fbpx

IBA vs ΔΟΕ, μια υπόθεση με πολύ «ψωμί» ακόμα

IBA vs ΔΟΕ, μια υπόθεση με πολύ «ψωμί» ακόμα

Συνεχίζεται το σίριαλ με τις δυο πυγμάχους, την Αλγερινή Imane Khelif και την Lin Yu-ting από την Ταϊπέι. ΔΟΕ και IBA, Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και Διεθνής Ομοσπονδία Πυγμαχίας διασταυρώνουν τα ξίφη τους. 

Τα ερωτήματα πολλά και προς το παρόν αναπάντητα. Προς το παρόν όμως, θεωρώ ότι σιγά σιγά θα αρχίσει να ξεκαθαρίζει το τοπίο. Από τη μια έχουμε την ΙΒΑ, η οποία σε μια συνέντευξη τύπου ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά τη θέση της. Έδωσε στοιχεία, όσα επιτρέπονται βέβαια γιατί υπάρχουν και τα προσωπικά δεδομένα, για να αιτιολογήσει την απόφαση του αποκλεισμού. Έδωσε κάποιες απαντήσεις. Θα περίμενε κανείς βέβαια κάποιος από τους παρόντες εκπροσώπους τύπου (82 !!! τον αριθμό) να πιέσει λίγο παραπάνω κυρίως τον γιατρό, τον Δρ Ιωάννη Φιλιππάτο, αλλά δεν… Κι αυτό λέει πολλά. 

Οι επικριτές της ΙΒΑ στέκονται στο ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν δεδομένα (εργαστηρίων που έκαναν τον έλεγχο, τι ακριβώς περιελάμβανε αυτός, επιστολές επικοινωνίας ΙΒΑ- ΔΟΕ) για να στηρίξουν το «ανυπόστατο» της θέσης της ΙΒΑ. Αλλά είπαμε. Προσωπικά δεδομένα δεν επιτρέπουν δημοσιοποίηση. Ήδη η IBA έχει δεχθεί 2 επιστολές από δικηγόρους μέσω των οποίων της απαγορεύεται να δημοσιοποιήσουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα. Μόνο οι δυο πυγμάχοι μπορούν να τα δημοσιοποιήσουν. Κανένας άλλος.

Από την άλλη φωνές πυκνώνουν και για τη θέση και στάση της ΔΟΕ. Όταν ο Μπαχ λέει ότι η ΔΟΕ είναι «έτοιμη να ακούσει» και «έτοιμη να το εξετάσει», το προφανές ερώτημα που γεννάται είναι τι γίνεται με την επιστολή της IBA που στάλθηκε τον Ιούνιο του 2023; Και στην οποία υπήρξε επίσημη απάντηση. «Ευχαριστούμε. Το κρατάμε confidential, θα το εξετάσουμε και θα πράξουμε τα δέοντα» έγραφε η απαντητική επιστολή. 

Μέχρι πριν λίγες ημέρες η ΔΟΕ έλεγε ότι δεν υπάρχει τέτοια επιστολή. Μετά από ειδησεογραφικές αποκαλύψεις τελικά το παραδέχτηκε. Αλλά βρήκε άλλο «πάτημα». Αμφισβητεί την εγκυρότητα τόσο των εργαστηριακών ελέγχων όσο και των εργαστηρίων. «Δεν μπορώ να σας πω αν ήταν αξιόπιστα ή όχι (δοκιμές φύλου), επειδή η πηγή από την οποία προήλθαν δεν ήταν αξιόπιστη και η βάση για τα τεστ δεν ήταν αξιόπιστη», δήλωσε  ο Άνταμς, εκπρόσωπος της ΔΟΕ. Πάντως πληθαίνουν και οι φωνές που λένε «Γιατί δε βγαίνει κάποιος γιατρός/ επιστήμονας εκ μέρους της ΔΟΕ να πάρει θέση; Μήπως γιατί τα έγγραφα της ΙΒΑ δεν επιδέχονται αμφισβήτησης;»

Βέβαια αναμένεται άλλη μια «αναδίπλωση». Στο 3wiresports του έγκυρου αθλητικογράφου Alan Abrahamson, με τις ιδιαίτερες σχέσεις με τη ΔΟΕ, βρίσκει κανείς πολλά. Ισχυρίζεται ότι έχει δει τις επιστολές μεταξύ IBA και ΔΟΕ, ότι έχει δει τα εργαστηριακά τεστ. Και γράφει και λεπτομέρειες για αυτά. Ποια είναι τα εργαστήρια (πιστοποιημένα, με ISO κτλ). Κι αφού γράφει, μάλλον ξέρει. 

Όσο περνούν οι μέρες νέα στοιχεία θα προστίθενται. Νέες αποκαλύψεις θα βγουν στο φως. Θα αρχίσουν όλα να παίρνουν τη θέση τους. 

Για το καλό του αθλήματος. Για το καλό των αθλητών. Και την ασφάλεια τους. Προπαντός για την ασφάλεια τους. 

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Πυγμαχία