H φιλοσοφία του ευ αγωνίζεσθαι και της ευγενούς άμιλλας μοιάζει παλιακά και σκονισμένη, αν όχι ξεπερασμένη, για τον Άρον Ντε Σόουζα (φώτο) ή αλλιώς τον 38χρονο Αυστραλό επιχειρηματία (πες τον και enterpreneur) ο οποίος ετοιμάζεται πυρετωδώς για να παραδώσει στην ανθρωπότητα αυτό που κατά τη γνώμη του έχει πραγματική ανάγκη. Δηλαδή αγώνες όπου το ντόπινγκ όχι μόνο δε θα απαγορεύεται δια ροπάλου -έστω ελέγχων- αλλά θα είναι προαπαιτούμενο. Όπως και οποιαδήποτε άλλα εξωγενή βοηθήματα ή πρόσθετα που θα κάνουν τους πρωταθλητές να καταρρίπτουν τα ρεκόρ σαν τραπουλόχαρτα. Ναι, και να προσφέρουν θέαμα.
Το αμφιλεγόμενο project του, το εμπνεύστηκε το 2022. Όταν στο γυμναστήριο όπου προπονούνταν συνειδητοποίησε ότι όλοι γύρω του χρησιμοποιούσαν στεροειδή, έδωσε το όνομα Enhanced Games. Θα ήταν απλώς μια ακόμα ψεκασμένη δυστοπία -άλλωστε εν πολλοίς έτσι το έχουν χαρακτηρίσει πρόεδροι ομοσπονδιών, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και η WADA-, εάν ο Ντε Σόουζα δεν είχε εξασφαλίσει χρηματοδότηση για τους δικούς του Ολυμπιακούς της ντόπας από εντιμότατους φίλους του, όπως τον Αμερικανό συνιδρυτή της εταιρίας PayPal και κάποτε δεινό σκακιστή Πήτερ Τιλ.
Πολλοί ίσως τον θυμούνται ως τον άνθρωπο που χρηματοδότησε κρυφά την αγωγή του Χαλκ Χόγκαν κατά του μπλογκ Gawker, η οποία οδήγησε τελικά στη χρεοκοπία και το λουκέτο του. Μοιράζονται ένα κοινό όραμα για μια αντι-Ολυμπιάδα που θα φέρει τον άνθρωπο όχι στα όριά του, αλλά πέρα και πάνω απ’ αυτά, με κάθε κόστος για την υγεία του-σωματική και πνευματική.
Με το μέρος τους έχουν μάλιστα ήδη πάρει την εταιρία παραγωγής του Ρίντλεϊ Σκοτ, η οποία θα αναλάβει να καταγράψει καρέ-καρέ τη διενέργεια των πρώτων Enhanced Games. Καθένα από τα 10 πρόσωπα-κράχτες που αναζητά ο Ντε Σόουζα θα λάβουν ως αμοιβή το διόλου ευκαταφρόνητο ποσό των 1.000.000 δολαρίων, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος που θα φέρουν. Εννοείται πως εάν σπάσουν τα κοντέρ, ο Ντε Σόουζα δε θα τσιγκουνευτεί στο φιλοδώρημα.
Η Αντι-Ολυμπιάδα
Για καιρό η ιδέα για μια παγκόσμια αθλητική συνάθροιση χωρίς όρια στις ουσίες και χωρίς περιορισμό στις μεθόδους που μπορεί να απεργαστεί κανείς για να ξεπεράσει τον εαυτό του. Αυτό ακουγόταν σε άλλους ως ανέκδοτο, σε κάποιους ως κακόγουστο αστείο, σε άλλους ως μακρινή και ανέφικτη ουτοπία. Ή όπως το είχε θέσει μόλις πέρσι την άνοιξη ο πρόεδρος της IAAF Σερ Σεμπάστιαν Κόε έμοιαζε με βλακείες -εντάξει, είχε χρησιμοποιήσει μια πιο λαϊκή αλλά γλαφυρή λέξη, βγαλμένη από την ανδρική ανατομία.
Όμως ο Ντε Σόουζα και η τρελοπαρέα του που ονειρεύονται στο μέλλον να μνημονεύονται όπως ο Πιερ Ντε Κουμπερτέν για την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων είναι αποφασισμένοι να δώσουν σάρκα και οστά σε εκείνο που κανείς δεν τους ζήτησε: τον υπεράνθρωπο.
Σχετικά με την κριτική που δέχεται το εγχείρημά τους απαντούν με αοριστίες ή με εκτός τόπου και χρόνου αναλογίες, όπως λόγου χάρη ότι και τα συμβατικά ΜΜΕ πολέμησαν τα social media άμα τη εμφανίσει τους, αφού πάντα το παλιό είθισται να φοβάται και να αντιμάχεται το νέο, προβάλουν ως βασικό επιχείρημα του εγχειρήματός τους το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία των πρωταθλητών παραδέχεται ότι κάνει χρήση ουσιών αλλά σε ποσότητες μη ανιχνεύσιμες από τους αντιντόπινγκ ελέγχους αλλά και τη δέσμευσή τους να πληρώνουν αδρά τους αθλητές, οι οποίοι είναι αδικημένοι από το σύστημα όπως λειτουργεί σήμερα.
Όσο για το ποια αθλήματα θα περιλαμβάνονται στο αγωνιστικό πρόγραμμα των Enhanced Games, τα τηλεοπτικά δικαιώματα των οποίων ο Ντε Σόουζα φιλοδοξεί να μοσχοπουλήσει σε κάποια on demand πλατφόρμα; Μόνο τα πιο θελκτικά και φιλικά στο θεατή σύμφωνα με τη λογική του.
Το πρόγραμμα της πρώτης διοργάνωσης θα περιλαμβάνει τα αγωνίσματα του στίβου, της κολύμβησης, της άρσης βαρών, της πάλης και της ενόργανης γυμναστικής.
Πάντως ίσως τα πράγματα δεν είναι τόσο μελανά και τόσο μέτρια όσο πιστεύουν οι διοργανωτές των πρώτων «Ενισχυμένων» Αγώνων, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στο Παρίσι φέτος καταρρίφθηκαν 125 ολυμπιακά ρεκόρ σε 10 αγωνίσματα και άλλα 32 παγκόσμια σε 8 αγωνίσματα. Όσο για τα πιο παλιά και άρα κραταιά παγκόσμια ρεκόρ στο άθλημα βασιλιά των Αγώνων, ήτοι τον στίβο, ξεχωρίζουν εκείνα του Χαβιέρ Σοτομαγιόρ στο άλμα εις ύψος (2,45μ. το 1993), του Μάικ Πάουελ στο άλμα εις μήκος (8,95μ. το 1991), του Γιαν Ζελέζνι στο ακόντιο (98,48μ. το 1996) και βέβαια της αείμνηστης Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ στα 100 και 200 μέτρα (10.49” και 21.34”) που στέκει αχτύπητο από το 1988.
ΠΗΓΗ: Αναζητώντας τον υπεράνθρωπο: Νέοι Αγώνες μόνο για ντοπαρισμένους αθλητές | Ειδήσεις για την Οικονομία | newmoney
Φωτογραφίες: Getty Images / Ideal Image