fbpx

Πάλη: «Αντάρτικο» στο Κιργιστάν για την σημαία της χώρας

Πάλη: «Αντάρτικο» στο Κιργιστάν για την σημαία της χώρας

Παλαιστές, Κικμπόξερς και πρωτοκλασάτοι αθλητές του Κιργιστάν είναι χαρακτηριστικό ότι πάνε κόντρα στην απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει το εθνικό σύμβολο. Ανακοίνωσαν πως θα αγωνιστούν με την προηγούμενη σημαία. Θέμα που έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις, προέκυψε στον αθλητισμό του Κιργιστάν, με αφορμή την… σημαία της χώρας.

Ο πρόεδρος του Κιργιστάν, Σαντίρ Ζαπάροφ, κατάφερε να περάσει από το Σύνταγμα μια μικρή, αλλά μεγάλης σημασίας αλλαγή στη σημαία.

Το έμβλημα του Κιργιστάν είναι ο ήλιος με μία νομαδική τέντα στη μέση. Στην αρχική έκδοση της σημαίας, οι ακτίνες του είναι κυματιστές, θυμίζοντας ηλιοτρόπιο. Ο πρόεδρος θέλει να τις ευθυγραμμίσει για να φέρνουν περισσότερο σε ήλιο, παρά σε λουλούδι.

Η πρότασή του πέρασε στις 20 Δεκεμβρίου μετά από 3 ακροάσεις στο Κοινοβούλιο. Από 26 Δεκεμβρίου, η νέα σημαία είναι σε ισχύ. Αυτό όμως έχει προκαλέσει οργή σε αθλητές. Δήλωσαν πως δεν πρόκειται να κατέβουν σε διεθνείς διοργανώσεις με τη νέα σημαία, αλλά την παλιά. Πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ελίτ αθλητές της χώρας, όπως ο παγκόσμιος πρωταθλητής της πάλης, Ζολαμάν Σαρσενμπένκοφ, ο οποίος δήλωσε στους δημοσιογράφους πως «εγώ έχω την παλιά και δεν σκοπεύω να πάρω την καινούργια. Με την παλιά μόνο θα αγωνίζομαι».

Στο ίδιο μοτίβο και ο παγκόσμιος πρωταθλητής του Κικμπόξινγκ, Νταστάν Σαρσέγιεφ, ο οποίος ανέφερε πως «το 99% του πληθυσμού δεν εγκρίνει την αλλαγή στο εθνικό μας σύμβολο. Το κουβαλάω από τα 19 μου σε όλες τις διοργανώσεις. Είναι η ιστορία μας, η κουλτούρα μας. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να την αλλάξουμε».

Στη συνέχεια και οι διεθνείς ποδοσφαιριστές της χώρας έχουν αντιδράσει, κάνοντας ανάλογες δηλώσεις. Ο Μιρλάν Μουρζάγιεφ, 60 φορές διεθνής, τόνισε: «Έχω πάρει πέντε φορές τον τίτλο στη Τουρκία και πανηγύρισα με την παλιά σημαία. Δεν αλλάζω. Αυτή είναι η αγαπημένη μας».

Οι αντιδράσεις έφεραν τον πρωθυπουργό της χώρας Εντίλ Μπαϊσάκοφ σε δύσκολη θέση και είπε στους αθλητές ότι θα πρέπει να αλλάξουν την σημαία. Για παράδειγμα από το Ασιατικό πρωτάθλημα πάλης τον Απρίλιο και φυσικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Προσπάθησε να «μειώσει» μάλιστα την αξία της είδησης της αλλαγής της σημαίας. Λέγοντας πως πρόκειται για «πολύ μικρή αλλαγή, δεν αλλάξαμε χρώματα, απλά κάναμε μικρές παρεμβάσεις».

ΠΗΓΗ: www.gazetta.gr

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά