fbpx

Άγιος Γεώργιος προστάτης των ιπποτών, στρατιωτών, πολεμιστών (vids)

Άγιος Γεώργιος προστάτης των ιπποτών, στρατιωτών, πολεμιστών (vids)

Ο Άγιος Γεώργιος είναι προστάτης των ιπποτών, των στρατιωτών, των πολεμιστών. Στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία ήταν ένας από τους στρατιωτικούς Αγίους. Στην αναγέννηση ήταν ο προστάτης Άγιος των Ελλήνων και Αλβανών Stratioti, στην Γερμανία αρχικά η συντεχνία των Ελεύθερων Ξιφομάχων τον είχε ως προστάτη Άγιο. Σήμερα είναι ο προστάτης Άγιος του Ελληνικού στρατού.

Ο λαοφιλής Άγιος Γεώργιος ο μεγαλομάρτυρας και Τροπαιοφόρος γεννήθηκε περίπου το 275 μ.Χ. στην Καππαδοκία, από γονείς χριστιανούς οι οποίοι ήταν Ρωμαίοι πολίτες Ελληνικής καταγωγής. Ο πατέρας του ο οποίος ήταν συγκλητικός πέθανε μαρτυρικά όταν ο Γεώργιος ήταν δέκα χρονών επειδή ήταν χριστιανός. Η μητέρα του τότε τον πήρε μαζί της στην Παλαιστίνη, όπου είχε και τα κτήματα της. Όταν έγινε 18 χρονών, στρατεύθηκε στο Ρωμαϊκό στρατό. Αν και νέος στην ηλικία, διεκπεραίωνε τις στρατιωτικές του υποχρεώσεις τέλεια και έγινε Τριβούνος (Χιλίαρχος) και πιθανόν να υπηρετούσε στους Legiones Palatina Legio V Iovia των Ioviani Iuniores όπου ήταν σωματοφύλακες του Αυτοκράτορα. Γρήγορα τον προήγαγαν σε ανώτερα αξιώματα και του έδωσαν τον τίτλο του κόμη, ενώ ο ίδιος Διοκλητιανός τον εκτιμούσε πολύ. Ωστόσο λόγω της πίστης του μαρτύρησε με διαταγή του Αυτοκράτορα.

YouTube video

Ο Άγιος Γεώργιος παρουσιάζεται και ως δρακοκτόνος . Αυτό έγινε μετά την 1η σταυροφορία όπου οι σταυροφόροι πρώτοι άρχισαν να τον τιμούν και ως δρακοκτόνος, σταδιακά αυτό έγινε αποδεκτό και στην Βυζαντινή Αυτοκρατορία εκτοπίζοντας σταδιακά τον κατεξοχήν δρακοκτόνο Άγιο, τον Άγιο Θεόδωρο.

Κατά την ημέρα της γιορτής του σε όλη την Αυτοκρατορία γίνονταν δρώμενα αθλητικού χαρακτήρα. Ιππικοί αγώνες, αγώνες δρόμου, πάλη, πυγμαχία, τοξοβολία και ξιφομαχία.

YouTube video

Η ξιφομαχία λέγονταν και σκριμίδες δηλαδή αψιμαχίες. Γίνονταν αγώνες ανάμεσα σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους με ξύλινα ή με όπλα από καλάμια και οι αναμετρήσεις ήταν αναίμακτες.  Ενώ γίνονταν και αναμετρήσεις με χειρονομίες και σκιαμαχίες δηλαδή φόρμες. Σε άλλες περιπτώσεις γίνονταν και δρώμενα με πλήρη αμυντική εξάρτηση και μεταλλικά ή ξύλινα σπαθιά πάλι όμως με αναίμακτο χαρακτήρα.

Η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών Λέοντες κρατά την Βυζαντινή παράδοση αιώνων και τιμά την μέρα του Αγίου Γεωργίου με τον αρχαιοπρεπή τρόπο.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Διάφορες Πολεμικές Τέχνες