτριά της, Suvi Mikkonen. «Όταν ετοιμαζόμασταν για την πρόκριση των Ολυμπιακών Αγώνων, μιλούσαμε με τον (Ιρλανδό διεθνή) Jack Woolley και είπε: «Δεν είναι το φαβορί στην κλήρωση – είναι αυτή που τα φαβορί δεν θέλουν να βρουν απέναντί τους».

«Ήταν καταπληκτικό συναίσθημα όταν τελείωσε ο αγώνας», είπε. «Πολύ καλό συναίσθημα. Όταν την είδα να βγαίνει με ένα χαμόγελο στα χείλη, ήξερα ότι θα έκανε κάτι απίστευτο», είπε η Mikkonen. «Μια διαφορά μεταξύ αυτής και ορισμένων άλλων είναι ότι μπορεί να απολαμβάνει τον ανταγωνισμό, αγαπούσε το πλήθος, αγαπούσε να βρίσκεται στο προσκήνιο».

Το Ολυμπιακό χρυσό κάνει την Marton έναν από τους κορυφαίους μαχητές Taekwondo, κάτι που σημαίνει ότι θα είναι στόχος για φιλόδοξους ανταγωνιστές μετά το Παρίσι. Δεν ντρέπεται. «Αν θέλουν να με νικήσουν, ας προσπαθήσουν» είπε. «Είναι φυσιολογικό οι άνθρωποι να θέλουν να ανταγωνιστούν τους καλύτερους. Μου αρέσει αυτό. Έτσι είναι η ανταγωνιστική ζωή».

Αυτή η ανταγωνιστική ζωή επεκτείνεται και στην οικογένειά της. Η δίδυμη αδερφή της, η Luana, είναι επίσης αθλήτρια Taekwondo. Και οι δύο ξεκίνησαν το άθλημα σε ηλικία επτά ετών. «Η αδερφή μου και εγώ προπονούμαστε μαζί κάθε μέρα, δίνουμε κίνητρα ο ένας στον άλλον για να πετύχουμε τους στόχους μας», είπε ο Marton. Είναι μια ανταγωνιστική σχέση. «Παλεύουν πολύ σκληρά μαζί. Μια μέρα κερδίζει η μία, την επόμενη κερδίζει η άλλη», είπε η Mikkonen. Ευτυχώς, δεν παίζουν στην ίδια κατηγορία. Η Luana αγωνίζεται στα -57kg και είναι Παγκόσμια Πρωταθλήτρια.

Κλείνοντας παραδέχτηκε πως την ημέρα μετά τη νίκη της στο Grand Palais: «Άρχισα να σκέφτομαι το LA 2028 σήμερα το πρωί». «Πάντα πίστευα ότι το πρώτο ήταν το Παρίσι. Τώρα – Λος Άντζελες». «Αυτή τη στιγμή το ταξίδι της στο Taekwondo μόλις ξεκινά», πρόσθεσε η Mikkonen για να κλείσει λέγοντας: «Sky is the Limit».

Πατάω Like και συγχρόνως Follow στη σελίδα Δυναμικά Apex Sports στο Facebook
Μαθαίνω έγκαιρα και έγκυρα για ότι συμβαίνει στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ταε Κβον Ντο