fbpx

Πυγμαχία: Και η εισήγηση του ΟΗΕ δικαιώνει την IBA

Πυγμαχία: Και η εισήγηση του ΟΗΕ δικαιώνει την IBA

Η εισηγήτρια του ΟΗΕ για τη βία κατά των γυναικών υποστηρίζει τη στάση της IBA σχετικά με τις εξετάσεις φύλου μετά το σκάνδαλο στην Πυγμαχία στους Αγώνες του Παρισιού 2024. Η IBA στηρίζει και «προσυπογράφει» την έκθεση σχετικά με τη βία κατά των γυναικών στον αθλητισμό από την Ειδική Εισηγήτρια του ΟΗΕ κα Reem Alsalem που παραδόθηκε στην 79η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Alsalem υποστήριξε ότι πρέπει να εισαχθούν υποχρεωτικά τεστ φύλου σε αθλητικές εκδηλώσεις. «Η IBA πιστεύει ακράδαντα ότι αυτά τα μέτρα είναι ζωτικής σημασίας για την προστασία της ακεραιότητας και της δικαιοσύνης στον ανταγωνισμό. Έχουμε περάσει από τη διαδικασία ελέγχου φύλου στο παρελθόν και το θεωρούμε ως τυπικές διαδικασίες λειτουργίας για την προστασία των πυγμάχων μας».

Σε ένα άρθρο, που έγραψε ένας εξέχων δημοσιογράφος, ο Alan Abrahamson στο 3wiresports, αναφέρει: «Μέσα σε μια έκθεση 24 σελίδων με τίτλο «Βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών στον αθλητισμό», η Ιορδανή Reem Alsalem είπε αυτό που η Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας — η οποία, όπως φαίνεται, θα έπρεπε τώρα να δικαιούται μια συγγνώμη από τη ΔΟΕ και, ως εκ τούτου, από μεγάλο μέρος των μέσων μαζικής ενημέρωσης παγκοσμίως — υποστηρίζει με συνέπεια:  «Υπάρχουν περιπτώσεις στις οποίες οι εξετάσεις φύλου είναι, ωστόσο, απαραίτητες και νόμιμες προκειμένου να διασφαλιστεί η δικαιοσύνη και η ασφάλεια στον αθλητισμό. Για παράδειγμα, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, οι γυναίκες πυγμάχοι έπρεπε να αγωνιστούν εναντίον δύο πυγμάχων των οποίων το φύλο ως θηλυκό αμφισβητήθηκε σοβαρά, αλλά η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αρνήθηκε να πραγματοποιήσει έλεγχο φύλου».

«Η τρέχουσα τεχνολογία επιτρέπει μια αξιόπιστη διαδικασία εξέτασης φύλου μέσω μιας απλής μπατονέτας στα μάγουλα που διασφαλίζει τη μη επεμβατικότητα, την εμπιστευτικότητα και την αξιοπρέπεια», αναφέρεται στην έκθεση. Η κ. Alsalem δήλωσε επίσης ότι «Μια έρευνα του 1996 σε γυναίκες Ολυμπιονίκες διαπίστωσε ότι ένας συντριπτικός αριθμός (82% από τους 928 που ερωτήθηκαν) υποστήριξε αυτές τις δοκιμές».

Οι δύο πυγμάχοι, Imane Khelif από την Αλγερία και Lin Yu-ting από την Κινεζική Ταϊπέι, που αποκλείστηκαν από την IBA το 2023 βάσει κριτηρίων επιλεξιμότητας για αγώνες γυναικών, κέρδισαν τον αγώνα πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού 2024 στις γυναίκες 66 κιλών και 57 κιλών αντίστοιχα. Η IBA έχει ενημερώσει και τις δύο αθλήτριες και είχε προειδοποιήσει τη ΔΟΕ για αυτές τις συγκεκριμένες περιπτώσεις ακαταλληλότητας. Ωστόσο, η ΔΟΕ δεν αντέδρασε και, επιπλέον, επέτρεψε σε αυτές τις πυγμάχους να λάβουν μέρος στη διαδικασία πρόκρισης και να προκριθούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλες πυγμάχοι ήταν στη σειρά, που στερήθηκαν την ευκαιρία να κερδίσουν ένα μετάλλιο λόγω αυτών των άδικων συνθηκών.

Πατάω Like και συγχρόνως Follow στη σελίδα Δυναμικά Apex Sports στο Facebook
Μαθαίνω έγκαιρα και έγκυρα για ότι συμβαίνει στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Πυγμαχία