fbpx

Ο ορισμός των Πολεμικών Τεχνών στην Αρχαία Ελλάδα

Ο ορισμός των Πολεμικών Τεχνών στην Αρχαία Ελλάδα

Το ξέρατε ότι στην αρχαία Ελλάδα της Κλασικής περιόδου, οι φιλόσοφοι είχαν ένα πρόβλημα. Τον ορισμό της των Πολεμικών Τεχνών. Τελικά καθιερώθηκε ότι οι Πολεμικές Τέχνες θα πρέπει να θεωρούνται η εφαρμογή στην πράξη των κανόνων της τακτικής.

Ο φιλόσοφος Σωκράτης όρισε ως Πολεμικές Τέχνες την διεύθυνση και την διοίκηση του στρατεύματος. Έτσι στη κλασική εποχή της Ελλάδος, γεννήθηκαν οι Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες. 

Η μεσαιωνική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία που είναι γνωστή ως Βυζαντινή, η οποία ήταν άμεσος κληρονόμος της Ελληνικής και Ρωμαϊκής στρατιωτικής παράδοσης, συνέχισαν και καλλιέργησαν αυτές τις Πολεμικές Τέχνες και τις μεταλαμπάδευσαν στην Ευρώπη και στο Δυτικό κόσμο. 

Η Πολεμική Τέχνη όπως καταλαβαίνει κανείς δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το πως αντιλαμβανόμαστε τις σημερινές πολεμικές τέχνες οι οποίες μένουν μόνο σε τεχνικές επιθέσεων, αντεπιθέσεων κτλ και ουσιαστικά είναι μαχητικά αθλήματα, αυτοάμυνα κτλ.

Οι αρχαίοι, οι Ρωμαίοι και οι Βυζαντινοί είχαν διαχωρίσει από νωρίς τα μαχητικά αθλήματα από τις πολεμικές τέχνες.  Για παράδειγμα η εκπαίδευση των λεγεωναρίων ήταν διαφορετική από του μονομάχου. Στο Βυζάντιο μπορεί να εκπαιδεύονταν στη πάλη και στη πυγμαχία, αλλά δεν ήταν αυτοσκοπός για να πάνε στον πόλεμο. Ήταν απλά ένα από τα εργαλεία των Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών. 

Προφανώς «αμαρτήσαμε» δηλαδή χάσαμε τον πραγματικό στόχο. Αυτό που λέμε σήμερα πολεμικές τέχνες (που ουσιαστικά είναι μαχητικά αθλήματα επαφής)  είτε άοπλες είτε ένοπλες, ήταν μόνο ένα μικρό κομμάτι των πραγματικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών.

Ευτυχώς κάποιοι το έχουν αντιληφθεί αυτό, ωστόσο είναι λίγοι. Εδώ λοιπόν είναι η πρόκληση όλων μας, να μπορέσουν να καταλάβουν την διαφορά. Συνεπώς αν κάνεις εκπαίδευση σε μια πολεμική τέχνη, πας να πάρεις έναν πόντο ή να επιβιώσεις;

Ο ορισμός των Πολεμικών Τεχνών στην Αρχαία Ελλάδα

Άρθρο του Γεώργιου Ε. Γεωργά προπονητή Ξιφασκίας εκπαιδευτή Ενόπλου Παμμάχου και Οπλομαχίας 

Πατάω Like και συγχρόνως Follow στη σελίδα Δυναμικά Apex Sports στο Facebook
Μαθαίνω έγκαιρα και έγκυρα για ότι συμβαίνει στο χώρο των μαχητικών αθλημάτων

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά