fbpx

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες”

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες”

Η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Ελλάδα που συνδυάζει τις Ιστορικές  Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες (HEMA), την Ξιφασκία και το Πάμμαχον, με τις Ιστορικές Αναπαραστάσεις (Αναβίωση) και είναι μέλος του Meyer’s Freifechter Guild και του Saint Michael’s Guild.

Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται από τον Γεώργιο Ε. Γεωργά, πιστοποιημένο προπονητή Ξιφασκίας της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, ο οποίος είναι και εκπαιδευτής ενόπλου Παμμάχου , Ξιφομαχίας και Οπλομαχίας και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Saint Michael’s Guild.

Έχει εκπαιδεύσει μαχητές στη Χιλή (Λέοντες Χιλής) σε αψιμαχίες σχηματισμών 10 εναντίον 10, όπου με την εκπαίδευση που έλαβαν (Βυζαντινή Οπλομαχία) κέρδισαν το πρωτάθλημα Χιλής στις μεσαιωνικές αψιμαχίες με ασπίδα κοντάρι και σπαθί ενώ χρησιμοποιούσαν πανοπλίες Βαραγγων (σύμφωνα με τους κανόνες της αναβίωσης).

Έχει εκπαιδεύσει Χιλιανό ξιφομάχο, μέλος της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες”, στη στρατιωτική σπάθη του 19ου αιώνα και κέρδισε τη δεύτερη θέση στο πρωτάθλημα στρατιωτικής σπάθης Λατινικής Αμερικής, συνέβαλε στην εκπαίδευση Ελληνίδας Ξιφομάχου στο μακρύ σπαθί που έλαβε την πρώτη θέση σε τοπικό τουρνουά γυναικών στην Σουηδία.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η έρευνα του και η εργασία του πάνω στις Βυζαντινές Πολεμικές Τέχνες έχει αναφερθεί ως κύρια πηγή σε Ιταλικό ακαδημαϊκό περιοδικό στρατιωτικής ιστορίας (Antologia Militare, The Art of Single Combat in Eastern Roman Empire, Mattia Caprioli,Feb 2024 ) και σε Παγκόσμια Εγκυκλοπαίδεια Πολεμικών Τεχνών όπου παρουσιάζεται σε αυτή μεταξύ άλλων Πολεμικών Τεχνών όλου του κόσμου, το κοντάρι του Παμμάχου.

Οι ασκούμενοι της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” εκπαιδεύονται σε τεχνικές, βηματισμούς και τακτικές μονομαχίας σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά εγχειρίδια Οπλομαχίας και την παράδοση της Ξιφασκίας.

Επίσης εκπαιδεύονται σε τεχνικές, βηματισμούς και τακτικές για αψιμαχίες με περισσότερους αντιπάλους (πχ 1 εναντίον 2, 1 εναντίον 3, 5 εναντίον 5 κτλ), σύμφωνα με τα Βυζαντινά εγχειρίδια τακτικών και την αγωγή του ενόπλου Παμμάχου. Σε αυτές τις τακτικές Οπλομαχίας ( Βυζαντινή Οπλομαχία) έχουν λάβει εκπαίδευση στη σχολή ξιφομάχοι, αναβιωτές ( reenactors ), και μαχητές που μάχονται με πανοπλίες από την Αμερική, την Μεγάλη Βρετανία, την Κύπρο, την Βουλγαρία, την Ιταλία, την Κίνα, την Ισπανία όπου χρησιμοποιούν τις τεχνικές και τις τακτικές στα τουρνουά που λαμβάνουν μέρος.

Η ιστορική αναπαράσταση / αναβίωση ( reenactment , living history, living byzantium ) είναι άλλη μια ενασχόληση των μελών του συλλόγου. Στις ιστορικές αναπαραστάσεις/ αναβιώσεις αφού έχουν επιλέξει την ιστορική περίοδο της Βυζαντινής περιόδου, δημιουργούν ένα μοντέλο της επιλεγμένης ιστορικής περιόδου. Για παράδειγμα δημιούργησαν έναν οπλίτη κατά την περίοδο του Μεγάλου Κωνσταντίνου ο οποίος ήταν φρουρός της Legiones Palatina Legio V των Ioviani Iuniores . Για την προβολή του χρησιμοποιούν εξοπλισμό, ο οποίος να είναι όσο μπορούν πιο κοντινός στον πραγματικό που ήταν σε χρήση τότε.

Για την αναπαράσταση ο σύλλογος είναι σε συνεργασία με αρχαιολόγους, ιστορικούς και Βυζαντινολόγους, όπως για παράδειγμα ο Βυζαντινολόγος κ.Ανδρεα Μπαμπουην  ο οποίος είναι λέκτορας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και ειδικεύεται στον Βυζαντινό εξοπλισμό της Παλαιολόγειας περιόδου, τον κ. Ερρίκο Μανιωτη  Βυζαντινολόγο με ειδικότητα στα Βυζαντινά ξίφη, με τον κ. Ραφαέλ Ντ Αμάτο Βυζαντινολόγο και συγγραφέα Ρωμαϊκής και  Βυζαντινής στρατιωτικής ιστορίας, με τον Ιστορικό και Βυζαντινολόγο κ. Κεριμ Αλτουγκ, τον ιστορικό Αλέξανδρο Δρωσο μέλος της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” , τον ειδικό φιλόλογο μεσαιωνικής ιστορίας κ. Γεώργιο Τσερεβελακη μέλος της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες”, τον ιστορικό κ. Αλέξανδρο Κοεβ  μέλος της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” και άλλους.

Με τις ιστορικές αναπαραστάσεις οι αναβιωτές της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ έχουν λάβει μέρος σε ιστορικά ντοκιμαντέρ, σε ψηφιακές παρουσιάσεις όπως αυτό που υπάρχει στο Παλάτι των Δεσποτών του Μυστρά . Μέλη του έχουν λάβει μέρος σε μεγάλα δρώμενα αναβίωσης όπως στο Ormskirk της Μεγάλης Βρετανίας που παρουσιάστηκαν αψιμαχίες μεταξύ Βυζαντινών και Φράγκων και στο μεγαλύτερο δρώμενο της ύστερης Ρωμαϊκής περιόδου που έγινε στο Ρωμαϊκό Αρχαιολογικό Μουσείο του Oudenburg.

Αξίζει να επισημανθεί ότι τα μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες”  έλαβαν ενεργά μέρος σε ιπποτικό τελετουργικό  ζωντανεύοντας την Αυτοκρατορική αυλική τελετουργία του Ιερού Παλατίου ( Λατινικά : Sacrum Palatium ) του Βασιλείου των Ρωμαίων   ακολουθώντας το Αυτοκρατορικό Πρωτόκολλο της Έκθεσις περί της Βασιλείου Τάξεως ( Λατινικά : De ceremoniis )   μπροστά στα μάτια των μελών  Ιπποτικού Τάγματος, κάτι που έγινε για πρώτη φορά στην Ελλάδα. 

Από την Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” έχουν δημιουργηθεί νέες Ελληνικές  ομάδες που ασχολούνται με τις Ιστορικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες και την Ιστορική Αναβίωση.

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Διάφορες Πολεμικές Τέχνες