fbpx

Το Taekwondo στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»

Το Taekwondo στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024»

Το τουρνουά Taekwondo στους Ολυμπιακούς Αγώνες «Παρίσι 2024» πρόκειται να είναι το μεγαλύτερο όλων των εποχών, με τον αριθμό των συμμετεχόντων, την αθλητική δράση, τη διαχείριση του χώρου και τη συμμετοχή των θεατών να εκτινάσσονται σε νέα ύψη.

Ο διαγωνισμός (που αποτελείται από οκτώ κατηγορίες βάρους (τέσσερις για άνδρες, τέσσερις για γυναίκες), θα διαρκέσει τέσσερις ημέρες, από 7 έως 10 Αυγούστου.

Είναι το μεγαλύτερο Ολυμπιακό τουρνουά Taekwondo που έχει πραγματοποιηθεί ποτέ, με 134 αθλητές. Από αυτούς, πέντε είναι πρόσφυγες και ένας είναι Ατομικός Ουδέτερος Αθλητής (AIN).

Σε ένδειξη της οικουμενικότητας του αθλήματος, εκπροσωπούνται 60 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές. Από αυτές, οι εννέα κάνουν το ντεμπούτο τους στο Ολυμπιακό Taekwondo στο Παρίσι: Βουλγαρία, Τσεχία, Φίτζι, Γκάμπια, Γουινέα Μπισσάου, Χονγκ Κονγκ, Κίνα, Παλαιστίνη, Ανατολικό Τιμόρ και Ουρουγουάη.

Το Taekwondo δεν μένει στάσιμο. Καινοτομεί συνεχώς. Οι αγώνες στο Παρίσι του 2024 θα δουν δύο σημαντικές αλλαγές από το Τόκιο 2020.

Πρώτον, οι αγώνες τριών γύρων της διοργάνωσης θα διεξαχθούν όλοι με το σύστημα «καλύτερων τριών» ή στα αγγλικά «best of three». Αυτό σημαίνει ότι εάν ένας αθλητής κερδίσει τους δύο πρώτους γύρους, κερδίζει τον αγώνα.

Δεύτερον, όποιος αθλητής υποστεί πέντε gam-jeom (πέναλτι), χάνει αυτόματα τον γύρο. Αυτό είναι χαμηλότερο από τα 10 gam-jeom στο Τόκιο το 2021.

Και οι δύο αλλαγές έχουν σχεδιαστεί για να κάνουν το παιχνίδι όσο το δυνατόν πιο τεταμένο και δυναμικό.

Το 2024 σηματοδοτεί την 30η χρονιά από τότε που το Εκατονταετή Ολυμπιακό Συνέδριο του 1994 υιοθέτησε το Taekwondo ως άθλημα μεταλλίων. Αυτό το ορόσημο θα γιορταστεί στις 6 Αυγούστου με μια δεξίωση στο OLY House του Παρισιού, τον χώρο φιλοξενίας των Ολυμπιονικών.

Το Grand Palais, που βρίσκεται στην πιο εμβληματική λεωφόρο του Παρισιού, τα Ηλύσια Πεδία, χτίστηκε ως χώρος τέχνης για τη Μεγάλη Έκθεση του 1900. Το παλάτι, με περίτεχνες πέτρινες προσόψεις και γυάλινες οροφές, έχει επαναχρησιμοποιηθεί ειδικά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024, φιλοξενώντας τόσο την Ξιφασκία όσο και το Taekwondo.

Στο Grand Palais, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ζήσει τo Taekwondo από πρώτο χέρι και εικονικά. Με ένα σετ μικροφώνου-ακουστικού εικονικής πραγματικότητας και ένα σύστημα AXIS, οποιοσδήποτε θα μπορεί να νιώσει πώς είναι να συναγωνίζεται με τα πόδια και τις γροθιές.

Εκτός από τους αγώνες μεταλλίων, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει και δύο ειδικές εκδηλώσεις από την ομάδα επίδειξης.

Αν και το Ολυμπιακό Taekwondo είναι ατομική σπορ, το ευρύτερο άθλημα περιλαμβάνει και ομαδική μάχη. Στο Παρίσι θα αγωνιστούν ομάδες μικτών φύλων (ανδρών και γυναικών), αθλητών από τη Βραζιλία, την Κίνα, το Ουζμπεκιστάν (οι φιναλίστ του ομαδικού πρωταθλήματος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2023) και μια ομάδα από τη διοργανώτρια Γαλλία.

Αυτές οι επιδείξεις και οι αθλητικές προθήκες θα ζεστάνουν το κοινό πριν ξεκινήσουν οι αγώνες μεταλλίων κάθε ημέρας.

Πατάω Like και συγχρόνως Follow στη σελίδα Δυναμικά Apex Sports στο Facebook
Μαθαίνω έγκαιρα και έγκυρα για ότι συμβαίνει στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Ταε Κβον Ντο