Πριν λίγες μέρες ανακοινωνόταν η ελληνική αποστολή Καράτε που θα εκπροσωπούσε τη χώρα μας στο 59ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της EKF, που θα πραγματοποιήθηκε από 8 έως 12 Μαΐου στο Ζαντάρ της Κροατίας. Εκεί, ανάμεσα σε περισσότερους από 600 αθλητές από όλη την Ευρώπη διεκδικούσαν το μερίδιο της επιτυχίας τους.
Το στοίχημα για την ελληνική ομάδα, η οποία πρωταγωνιστεί τα τελευταία χρόνια στις διεθνείς διοργανώσεις, ήταν μεγάλο. Ο λόγος;
Το νεανικό του χαρακτήρα της αποστολής αυτής, όπως μας είχε πει και τότε ο Ομοσπονδιακός προπονητής Σπύρος Μαργαριτόπουλος. «Η ομάδα είναι ανανεωμένη και έχει τον πιο νεανικό χαρακτήρα που είχε ποτέ ίσως για ομάδα Ανδρών- Γυναικών. Ευελπιστούμε ότι αυτή η ομάδα σε βάθος χρόνου θα φέρει πολλές και πολύ μεγάλες διακρίσεις»
Τελικά οι επιτυχίες ήρθαν ίσως νωρίτερα από ότι περίμενε κανείς. Κι αν ήρθαν 5 μετάλλια (και 3 ακόμη που δεν ήρθαν οριακά) και 4η θέση στην Ευρώπη τώρα, τότε σε βάθος χρόνου που θα σταματήσουν αυτά τα παιδιά; Στην κορυφή και μόνο λέω εγώ!
Ο συνήθης ύποπτος Στέφανος Ξένος προσέθεσε άλλο ένα χρυσό μετάλλιο στη συλλογή του, αυτό που του έλειπε, δείχνοντας ότι είναι ο απόλυτος κυρίαρχος στα -60 κιλά.
Ο Κωνσταντίνος Μαστρογιάννης πήρε το χρυσό στα -84 κιλά, φτάνοντας στον τελικό με ένα τρομερό 3ποντο buzzer beater.
Το ομαδικό kumite στους Άνδρες, με τους Στέφανο Ξένο, Κωνσταντίνο Μαστρογιάννη, Γιώργο Μπαλιώτη, Ευάγγελο Σερεμετάκη, Αθανάσιο Νικόπουλο, Σέργιο Καρβούνη και Νίκο Δρίβα έφτασε μιαν ανάσα από το να επαναλάβει το επίτευγμα του 2011, κατακτώντας τελικά το ασημένιο μετάλλιο.
Η Μαρία Στόλη πήρε το χάλκινο μετάλλιο στα -55 κιλά πιστοποιώντας την εξαιρετική αγωνιστική της κατάσταση, πετυχαίνοντας μια γλυκιά νίκη στον μικρό τελικό, στο τελευταίο δευτερόλεπτο επί της φίρμας της κατηγορίας, Anzhelika Terliuga.
Ο «μικρός» Γιώργος Μπαλιώτης κάλυψε με τον καλύτερο τρόπο το κενό του Διονύση Ξένου στα -67 κιλά, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι είναι άξιος αντικαταστάτης και συνεχιστής του.
Αυτά με τα μετάλλια, τα επίσημα, αυτά που ήρθαν. Στο τραπέζι είχαν πέσει αλλά 3, τρεις μικροί τελικοί που χάθηκαν στις λεπτομέρειες. Και παρά το γεγονός ότι έμεινε η πίκρα της απώλειας μη ξεγελιόμαστε. Μια 5η θέση σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα είναι από μόνη της επιτυχία.
Η Τζωρτζίνα Ξένου κατέκτησε την 5η θέση στα katas, σε ένα αγώνισμα ιδιαίτερα απαιτητικό με «καπαρωμένες» τις πρώτες 3 θέσεις παραδοσιακά εδώ και χρόνια. Εκεί που έχουμε σα χώρα άλλη μια 5η θέση στην ιστορία.
Η Στελίνα Τζίλια κοίταξε στα μάτια την πολύπειρη Erminia Perfetto από την Ιταλία και παρά το γεγονός ότι στερήθηκε το μετάλλιο απέδειξε και αυτή ότι στο μέλλον θα δούμε πολύ σπουδαία πράγματα.
Τα κορίτσια του ομαδικού Kumite, Κωνσταντίνα Χρυσοπούλου, Κωνσταντίνα Πέππα και ΣταυρούλαΩραιοπούλου, Στελίνα Τζίλια και Μαρία Στόλη) κατέκτησαν την 5η θέση, μια μεγάλη επιτυχία.
Ο Μάριος Λαμπρινός Μαρκεσίνης στα katas έκανε μια αξιοπρεπή εμφάνιση, θέτοντας τις βάσεις για το μέλλον.
Το μετάλλιο και η 5η θέση στα ομαδικά, πέρα από την τεράστια επιτυχία κέρδισαν και κάτι ακόμα. Με τους νέους κανονισμούς από φέτος τα ομαδικά διαγωνίζονταν για την πρόκριση στο παγκόσμιο (πλέον δεν πηγαίνει όποιος θέλει αλλά όποιος προκρίνεται). Στο παγκόσμιο ομαδικών προκρίνονται οι πέντε πρώτοι των ηπειρωτικών πρωταθλημάτων. Έτσι και οι δύο ομάδες μας πήραν την πρόκριση για επόμενο Παγκόσμιο, που θα γίνει στην Παμπλόνα.
Εύσημα πρέπει όμως να αποδοθούν και στους προπονητές των Συλλόγων που ανήκουν όλα αυτά τα παιδιά, εκεί άλλωστε γίνεται η πολλή δουλειά. Στη Δόξα Γαλατσίου, στον ΑΣ Οδυσσέα Πετρούπολης, στον ΑΣ Καράτε Αθηνών, στον ΑΣ Καράτε Έδεσσας, στον ΑΣ Η Αδελφότητα, στον ΑΓΣ Περικλή, στον ΑΣ Λακκώματος, Α.Σ. Δήμου Ζωγράφου.
Ένα μεγάλο μπράβο πρέπει και στους Ομοσπονδιακούς προπονητές που βρέθηκαν εκεί. Τον Σπύρο Μαργαριτόπουλο, τη Μαρίζα Σουμπασάκη και το Γιώργο Τζάνο. Στον αρχηγό της αποστολής, Βασίλη Τσιακμάκη, τον πρόεδρο της τεχνικής Επιτροπής της EKF, Κώστα Παπαδόπουλο. Άξιοι συγχαρητηρίων και οι 4 διαιτητές, οι Δημήτρης Αναστασιάδης, Δημήτρης Αρσενιάδης, Γιώργος Καμπανός και Νίκος Πανετσίδης που συμπλήρωσαν με τον καλύτερο τρόπο την ελληνική αποστολή.