Ανακοινώθηκε επίσημα η ίδρυση της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παμμάχου (International Pammachon Federation – IPF) με έδρα το Maryland των Ηνωμένων Πολιτειών. Ο σκοπός της Δ.Ο.Π. είναι η αναβίωση και η προώθηση του Παμμάχου, ενός αρχαίου μαχητικού αθλήματος. Ήκμασε στην ανατολική Ρωμαϊκή (Βυζαντινή) Αυτοκρατορία κατά τους πρώιμους Χριστιανικούς χρόνους, από τον 4ο έως τον 6ο αιώνα μ.Χ.
Το Πάμμαχον σήμερα διαθέτει ένα ξεχωριστό σύνολο κανόνων που συχνά περιγράφεται ως ένας συνδυασμός ερασιτεχνικών μικτών πολεμικών τεχνών (MMA) και ξιφασκίας. Στηρίξαμε την αναβίωση αυτή επάνω σε βαθύτατες ιστορικές ρίζες. Είναι γνωστόν ότι τα οργανωμένα μαχητικά αθλήματα παρουσιάζονται στην Ελλάδα σχεδόν 4.000 χρόνια πριν. Σώζονται π.χ. πήλινα Μινωικά ειδώλια από την Κρήτη που χρονολογούνται στο 1900 π.Χ. και απεικονίζουν πυγμάχους να φορούν εγχειρίδια στη ζώνη τους.
Στη «Τοιχογραφία των Πυγμάχων», στο Ακρωτήρι της Θήρας, του ιδίου πολιτισμού, δύο νεαροί πυγμαχούν. Αμφότεροι φορούν ζώνη (σαν να φέρουν όπλο) με γάντι πυγμαχίας μόνο στο δεξί τους χέρι -το ένα χέρι θεωρούνταν δηλαδή το «ξίφος», ενώ το άλλο χέρι λειτουργούσε ως «ασπίδα». Τα μαχητικά αθλήματα αυτού του τύπου ήταν δημοφιλή παγκοσμίως κατά την εποχή του Χαλκού και έχουν επιβιώσει στις ημέρες μας με την νιγηριανή πυγμαχία dambe και το ινδικό vajramushti του 19ου αιώνα.
Το άθλημα του Παμμάχου σήμερα έχει ενσωματώσει αυτή την τεχνοτροπία στους κανόνες του, μαζί με ισοδύναμα θεμέλια στην πάλη υποταγής και την πυγμαχία. Η προέλευση των οποίων βρίσκεται στην ελληνόφωνη Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Για να τιμήσουμε τις απαρχές του αθλήματός μας, η σφραγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Παμμάχου απεικονίζει μια στυλιζαρισμένη αναπαράσταση της τοιχογραφίας των Πυγμάχων του Ακρωτηρίου με τη μορφή του ελληνικού γράμματος «Π».
Η Ομοσπονδία έχει επίσης την εξουσία να πιστοποιεί τις εθνικές ομοσπονδίες που επιδιώκουν να εκπροσωπήσουν το Πάμμαχον στις αντίστοιχες χώρες τους. Προσκαλούμε λοιπόν τους αθλητές πολεμικών τεχνών, ιστορικούς και αρχαιολόγους να συμμετάσχουν σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια να αναστήσουμε και να διατηρήσουμε την πλούσια κληρονομιά του Παμμάχου. Οι αθλητές και οι αθλητικοί φορείς που ενδιαφέρονται για το Πάμμαχον μπορούν να επικοινωνήσουν στο [email protected] και με τον Κώστα Δερβένη