fbpx

IBA: Aντρικό DNA vs ΔΟΕ: Γυναικείο διαβατήριο

KHELIF LIN

Το θέμα που πρώτοι εμείς αναδείξαμε και είναι σε κάθε μέσο στην Ελλάδα. Οι θέσεις IBA και ΔΟΕ, οι δηλώσεις και η αλληλογραφία μεταξύ τους

ΠΑΡΙΣΙ – Η Κhelif που έχει πυροδοτήσει την παγκόσμια διαμάχη στην πυγμαχία γυναικών Ολυμπιακών Αγώνων αποκλείστηκε το 2023 από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της IBA στο Νέο Δελχί. Μετά από δύο δοκιμές, μία στην Ινδία εν μέσω του τουρνουά και ένα προηγούμενο τεστ στην Τουρκία τον Μάιο του 2022. Και τα δύο «κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το DNA του μποξέρ ήταν αυτό ενός αρσενικού. Αποτελούμενου από χρωμοσώματα XY», σύμφωνα με αλληλογραφία που έστειλε η IBA τον Ιούνιο του 2023. – πριν από περισσότερο από ένα χρόνο – στη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή.

Η επιστολή της 5ης Ιουνίου 2023, που δίνει έμφαση στην Αλγερινή Imane Khelif, γράφει. «Αυτή η κατάσταση αποτελεί επιτομή της σημασίας της προστασίας του ασφαλούς αθλητισμού και της ακεραιότητας του αθλητισμού στο οποίο έχει δεσμευτεί από κοινού το Ολυμπιακό Κίνημα».

Τα έγγραφα ρίχνουν νέο φως στη διαμάχη που περιβάλλει την Khelif και την Yu Ting Lin της Κινεζικής Ταϊπέι. Την Πέμπτη, μόλις 46 δευτερόλεπτα σε αγώνα προκαταρκτικού γύρου στην κατηγορία γυναικών 66κ. ένα δεύτερο δεξί χτύπημα της Khelif χτύπησε στη μύτη την Ιταλίδα Angela Carini και εγκατέλειψε, λέγοντας ότι πονούσε πάρα πολύ. Αυτό πυροδότησε την παγκόσμια οργή.

Η Khelif, στους προημιτελικούς του απογεύματος του Σαββάτου, νίκησε την Ουγγαρέζα Anna Luca Hamori, διασφαλίζοντας ότι το δράμα θα συνεχιστεί. Τώρα, μέχρι τους ημιτελικούς, η Khelif έχει σίγουρο ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Αγωνίζεται την επόμενη Τρίτη το βράδυ με την Janjaem Suwannapheng της Ταϊλάνδης.

Την Παρασκευή, στην κατηγορία γυναικών 57κ., η Λιν νίκησε τη Sitora Turdibekova από το Ουζμπεκιστάν στα προκριματικά. Αναμένεται να αγωνιστεί με τη Σβετλάνα Καμένοβα της Βουλγαρίας την Κυριακή.

Η διαμάχη αναδεικνύει ένα από τα πιο προκλητικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο διεθνής αθλητισμός. Ποιανού τα δικαιώματα έχουν μεγαλύτερη σημασία; Ο ατομικός αθλητής ή το συλλογικό;

Στην πυγμαχία, είναι ακόμη πιο δύσκολο γιατί η πιθανότητα για έναν αθλητή να τραυματιστεί σοβαρά στον αγώνα είναι πραγματική.

Η πρόκληση είναι ίσως η πιο οξεία που αφορά αθλητές με αυτό που ονομάζεται DSD, άτομα με διαφορές στην ανάπτυξη του φύλου. Το DSD είναι ένας γενικός όρος για μια ομάδα καταστάσεων όπου τα χρωμοσώματα ή οι ορμόνες κάποιου δεν ταιριάζουν στις συνήθεις προσδοκίες του να είναι άνδρας ή γυναίκα.

Κάποιοι λένε ότι τα ατομικά δικαιώματα του αθλητή έχουν μεγαλύτερη σημασία. Άλλοι επιμένουν ότι υπάρχει ένα πιο ζωτικό συλλογικό δικαίωμα. Οι αθλήτριες να έχουν αθλήματα αποκλειστικά για γυναίκες, να είναι απαλλαγμένες από διακρίσεις.

Τα τελευταία χρόνια, με πρώτο το World Aquatics, έχουν προκύψει κατευθυντήριες γραμμές μεταξύ ορισμένων διεθνών αθλητικών ομοσπονδιών. Αυτές τονίζουν ότι οι αθλητές με DSD που περνούν την ανδρική εφηβεία θα πρέπει να περιοριστούν από τους αγώνες υψηλού επιπέδου γυναικών.

Στην πυγμαχία, αυτό το θέμα είναι ακόμη πιο γεμάτο λόγω μιας περίπλοκης πολιτικής διαμάχης μεταξύ της ΔΟΕ και της IBA.
Εν ολίγοις, η ΔΟΕ αποφάσισε ότι απλά δεν συμπαθεί τον Ρώσο επικεφαλής της IBA Ούμαρ Κρεμλέφ, ο οποίος βρίσκεται κοντά στην κορυφαία ρωσική ηγεσία. Η ΔΟΕ μπορεί να πει πολλά άλλα. Αλλά αυτή είναι η ουσία της κατάστασης. Η ΔΟΕ, στις 22 Ιουνίου 2023, απέσυρε την αναγνώριση από την IBA, διώχνοντάς την στην ολυμπιακή έρημο.

Για να επαναλάβουμε, η επιστολή της IBA προς τη ΔΟΕ, η οποία αναφέρεται στην Χελίφ, έχει ημερομηνία 5 Ιουνίου – 17 ημέρες νωρίτερα.

Μια αντίπαλη ομοσπονδία, η World Boxing, επιδιώκει την αναγνώριση. Ελπίζει μάλιστα να αναλάβει την ολυμπιακή πυγμαχία εγκαίρως για τους Αγώνες LA28.

Εν τω μεταξύ, η ΔΟΕ, όπως ακριβώς έκανε στο Τόκιο πριν από τρία χρόνια, επιβλέπει τον αγώνα πυγμαχίας εδώ στο Παρίσι.

Η IBA ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι θα έδινε στην Carini το χρηματικό έπαθλο σαν να ήταν ολυμπιονίκης. Δηλαδή 100.000 $ συνολικά, 50.000 $ σε αυτήν, 25.000 $ στην ιταλική ομοσπονδία, $ 25.000 στον προπονητή της. Επίσης θα «υποστηρίξει» και την Turdibekova. Αναφερόμενος στην Carini, ο Kremlev είπε: «Δεν μπορούσα να δω τα δάκρυά της».

Την Παρασκευή, στην καθημερινή συνέντευξη Τύπου της ΔΟΕ, ο Mark Adams αναφερόμενος στις δοκιμές IBA στο τουρνουά του 2023 στο Νέο Δελχί είπε..

«Δεν γνωρίζουμε ποιες ήταν οι δοκιμές. Ήταν κάτι βιαστικό όπως καταλαβαίνω, μια νύχτα. Υπήρξε μια αλλαγή στα αποτελέσματα, οπότε δεν θέλουμε να πάμε εκεί. Νομίζω ότι αν αρχίσετε να εργάζεστε πάνω σε υποψίες, τότε είμαστε σε μπελάδες».

Το πρωί του Σαββάτου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ εμφανίστηκε στην καθημερινή ενημέρωση ειδήσεων. Η πρώτη ερώτηση, καθώς και αρκετές επακόλουθες έρευνες, σχετίζονται με αυτό το θέμα.

«Ας είμαστε πολύ σαφείς εδώ», είπε ο Μπαχ. «Μιλάμε για γυναικεία πυγμαχία.

«Και έχουμε δύο πυγμάχους, που γεννιούνται ως γυναίκες. Που έχουν μεγαλώσει ως γυναίκα. Που έχουν διαβατήριο ως γυναίκα. Και που αγωνίζονται πολλά χρόνια ως γυναίκα. Και αυτός είναι ο ξεκάθαρος ορισμός της γυναίκας. Δεν υπήρχε ποτέ καμία αμφιβολία για το ότι ήταν γυναίκα.

«Αυτό που βλέπουμε τώρα είναι ότι ορισμένοι θέλουν να κατέχουν τον ορισμό του ποια είναι γυναίκα. Εκεί μπορώ μόνο να τους καλέσω να βρουν έναν επιστημονικά βασισμένο νέο ορισμό για το ποια είναι γυναίκα. Και πώς μπορεί κάποιος να γεννηθεί, να μεγαλώσει, διαγωνιστεί. Η κατοχή διαβατηρίου ως γυναίκα δεν μπορεί να θεωρηθεί γυναίκα;

«Αν σκέφτονται κάτι, είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε. Είμαστε έτοιμοι να το εξετάσουμε. Αλλά δεν θα λάβουμε μέρος σε έναν πολιτιστικό πόλεμο με πολιτικά κίνητρα – μερικές φορές με πολιτικά κίνητρα. Και επιτρέψτε μου να πω ότι αυτό που συμβαίνει σε αυτό το πλαίσιο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με όλη αυτή τη ρητορική μίσους, με αυτήν την επιθετικότητα και την κατάχρηση και τροφοδοτείται από αυτή την ατζέντα είναι – εντελώς απαράδεκτο».

Όταν ο Μπαχ λέει ότι η ΔΟΕ είναι «έτοιμη να ακούσει» και «έτοιμη να το εξετάσει», το προφανές ερώτημα – τι γίνεται με την επιστολή της IBA που στάλθηκε τον Ιούνιο του 2023;

Η θέση της ΔΟΕ είναι ότι «το φύλο και η ηλικία των αθλητών βασίζονται στο διαβατήριό τους».

Συνέχισε σε δήλωση που εκδόθηκε την Πέμπτη ότι οι δύο αθλητές ήταν «θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA». Υποστηρίζοντας ότι «προς το τέλος του παγκοσμίου πρωταθλήματος IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δίκαιη διαδικασία».

Προστίθεται: «… Η τρέχουσα επιθετικότητα εναντίον αυτών των δύο αθλητριών βασίζεται εξ ολοκλήρου σε αυτήν την αυθαίρετη απόφαση. Η οποία ελήφθη χωρίς καμία κατάλληλη διαδικασία. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι αυτοί οι αθλητές αγωνίζονταν σε αγώνες ανώτατου επιπέδου για πολλά χρόνια.

«Μια τέτοια προσέγγιση», υποστήριξε, «είναι αντίθετη με τη χρηστή διακυβέρνηση».

Ένα τεχνικό έγγραφο της IBA, που τέθηκε σε ισχύ στις 13 Μαΐου 2023, λέει το εξής: ««Γυναίκες/Γυναίκα/Κορίτσι» σημαίνει άτομο με χρωμόσωμα XX. Για το σκοπό αυτό, οι Μπόξερ μπορούν να υποβληθούν σε τυχαίο ή/και στοχευμένο τεστ φύλου για την επιβεβαίωση των παραπάνω. Το οποίο θα χρησιμεύσει για τα κριτήρια καταλληλόλητας φύλου στους Διαγωνισμούς IBA».

Λέει επίσης, στην ενότητα 4.2. «Για τον προσδιορισμό του φύλου, οι Boxers μπορούν να υποβληθούν σε μια τυχαία ή/και στοχευμένη εξέταση φύλου που θα διεξαχθεί από την IBA σε συνεργασία με το επιλεγμένο εργαστηριακό προσωπικό».

Μια προηγούμενη έκδοση – με ισχύ από τις 9 Φεβρουαρίου 2023 – δεν περιέχει τέτοιες αναφορές.

Το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών 2023 διεξήχθη τον Μάρτιο.
Τον Μάιο του 2022, κατά τη διάρκεια του παγκόσμιου πρωταθλήματος γυναικών IBA στην Κωνσταντινούπολη, οι Lin και Khelif υποβλήθηκαν σε χρωμοσωμικές εξετάσεις. Οι οποίες υποβλήθηκαν σε τοπική επεξεργασία σε εργαστήριο.

H συνέλευση της IBA στις 25 Μαρτίου 2023, την ημέρα πριν από το κλείσιμο αυτού του τουρνουά, υποδεικνύει ότι τα αποτελέσματα των παγκόσμιων δοκιμών του 2022 «λήφθηκαν μόνο μετά την ολοκλήρωση του αγώνα. Επομένως οι αθλητές δεν είχαν αποκλειστεί τότε».

Και πάλι, το επόμενο παγκόσμιο πρωτάθλημα θα είναι τον Μάρτιο του 2023 στο Νέο Δελχί. Γιατί επετράπη να λάβουν μέρος και οι δύο αθλητές;

«Δεν ήταν δυνατό να διεξαχθεί άλλο τεστ όταν οι αθλητές ήταν εκτός ελέγχου της IBA μέχρι να φτάσουν στο Νέο Δελχί», αναφέρουν τα πρακτικά.

Στο Νέο Δελχί, ένα άλλο τεστ για τον καθένα, «για να επιβεβαιωθούν εκ νέου τα ευρήματα της αρχικής δοκιμής, όπως έγινε». Σύμφωνα με την επιστολή του Ιουνίου 2023 που η IBA έστειλε στη ΔΟΕ.

Οι αναφορές του εργαστηρίου του Νέου Δελχί τόσο για την Khelif όσο και για την Lin λένε το ίδιο πράγμα:

Σύνοψη αποτελεσμάτων: “Abnormal”

Ερμηνεία: «Η χρωμοσωμική ανάλυση αποκαλύπτει τον αρσενικό καρυότυπο».

Καρυότυπος σημαίνει το πλήρες σύνολο χρωμοσωμάτων ενός ατόμου. Τα θηλυκά έχουν XX χρωμοσώματα, τα αρσενικά XY.

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου για κάθε αθλητή απεικονίζουν φωτογραφικά τα χρωμοσώματα XY.

Η ΔΟΕ ισχυρίζεται ότι και οι δύο αθλητές αποτάχθηκαν χωρίς τη δέουσα διαδικασία.

Τα πρακτικά της IBA αναφέρουν, όπως είπε η ΔΟΕ, ότι η απόφαση για αποκλεισμό ελήφθη από τον τότε γενικό γραμματέα της IBA και ότι το διοικητικό συμβούλιο κλήθηκε να επικυρώσει αυτή την κίνηση.

Ταυτόχρονα, τα πρακτικά καθιστούν επίσης σαφές ότι – στην περίπτωση της Khelif – ο ασκών καθήκοντα πρέσβη της Αλγερίας ήταν παρών σε εκείνη τη συνάντηση της 25ης Μαρτίου 2023. Και «προσκλήθηκε να παρουσιάσει τη θέση της Αλγερίας και ζήτησε μια δεύτερη γνώμη για το θέμα».

Η πλειοψηφία του διοικητικού συμβουλίου ψήφισε υπέρ των αποκλεισμών, με μία αποχή και ένα όχι, τον Jose Laureano (Πουέρτο Ρίκο). Στη συνέχεια, ο Laureano πρότεινε στην IBA να θεσπίσει μια «σαφή διαδικασία για τις δοκιμές φύλου». Οι νέοι κανόνες είχαν τεθεί σε ισχύ τον Μάιο.

Η IBA ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι η Lin δεν άσκησε έφεση για τον αποκλεισμό της IBA στο Αθλητικό Διαιτητικό Δικαστήριο (CAS) που εδρεύει στην Ελβετία, «καθιστώντας έτσι την απόφαση νομικά δεσμευτική».

H Khelif, είπε η IBA, κατέθεσε αρχικά έφεση στο CAS, αλλά απέσυρε την υπόθεση, «καθιστώντας επίσης την απόφαση IBA νομικά δεσμευτική».

Η επιστολή IBA του Ιουνίου 2023, εν τω μεταξύ, λέει:

«Σας γράφουμε ευγενικά για να προσφέρουμε την υποστήριξή μας και τη συνεργασία μας για το θέμα. Καθώς επηρεάζει άμεσα την ασφάλεια των πυγμάχων μας και την ακεραιότητα των αποτελεσμάτων [του αγώνα]. Εμπιστευτικά, η IBA μπορεί να μοιραστεί ότι η Imane Khelif αποκλείστηκε από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Πυγμαχίας IBA Women’s World Boxing 2023 στο Νέο Δελχί για παραβίαση των Τεχνικών και Αγωνιστικών Κανόνων της IBA και δεν είχε ιατρικές προϋποθέσεις για να συμμετάσχει στη διοργάνωση ως γυναίκα πυγμάχος.

Για να επαναλάβουμε, η επιστολή αναφέρεται αποκλειστικά στην Khelif. Κατευθύνει τη ΔΟΕ στις συνημμένες εργαστηριακές εκθέσεις.

Επίσης, παραπέμπει ρητά τη ΔΟΕ σε αυτόν τον «ορισμό» της IBA του «γυναίκες/γυναίκα/κορίτσι» – που ορίζεται ως κάποιος με χρωμοσώματα XX.

Σε ένα σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα προς τη ΔΟΕ ότι η IBA είχε αναγνωρίσει το κενό μετά το Νέο Δελχί και το έκλεισε, σε γλώσσα που αντικατοπτρίζει τον νέο κανόνα, η επιστολή αναφέρει: «Για τον σκοπό αυτό, οι μπόξερ μπορούν να υποβληθούν σε τυχαία ή/και στοχευμένο τεστ φύλου για την επιβεβαίωση των παραπάνω, το οποίο θα χρησιμεύσει για τα κριτήρια καταλληλόλητας φύλου στους διαγωνισμούς IBA».

Η επιστολή αναφέρει επίσης, «Σχετικά με αυτές τις βασικές αρχές του αθλητισμού, πρέπει να μοιραστούμε ότι ανησυχούν η IBA και ο καθηγητής Richard McLaren», αναφερόμενη στον Καναδό νομικό εμπειρογνώμονα που διατηρείται από την IBA για έλεγχο διακυβέρνησης, αλλά επίσης γνωστός στη ΔΟΕ και το ευρύτερο Ολυμπιακό κίνημα για την αναθεώρησή του για το ρωσικό ντόπινγκ, «καθώς ορισμένοι από τους προσκεκλημένους τεχνικούς εμπειρογνώμονες είχαν προηγουμένως βρεθεί ότι είναι υψηλού κινδύνου και η συμμετοχή τους θα θέσει στη συνέχεια σε κίνδυνο την ασφάλεια των αθλητών».

Στάλθηκε λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη των Ευρωπαϊκών Αγώνων του 2023 στην Πολωνία, η επιστολή ζητά μια επίσημη «τεχνική συνάντηση» για να «συζητηθούν τα απαραίτητα βήματα».

Τέτοια συνάντηση δεν έγινε ποτέ.

Η επιστολή καταλήγει: «Εμπιστευόμαστε ότι θα δώσετε σε αυτό το θέμα τη μέγιστη προσοχή που του αξίζει και έχετε την απόλυτη υποστήριξή μας να κάνετε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσετε την ασφάλεια των αγωνιζόμενων αθλητών».

Author: Alan Abrahamson, source 3wiresports.com
Article original link: https://www.3wiresports.com/articles/2024/8/3/0d4ucn50bmvbndhhqjohaneccoqueq

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πυγμαχία