Τα δύο XX, η χειρονομία του γυναικείου χρωμοσώματος, είναι καθ’ οδόν να γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας. Αφού υιοθετήθηκε από τους αντιπάλους των πυγμάχων Yu-Ting και Khelif των οποίων το φύλο είναι υπό αμφισβήτηση. Στην καλύτερη των περιπτώσεων…
Τα δύο ‘ΧΧ’. Μια χειρονομία, απλώς μια χειρονομία! Αλλά μια χειρονομία που οδεύει γρήγορα να γίνει σύμβολο συνώνυμο με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Η πρώτη που το χρησιμοποίησε ήταν η Svetlana Staneva, η οποία αποκλείστηκε από την Imane Lin Yu-Ting στην κατηγορία των -57 κιλών γυναικών την περασμένη Τρίτη.
Another woman loses her Olympic dream. Another protest. Enough is enough #paris2024 pic.twitter.com/uPRZghPq6W
— FairPlayForWomen (@fairplaywomen) August 7, 2024
Δύο μέρες αργότερα, η Esra Yildiz από την Τουρκία έκανε το ίδιο όταν έχασε από τη Lin Yu-ting στον ημιτελικό των 66κ. Οι δυο τους απείχαν ένα βήμα από τον μεγάλο τελικό για το χρυσό μετάλλιο και οι δύο έχασαν πειστικά. Οι γροθιές του Khelif και του Lin Yu-ting δεν έδωσαν ανάσα στους κριτές.
Η νίκη για τους δύο πυγμάχους ήταν ηχηρή και ομόφωνη. Οι Imane Khelif και Lin Yu-ting έφτασαν τελικό, αλλά η συμμετοχή τους πυροδότησε συζήτηση και διαμάχη που δεν περίμενε η ΔΟΕ. Ο αποκλεισμός τους από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα από τη ΔΟΕ και η μετέπειτα ένταξή τους στο Παρίσι το 2024 δεν το πήραν καλά οι ομάδες για τα δικαιώματα των γυναικών στην αρχή και όλος ο πλανήτης μετέπειτα.
Η συζήτηση ξεκίνησε όταν η Ιταλίδα Angela Carini νικήθηκε από την Imane Khelif σε μόλις 46 δευτερόλεπτα. Είπε: “Πονούσα τόσο πολύ. Ποτέ δεν έχω χτυπηθεί τόσο δυνατά”, είπε μετά τον αγώνα. Σε αυτό το σημείο ήρθε στο προσκήνιο η συζήτηση για την αποτυχία του Khelif να περάσει το τεστ φύλου.
Στο Παρίσι δεν υπάρχει άλλο θέμα συζήτησης, ακόμη και πέρα από το πυγμαχικό θέαμα που πραγματοποιείται. Η διαμάχη αυξήθηκε όταν η Βουλγάρα Σβετλάνα Στάνεβα έχασε από τον Ταιβανέζο Ταϊβάν Λιν Γιου-Τινγκ στους προημιτελικούς. Το σκηνικό ήταν ολοκληρωτικό. Απευθείας γραμμή προς τη ΔΟΕ.
Όταν ο διαιτητής σήκωσε το χέρι του Ταϊβανέζου ως νικητής, η Στάνεβα περπάτησε στο κέντρο του ρινγκ, έδειξε τον εαυτό της και έκανε το σήμα «ΧΧ» με τα δάχτυλά της. Αυτό είναι το σύμβολο για τα χρωμοσώματα που σχετίζονται με τις γυναίκες (XY για τους άνδρες). Η χειρονομία έχει γίνει ένδειξη ειρηνικής διαμαρτυρίας εναντίον των υπευθύνων που επέτρεψαν και στους δύο πυγμάχους να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια νέα χειρονομία απόρριψης, ο Khelif και η Lin βρίσκονται στο Παρίσι 2024.
Τη Βουλγάρα Στάνεβα ακολούθησε την Τετάρτη στη συμβολική σκηνή του Ρολάν Γκαρός η στάση της Εσρά Γιλντίζ Καχραμάν από την Τουρκία. Ηττήθηκε ξανά στον ημιτελικό της κατηγορίας των 57 κιλών από τον Ταϊβανέζο. Η Esra Yaldiz επανέλαβε τη διπλή χειρονομία X.
Η Διεθνής Ένωση Πυγμαχίας (IBA) υποστήριξε ότι είχε αγωνιστεί με «ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι άλλων αθλητών» μετά από «τεστ φύλου» στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2023. Ο ισχυρισμός απορρίφθηκε από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ), η οποία επιβλέπει την πυγμαχία στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
A fourth female boxer is knocked out of the Olympics by a male.
A defiant Staneva signals the anger we all feel 💪
“I am XX. I am a woman”#paris2024 #fairplayforwomen#SaveWomensSports pic.twitter.com/W6cs4pwRTo
— FairPlayForWomen (@fairplaywomen) August 4, 2024
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ υπερασπίστηκε τους Λιν Γιου-Τινγκ και Ιμάνε Χέλιφ. “Είναι δύο πυγμάχοι που γεννήθηκαν ως γυναίκες. Μεγάλωσαν ως γυναίκες, έχουν γυναικεία διαβατήρια και αγωνίζονται ως γυναίκες εδώ και πολλά χρόνια”, είπε η Μπαχ. Με τις κάρτες των κριτών να γράφουν 5-0 υπέρ του Lin Yu-ting, η Esra Yildiz περίμενε στη γωνία της και άνοιξε τα σχοινιά για να φύγει από το ρινγκ, κάνοντας μια χειρονομία “Χ” με τα δάχτυλά της.
Η Svetlana Staneva και η Esra Yaldiz έδειξαν τη δυσαρέσκειά τους. Η Τουρκάλα δεν θέλησε να κάνει πολλές δηλώσεις μετά την ήττα και αρκέστηκε στο χάλκινο. Όταν ρωτήθηκε για τη χειρονομία που είχε μόλις κάνει, απάντησε: «Κανένα σχόλιο». «Θέλω απλώς να πω ότι είμαι λυπημένη που δεν μπήκα στον τελικό και ελπίζω ότι μπορώ να τα πάω καλύτερα στο Los Angeles 28 σε τέσσερα χρόνια», είπε, σύμφωνα με επίσημα δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.
Η Στάνεβα έμεινε σιωπηλή από την πλευρά της. Δεν ήθελε να πει τίποτα, αλλά ο προπονητής της το έκανε. Ο Borislov Georgiev είπε ότι η αθλήτρια του, του είπε: “Θέλω να παλεύω μόνο με γυναίκες. Είμαι XX. Αυτό είναι ίσως το μήνυμα κάθε γυναίκας πυγμάχου σε αυτό το τουρνουά. Δεν είμαι επαγγελματίας ιατρικής, αν οι εξετάσεις δείξουν ότι έχει το χρωμόσωμα Υ, δεν θα έπρεπε να είναι εδώ», είπε σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα Sport.