Άρθρο του Alexander Englehardt*, Προέδρου της GAMMA στο insidethegames.biz έγκυρο αθλητικό σάιτ με θεματολογία αποκλειστικά γύρω από τους Ολυμπιακούς αγώνες
Με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι να είναι προ των πυλών, το ερώτημα της τετραετίας επανέρχεται στην επιφάνεια. Έχει το ΜΜΑ μέλλον στους Ολυμπιακούς Αγώνες; Kαι πώς θα ήταν το άθλημα στους Αγώνες; Ως Πρόεδρος του οργανισμού που εργάζεται για να κάνει αυτό το όνειρο πραγματικότητα – της Παγκόσμιας Ένωσης Μικτών Πολεμικών Τεχνών (GAMMA) – μπορώ να απαντήσω εν μέρει σε αυτό.
Η GAMMA είναι μια Διεθνής Ομοσπονδία για το Ερασιτεχνικό ΜΜΑ με μέλη εβδομήντα δύο έθνη. ‘Ηδη φιλοξενούμε διεθνή τουρνουά σε ολυμπιακή μορφή σε όλο τον κόσμο. Το καθοριστικό μας όραμα είναι να επιτύχουμε Ολυμπιακή αναγνώριση για το άθλημα. Ιδρυθείσα το 2018, εξακολουθούμε να είμαστε ένας νέος οργανισμός και έχουμε μακροσκελή άποψη όσον αφορά την επίτευξη της Ολυμπιακής αναγνώρισης, κάτι που έχει πάρει πολλά χρόνια σε άλλα αθλήματα.
Παρόλα αυτά, έχουμε ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο. Φέτος εξασφαλίσαμε την ένταξη του ΜΜΑ στο πρόγραμμα ως άθλημα επίδειξης στους Αφρικανικούς Αγώνες του 2023 στην Γκάνα. Μια διοργάνωση που αποτελεί μέρος της ομπρέλας των Ολυμπιακών Αγώνων. Εδώ, μοιραζόμενοι τις εγκαταστάσεις με την πυγμαχία, την πάλη και το σκάκι, δείξαμε ότι το ΜΜΑ έχει τη θέση του δίπλα σε άλλα αθλήματα. Ενώ προσελκύσαμε σημαντική προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε όλη την Αφρική.
Λοιπόν, πώς μοιάζει το Olympic MMA; Ισχύουν οι κανόνες όπως στο Ερασιτεχνικό ΜΜΑ. Τεχνικές όπως χτυπήματα με τον αγκώνα και το γόνατο στο κεφάλι δεν επιτρέπονται. Ώστε να μπορούν οι αθλητές να αγωνίζονται καθημερινά στη μορφή του τουρνουά. Ωστόσο, αντίθετα με άλλα ολυμπιακά αθλήματα, οι επαγγελματίες αθλητές μπορούν να αγωνιστούν. Καθώς η Ολυμπιακή πλατφόρμα, για εμάς, αντιπροσωπεύει την κορυφή των αθλητικών επιτευγμάτων.
Η ασφάλεια είναι φυσικά κρίσιμη και οι αθλητές πρέπει να περάσουν ιατρικές εξετάσεις για να προκριθούν στον επόμενο γύρο των αγώνων. Όταν ένας αθλητής υπόκειται σε προστατευτικά ιατρικά πρωτόκολλα και δεν μπορεί να αγωνιστεί, τότε ο αντίπαλος προκρίνεται στον επόμενο γύρο μέσω «walkover».
Η φύση ενός τουρνουά οδηγεί σε πολύ πιο τεχνικούς αγώνες. Όπου οι αθλητές επιδιώκουν να περιορίσουν τον αντίκτυπο στο σώμα για να φτάσουν στους τελικούς. Η GAMMA εισήγαγε φέτος το περιφραγμένο “MMA Arena” ως πεδίο παιχνιδιού, αντικαθιστώντας το παραδοσιακό τροποποιημένο ρινγκ της πυγμαχίας. Ώστε να αντικατοπτρίζει τη μεταβαλλόμενη αντίληψη για το άθλημα μεταξύ των διεθνών φορέων λήψης αποφάσεων.
Αυτό έχει επαινεθεί τόσο από τα μέλη μας όσο και από τους θαυμαστές μας, με το “MMA Arena” να αποτελεί χαρακτηριστικό γνώρισμα των επαγγελματικών προωθητικών ενεργειών. Επίσης, σε αληθινό Ολυμπιακό στυλ, τα παγκόσμια και ηπειρωτικά τουρνουά του GAMMA ολοκληρώνονται με τελετές απονομής μεταλλίων. Όπου βραβεύονται δεόντως οι αθλητές που εκπροσωπούν τα έθνη τους. Έτσι, πιστεύουμε ότι το MMA κάτω από το GAMMA είναι ήδη σε καλό σημείο για αναγνώριση.
Ενθαρρυνόμαστε επίσης από τους Αγώνες του Παρισιού, στους οποίους περιλαμβάνονται νέοι κλάδοι, όπως το breaking, το skateboard, το surfing και η αθλητική αναρρίχηση. Αυτό καταδεικνύει την όρεξη της ΔΟΕ να αντικατοπτρίζει τα γούστα του νεότερου κοινού. Να προβάλλει αθλήματα που μεταφράζονται καλά σε ψηφιακές σύντομες φόρμες.
Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή ανοίγει περαιτέρω την πόρτα στο μέλλον για πιθανή ένταξη του ΜΜΑ στο πρόγραμμα των Αγώνων. Ως ένα νέο, δυναμικό άθλημα που αναπτύχθηκε μέσω του Διαδικτύου και έχει αναπτυχθεί εκθετικά από τις αρχές της δεκαετίας του ’90.
Υπάρχει φυσικά η επίσημη διαδικασία αίτησης για διεθνή αναγνώριση του αθλητισμού, η οποία μπορεί να διαρκέσει πολύ. Η GAMMA είναι έτοιμη και προσπαθούμε να διασφαλίσουμε ότι θα διαπρέψουμε σε όλους τους απαιτούμενους τομείς της αθλητικής διακυβέρνησης. Η εστίασή μας δεν είναι μόνο στην παγκόσμια ανάπτυξη του MMA από τη βάση. Αλλά ευρύτερα στην υποστήριξη του αθλητισμού, ως μέρος του οικοσυστήματος.
Για το σκοπό αυτό, πιστεύω ακράδαντα στη συνεργασία και την ανοιχτή επικοινωνία. Καθώς το ΜΜΑ είναι ένα νέο άθλημα, είναι σημαντικό να είμαστε ευαίσθητοι στην ανάπτυξη με τον σωστό τρόπο. Είμαστε πολύ νέοι για να στερεωθούμε αυστηρά στη δομή μας. Παραμένουμε ανοιχτόμυαλοι και ευέλικτοι στην προσπάθειά μας να φέρουμε τις ερασιτεχνικές μικτές πολεμικές τέχνες στην οικογένεια του διεθνούς αθλητισμού.
Υπάρχουν φυσικά εμπόδια και για να τα ξεπεράσουμε, είναι η εκπαίδευση που ανοίγει το δρόμο. Όχι μόνο των μελών της GAMMA (είτε είναι εθνικές ομοσπονδίες, αξιωματούχοι, προπονητές και αθλητές) για την ασφαλή, καλά ρυθμισμένη ανάπτυξη του αθλήματος. Αλλά και των κυβερνήσεων και των υπευθύνων λήψης αποφάσεων στον αθλητισμό, καθώς και του κοινού. Έχουμε ακόμα (να κάνουμε) περικοπές για να αλλάξουμε τις αρνητικές αντιλήψεις για το MMA που συσσωρεύτηκαν στα πρώτα χρόνια του.
Είναι στο χέρι μας να δείξουμε τα τεράστια οφέλη και τις αξίες του αθλήματος. Για παράδειγμα, ότι είναι καλό για τα παιδιά όπως έδειξαν οι U18 στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα για παιδιά 10 ετών και άνω. Δεν είναι μόνο ο ανταγωνισμός. Η εξάσκηση των μικτών πολεμικών τεχνών είναι εξαιρετική για αυτοάμυνα. για την ενίσχυση της αυτοπειθαρχίας και της επιμονής. για προετοιμασία, φυσική κατάσταση και υγεία. Πρέπει να διδάσκεται σωστά, για την ανάπτυξη παραδοσιακών αξιών πολεμικών τεχνών όπως η ταπεινοφροσύνη και ο σεβασμός.
Το όνομα, μικτές πολεμικές τέχνες, καθιστά το άθλημα ανοιχτό σε διεκδικήσεις ανταγωνισμού από άλλες ομοσπονδίες μάχης και πολεμικών τεχνών. Προέρχεται από το πώς ξεκίνησε το MMA, ως μια τηλεοπτική μορφή αγώνων που έφερε διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών μεταξύ τους. Το άθλημα έχει εξελιχθεί εδώ και πολύ καιρό σε ένα δικό του στυλ. Με τις δικές του μοναδικές τεχνικές, μεταβάσεις και ονομασίες κάτω από λίγο πολύ παγκόσμιους κανόνες που έχουν υιοθετηθεί με συναίνεση παγκοσμίως.
Δεν είναι πλέον δυνατό να κερδίσεις έναν αγώνα μέσω της μαεστρίας μιας μόνο πολεμικής τέχνης. Η τεχνογνωσία σε συνδυασμό δεξιοτήτων από όλους τους σύνθετους κλάδους του MMA είναι απαραίτητη. Όπως και η τέχνη στις μοναδικές μεταβάσεις του MMA, τον έλεγχο της «αρένας» και τις ξεχωριστές πτυχές του παιχνιδιού εδάφους. Το γεγονός ότι τα παιδιά σήμερα προπονούνται στο MMA από την αρχή σε γυμναστήρια σε όλο τον κόσμο δείχνει και συνεχίζει να επιταχύνει την αυτόνομη ανάπτυξη του αθλήματος.
Στερεοί στην πεποίθησή μας και απτόητοι από αυτές τις προκλήσεις, συνεχίζουμε το ταξίδι μας για την Ολυμπιακή αναγνώριση. Προσπαθώντας πάντα για την αριστεία και για να τηρούμε τις υψηλότερες αξίες. Ωστόσο, ενώ το όραμά μας είναι να δούμε τους αθλητές του MMA να στέκονται μια μέρα στο Ολυμπιακό βάθρο, αυτός δεν είναι πραγματικά ο τελικός μας στόχος.
Πιο κρίσιμη είναι η αποδοχή που θα έφερνε η Ολυμπιακή αναγνώριση στο MMA. Είναι η αναγνώριση που θα επιτρέψει τη συνεχή αποτελεσματική προστασία και διακυβέρνηση του αθλήματός μας. Διευρύνοντας την πρόσβαση των συμμετεχόντων και της κοινότητας στα οφέλη του παγκοσμίως. Για την GAMMA, αυτό θα είναι πάντα πρώτο, οι αθλητές και οι συμμετέχοντες του MMA, και μάλιστα του αθλητισμού.
*Ο Ολλανδός Alexander Engelhardt είναι ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Μικτών Πολεμικών Τεχνών (GAMMA). Εκτός από τον ρόλο του ως Πρόεδρος GAMMA, ο Engelhardt είναι ο Πρόεδρος της Vechtsport Organisatie Nederland. Oμοσπονδία που αντιπροσωπεύει τρία αθλήματα, το kickboxing, το muaythai και τις μικτές πολεμικές τέχνες.