fbpx

Πυγμαχία: Ντοπέ ο Φινλανδός Robert Helenius

HELENIUS

Ο 40χρονος Φινλανδός πυγμάχος Robert Helenius βρέθηκε θετικός σε μια απαγορευμένη ουσία που ονομάζεται κλομιφαίνη. Μετά τον αγώνα του εναντίον του Anthony Joshua στο O2 Arena του Λονδίνου τον Αύγουστο του 2023. Ο Helenius αρνήθηκε ότι έκανε χρήση ναρκωτικών, αλλά η Υπηρεσία Αντιντόπινγκ του Ηνωμένου Βασιλείου (UKAD) δεν αποδέχτηκε τις εξηγήσεις του.

Βρέθηκε θετικός στην απαγορευμένη ουσία κλομιφαίνη μετά τον αγώνα βαρέων βαρών επαγγελματικής πυγμαχίας, στο O2 Arena του Λονδίνου τον περασμένο Αύγουστο. Ο Τζόσουα κέρδισε μπροστά στο κοινό του τον Helenius με νοκ άουτ στον έβδομο γύρο

Aρνήθηκε βέβαια ο Helenius ότι χρησιμοποιούσε φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση. Σύμφωνα με το UKAD, ισχυρίστηκε ότι η παρουσία κλομιφαίνης στο δείγμα ούρων του οφειλόταν στην κατανάλωση μολυσμένων αυγών και κοτόπουλου. Μια τυχαία κατανάλωση που δεν έπεισε τον Οργανισμό, το οποίο αποφάσισε να επιβάλει επίσημα διετή απαγόρευση την περασμένη Παρασκευή.

Η δήλωση του UKAD τόνιζε: «Ο κ. Helenius δεν μπόρεσε να παράσχει αποδείξεις ότι τα αυγά και το κοτόπουλο που κατανάλωσε πριν από τον αγώνα προέρχονταν από κότες που είχαν λάβει κλομιφαίνη, μετά από αίτημα του UKAD».

«Ο κ. Helenius επομένως δεν μπόρεσε να προσδιορίσει την πηγή της κλομιφαίνης στο δείγμα του. Επομένως δεν μπορούσε να μειώσει την ισχύουσα διετή απαγόρευση», καταλήγει η δήλωση.

Η κλομιφαίνη, ένα φάρμακο για τη γυναικεία γονιμότητα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενίσχυση των επιπέδων τεστοστερόνης στους άνδρες και απαγορεύεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αντιντόπινγκ (WADA). Έχοντας ανασταλεί από τότε, ο Helenius θα μπορεί πλέον να μετράει τον χρόνο που πέρασε εκτός ανταγωνισμού εν αναμονή της απόφασης. Πράγμα που σημαίνει ότι η απαγόρευσή του θα λήξει στις 17 Σεπτεμβρίου 2025.

«The Nordic Nightmare», όπως είναι το παρατσούκλι του Φινλανδού, ήταν αντικαταστάτης της τελευταίας στιγμής για τον αρχικό αντίπαλο του Joshua, Dillian Whyte. Ο Whyte βρέθηκε (και αυτός) θετικός σε απαγορευμένη ουσία. Ο Helenius εμφανίστηκε στο O2 για να αντιμετωπίσει τον Joshua, ο οποίος, παρόλο που ήταν το τοπικό φαβορί, αρχικά αποδοκιμάστηκε από το πλήθος. Δέχτηκε πάντως την πρόκληση να αντιμετωπίσει τον Joshua χωρίς πολλή σκέψη.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Πυγμαχία Επαγγελματική