Το Muaythai, μια πολεμική τέχνη αιώνων, έχει κάνει σημαντικά βήματα προς τη συμμετοχή τόσο σε ηπειρωτικούς όσο και σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Το ταξίδι του ήταν μακρύ και προκλητικό, αλλά μέσα από επιμονή και στρατηγικές προσπάθειες, το Muaythai πλησιάζει στην επίτευξη της πλήρους ένταξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Η συμμετοχή αυτού του μαχητικού αθλήματος σε παγκόσμιες αρένες υπόσχεται να αναδείξει μια ξεχωριστή και μοναδική διάσταση των πολεμικών τεχνών στην παγκόσμια σκηνή.
Η πορεία προς την Ολυμπιακή αναγνώριση ξεκίνησε το 2012, όταν η Διεθνής Ομοσπονδία Συλλόγων Μουάιταϊ (IFMA) έκανε την πρώτη της επίσημη κίνηση προς τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Η IFMA υπέβαλε επίσημη επιστολή, εκφράζοντας τις φιλοδοξίες της να αναγνωριστεί ως το επίσημο κυβερνητικό όργανο για το Muaythai στην παγκόσμια σκηνή, με απώτερο στόχο να συμπεριληφθεί το άθλημα στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Tα 54 Κριτήρια της ΔΟΕ
Μετά την υποβολή της IFMA, η ΔΟΕ απάντησε περιγράφοντας ένα σύνολο 54 κριτηρίων που θα έπρεπε να πληροί το Μουάιταϊ προτού το άθλημα μπορεί να ληφθεί υπόψη για την ένταξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Αυτά τα κριτήρια ήταν ταυτόχρονα περιεκτικά και απαιτητικά, και αφορούσαν τα πάντα, από τη δομή του διοικητικού οργάνου του αθλήματος μέχρι την παγκόσμια παρουσία του, τους κανόνες αγώνων και τα ηθικά πρότυπα.
Για να ληφθεί υπόψη η Ολυμπιακή αναγνώριση, η IFMA έπρεπε να αποδείξει ότι λειτουργούσε ως αποτελεσματική, διαφανής και δημοκρατική διεθνής ομοσπονδία. Επιπλέον, το Muaythai χρειαζόταν να δείξει ότι ασκούνταν ευρέως και παγκοσμίως, πέρα από λίγες μόνο επιλεγμένες χώρες, με ένα σαφές σύνολο τυποποιημένων κανόνων αγώνων και ηθικών οδηγιών για αθλητές, προπονητές και αξιωματούχους.
Τα κριτήρια περιελάμβαναν επίσης κρίσιμα ζητήματα όπως η συμμόρφωση κατά του ντόπινγκ, η διασφάλιση ότι οι αθλητές τηρούν τα αυστηρά πρότυπα που θέτει ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ και τα πρωτόκολλα ασφαλείας για τους αγωνιζόμενους. Επιπλέον, βασική απαίτηση ήταν η προώθηση της ισότητας των φύλων στο άθλημα, τόσο όσον αφορά τη συμμετοχή όσο και τους ηγετικούς ρόλους
Η IFMA ανέλαβε αυτή την πρόκληση με αποφασιστικότητα. Τα επόμενα χρόνια, έκανε σημαντικά βήματα προς την εκπλήρωση των κριτηρίων της ΔΟΕ. Ένα από τα σημαντικά ορόσημα ήταν η συμπερίληψη του Muaythai σε μεγάλες διοργανώσεις πολλαπλών αθλημάτων, όπως οι Παγκόσμιοι Αγώνες και οι Παγκόσμιοι Αγώνες Μάχης. Αυτές οι πλατφόρμες όχι μόνο βοήθησαν στην αύξηση της προβολής του αθλήματος, αλλά συνέβαλαν και στην αυξανόμενη αξιοπιστία του στη διεθνή σκηνή.
Η σκληρή δουλειά απέδωσε το 2016, όταν η ΔΟΕ χορήγησε προσωρινή αναγνώριση στο Muaythai. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο βήμα προς τα εμπρός, σηματοδοτώντας την επίσημη αναγνώριση από τη ΔΟΕ του Muaythai ως άθλημα, αν και δεν εξασφάλιζε ακόμα τη συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η προσωρινή αναγνώριση επέτρεψε στην IFMA να συνεργαστεί πιο στενά με τη ΔΟΕ, βελτιώνοντας την οργανωτική της δομή και διασφαλίζοντας ότι θα μπορούσε να πληροί με συνέπεια τα πρότυπα που αναμένονται από ένα ολυμπιακό άθλημα.
Ένα επίτευγμα Οροσήμου το 2021
Το 2021, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Τόκιο, το Muaythai πέτυχε ένα ιστορικό ορόσημο. Η IFMA έλαβε πλήρη αναγνώριση από τη ΔΟΕ, επιβεβαιώνοντας επίσημα το Muaythai ως μέρος του Ολυμπιακού Κινήματος. Αυτή η αναγνώριση αποτελεί αναγνώριση της προόδου του αθλήματος και της ευθυγράμμισης με τις Ολυμπιακές αξίες όπως η δικαιοσύνη, η ασφάλεια των αθλητών και η παγκόσμια απήχηση.
Ωστόσο, η πλήρης αναγνώριση δεν σημαίνει αυτόματη ένταξη στους ίδιους τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ενώ η αναγνώριση τοποθετεί το Muaythai σε ισχυρότερη θέση για να υποστηρίξει τη μελλοντική ένταξη, εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εμπόδια. Η ΔΟΕ περιορίζει τον αριθμό των αθλημάτων που μπορούν να συμπεριληφθούν σε κάθε Ολυμπιακό κύκλο και ο ανταγωνισμός είναι έντονος. Αθλήματα όπως το Flag Football και το Lacrosse, για παράδειγμα, είχαν προτεραιότητα για τους Αγώνες του Λος Άντζελες 2028.
Γιατί το Muaythai δεν είναι ακόμα Ολυμπιακό
Αν και το Muaythai έχει σημειώσει τεράστια πρόοδο, η πλήρης ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί. Η ΔΟΕ πρέπει να διαχειριστεί προσεκτικά τον αριθμό των αθλημάτων που περιλαμβάνονται στους Αγώνες και η διαδικασία επιλογής είναι άκρως ανταγωνιστική. Στους πρόσφατους Ολυμπιακούς κύκλους, νεότερα αθλήματα όπως το skateboard, το surfing και το breakdancing είχαν προτεραιότητα, αφήνοντας το Muaythai να περιμένει τη σειρά του.
Για να συμπεριληφθεί το Muaythai, η IFMA πρέπει να συνεχίσει να επιδεικνύει την παγκόσμια απήχηση και δέσμευση του αθλήματος στις Ολυμπιακές αξίες. Αυτό περιλαμβάνει την περαιτέρω επέκταση του κοινού του σε όλο τον κόσμο και την απόδειξη ότι ευθυγραμμίζεται με τα ιδανικά του ευ αγωνίζεσθαι, της ισότητας των φύλων και της ασφάλειας των αθλητών.
Με την πλήρη αναγνώριση τώρα, οι πιθανότητες για ένταξη του Muaythai στους μελλοντικούς Ολυμπιακούς Αγώνες έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Ο επόμενος σημαντικός στόχος της IFMA είναι πιθανό να υποστηρίξει την ένταξη του αθλήματος στους επερχόμενους Ολυμπιακούς κύκλους, με ρεαλιστικό στόχο τους Αγώνες του Μπρίσμπεϊν 2032. Καθώς το Muaythai συνεχίζει να αυξάνεται σε δημοτικότητα και προβολή, η ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες δεν φαίνεται απλώς μια πιθανότητα, αλλά ένα ενδεχόμενο.
Η συμμετοχή του αθλήματος σε ηπειρωτικές αρένες, σε συνδυασμό με την πρόοδό του στην παγκόσμια σκηνή, θέτει τις βάσεις για μια ιστορική στιγμή για το Muaythai. Η ενδεχόμενη ένταξή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες θα εισαγάγει μια νέα διάσταση στα μαχητικά αθλήματα, προσφέροντας ένα μείγμα αρχαίας παράδοσης και σύγχρονου αθλητισμού σε ένα παγκόσμιο κοινό.
Ο δρόμος μπορεί να ήταν μακρύς και με στροφές, αλλά το ταξίδι του Muaythai προς την Ολυμπιακή αναγνώριση είναι απόδειξη της αφοσίωσης και της ανθεκτικότητας των αθλητών, των ηγετών και των υποστηρικτών του. Και με κάθε βήμα μπροστά, το όνειρο να δούμε το Muaythai στους Ολυμπιακούς Αγώνες πλησιάζει στο να γίνει πραγματικότητα.
ΠΗΓΉ: Muay Thai’s road to the Brisbane 2032 Olympics – sportsin.biz