Πολλές φορές αρκεί μια επιτυχία, ένας αγώνας για έναν αθλητή ώστε να χαρακτηριστεί σπουδαίος και να μνημονεύεται η επιτυχία του. Στον αντίποδα βρίσκονται οι διαιτητές που πρέπει να έχουν συνέπεια και μακρά πορεία, σε υψηλό επίπεδο. Με όλες τις δυσκολίες των πολλών αγώνων κάθε φορά, για να χαρακτηριστούν σπουδαίοι. Έχουμε γράψει πολλές φορές για τους Έλληνες και Ελληνίδες που διαπρέπουν σε ρινγκ και τατάμι ως διαιτητές – κριτές στο εξωτερικό.
Πολλοί δεν είναι, ακόμα, αλλά είναι σε υψηλότατο επίπεδο. Με αφορμή την πρόσφατη παρουσία του στο Glory και άρτι αφιχθείς από το Ουζμπεκιστάν και το World Cup της WAKO, ζητήσαμε από τον Φίλιππο Παπαντωνίου να μοιραστεί μαζί μας την πορεία του, τους μεγάλους σταθμούς στην καριέρα του και φυσικά την πρόσφατη εμπειρία του στο Glory
“Η ενασχόλησή μου με την διαιτησία ξεκίνησε γύρω το 1996. Είχα αποφασίσει μετά το στρατό ότι δεν θα συνεχίσω σε επίπεδο πρωταθλητισμού τους αγώνες στο άθλημα μας λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων. O δάσκαλός μου ο αείμνηστος Σίμος Ζαχόπουλος με ώθησε να ασχοληθώ με την διαιτησία. Δίπλα του και με τη βοήθεια του έκανα τα πρώτα μου βήματα στα πάρα πολλά διασυλλογικά που γινόταν τα χρόνια εκείνα στη Βόρεια Ελλάδα και κυρίως στην περιοχή της Καβάλας.
Τον Απρίλιο του 2001 διοργανώθηκε στην Καβάλα το Μεσογειακό πρωτάθλημα της WAKO. Εκεί ήταν και η πρώτη μου επαφή με την Παγκόσμια Ομοσπονδία. Aργότερα τον ίδιο χρόνο τον Nοέμβριο παραβρέθηκα στο παγκόσμιο πρωτάθλημα της WAKO που διεξήχθη στο Bελιγράδι. Eκεί έγινα για πρώτη φορά επίσημα διεθνής διαιτητής. Να σημειωθεί ότι την περίοδο εκείνη δεν υπήρχαν φυσικά διαβαθμίσεις όπως υπάρχουν τώρα σε Α Β και C κατηγορία…
Ό δάσκαλός μου αποσύρθηκε για λόγους υγείας από την ενεργό δράση το 2006. Μέχρι και το 2013 προσπαθούσα να βρίσκομαι ενεργά στο χώρο μέσω κάποιον γνωριμιών με διοργανωτές αγώνων. Όταν αναγνωρίστηκε επίσημα η ομοσπονδία από τη ΓΓΑ στην Ελλάδα και ιδιαίτερα την περίοδο που στη διοίκηση βρισκόταν ο κ. Μιχάλης Τριανταφύλλου και ο κ. Αντώνης Μαυρομμάτης αποφάσισα να εμπλακώ πιο συστηματικά ξανά με την διαιτησία.
Εκεί υπό την σκέπη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κickboxing -συνάντησα μία οργανωμένη ομάδα διαιτητών με πολύ αξιόλογους υπεύθυνους διαιτησίας που έχουν κάνει τεράστια δουλειά μέχρι σήμερα για να είναι η ελληνική διαιτησία σε ένα πολύ υψηλό επίπεδο. Αυτοί είναι ο κ. Διονύσης Φιλιππόπουλος, ο κ. Θοδωρής Θεοδωρακάκος και η κυρία Ελευθερία Παναγοπούλου πού είναι η υπεύθυνη διαιτησίας για όλη την Ευρώπη στα στυλ του τατάμι και αποτελεί τιμή μας πού είναι από την Ελλάδα.
Έτσι λοιπόν μαζί με την ομοσπονδία ξεκίνησα ξανά να βγαίνω στο εξωτερικό και χρόνο με το χρόνο σιγά-σιγά να αναβαθμίζομαι από C σε Β και από Β το 2021 να λάβω την βαθμίδα του Α διεθνούς διαιτητή του στα στιλ του ρινγκ. Στόχος μου όπως και όλων που εμπλέκονται με είναι όταν το άθλημα μας μπει στην Ολυμπιάδα μιας και έχει πάρει την ολυμπιακή αναγνώριση να καταφέρω να βρεθώ πάνω σε ένα από εκείνα τα ring. Εύχομαι ως τότε ηλικία μου να το επιτρέπει!“
-Πείτε μας για την πρόσφατη εμπειρία στο ρινγκ του κορυφαίου promotion αυτό του Glory:
“Εκτός από το ερασιτεχνικό kickboxing υπάρχει και το επαγγελματικό. Είναι αυτές οι γνωστές βραδιές που λέμε όπου αθλητές πιο υψηλού επιπέδου αγωνίζονται έχοντας κάποιες απολαβές. Έχω λάβει μέρος σε αρκετές τέτοιες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Φέτος όμως είχα τη χαρά και την τιμή να δεχτώ μία πρόσκληση από τον διοργανωτή του μεγαλύτερου επαγγελματικού event που γίνεται στον κόσμο το GLORY (VON x GLORY) και να βρεθώ στο Ζάγκρεμπ της Κροατίας για να συμμετέχω επίσημα ως κριτής αυτού του event.”
Μία μεγάλη επιτυχία για την ελληνική διαιτησία μιας και είμαι ο πρώτος έλληνας διαιτητής που έχει λάβει μέρος σε ένα τέτοιου επιπέδου event Μία τελείως διαφορετική εμπειρία από αυτά που έχω ζήσει ως τώρα. Το κοινό τεράστιο, η τηλεοπτική κάλυψη των αγώνων και η αναμετάδοση τους γινόταν σε πάρα πολλές χώρες ανά τον κόσμο. Αλλά και η πίεση προς εμάς ήταν εξίσου μεγάλη. Εύχομαι μετά την πρώτη μου συμμετοχή στο glory να έχω αφήσει ανάλογες εντυπώσεις ώστε να ξαναπάρω και επόμενες προσκλήσεις.
-Είμαστε σίγουροι ότι θα έρθουν περισσότερες και μεγαλύτερες προκλήσεις τόσο για σένα Φίλιππε όσο και για όλη την κορυφαία ομάδα της Ομοσπονδίας