Το World Athletics ανακοίνωσε πως θα παρέχει χρηματικό έπαθλο 50.000 δολαρίων στους χρυσούς Ολυμπιονίκες στο Παρίσι. Σπάζοντας 128 χρόνια ολυμπιακής παράδοσης, έγινε η πρώτη ένωση που θα δίνει χρήματα στους αθλητές για την κατάκτηση χρυσού μεταλλίου στους Ολυμπιακούς Αγώνες. και μπήκε σε τροχιά σύγκρουσης με τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ).
Ξεκινώντας από το Παρίσι αυτό το καλοκαίρι, οι αθλητές του στίβου θα λαμβάνουν το σημαντικό ποσό για την κατάκτηση της πρωτιάς σε κάθε ένα από τα 48 αγωνίσματα που τους αφορούν.
Το World Athletics υποσχέθηκε πως το έπαθλο θα επεκταθεί και σε νικητές αργυρών και χάλκινων μεταλλίων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες το 2028.
Η απόφαση προκαλεί εντύπωση, δεδομένου ότι η ΔΟΕ δεν έχει απονείμει ποτέ χρήματα για τη συμμετοχή ή την κατάκτηση μεταλλίου, με το επιχείρημα ότι και μόνο η συμμετοχή είναι αρκετή.
Ο πρόεδρος του World Athletics, Seb Coe, έκρινε πως είναι σωστό να επιβραβεύονται οι κόποι των αθλητών.
«Η καθιέρωση των χρηματικών επάθλων για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες είναι μια κομβική στιγμή (…) υπογραμμίζοντας τη δέσμευσή μας για την ενδυνάμωση των αθλητών και την αναγνώριση του κρίσιμου ρόλου που παίζουν στην επιτυχία των Ολυμπιακών» είπε
«Αν και είναι αδύνατο να βάλουμε μια τιμή στην κατάκτηση ενός ολυμπιακού μεταλλίου ή στη δέσμευση και τη συγκέντρωση που χρειάζεται για να εκπροσωπήσεις τη χώρα σου σε Ολυμπιακούς Αγώνες, νομίζω ότι είναι σημαντικό να ξεκινήσουμε από κάπου και να διασφαλίσουμε ότι κάποια από τα έσοδα, που παράγουν οι αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, επιστρέφονται σε εκείνους».
Ο Coe ενημέρωσε ότι δεν έχει μιλήσει με τον πρόεδρο της ΔΟΕ, Thomas Bach, για την απόφαση, αλλά εξέφρασε την ελπίδα του να γίνει δεκτή. «Ο κόσμος έχει αλλάξει και είναι πραγματικά σημαντικό να δίνουμε χρήματα στους αθλητές, όποτε είναι δυνατόν» παρατήρησε.
Ερωτώμενος εάν το έπαθλο αντιβαίνει στο ολυμπιακό πνεύμα, απάντησε αρνητικά. «Αν πίστευα ότι οι αθλητές αγωνίζονται μόνο για ένα χρηματικό ποσό, ίσως να είχα διαφορετική άποψη. Αλλά, ο κόσμος έχει αλλάξει και αυτό είναι απλώς μια αναγνώριση ότι μπορούμε να συνεισφέρουμε και στα 48 αγωνίσματα».
ΠΗΓΗ: Σπάει παράδοση 128 ετών στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Έπαθλο 50.000 δολαρίων για το χρυσό (reader.gr)