fbpx

Archie Moore: Ο μόνος που έχει αγωνιστεί με Rocky Marciano και Muhammad Ali

Archie Moore: Ο μόνος που έχει αγωνιστεί με Rocky Marciano και Muhammad Ali

Ο Archie Moore, ο πυγμάχος του οποίου η θρυλική καριέρα διήρκεσε σχεδόν τρεις δεκαετίες και που κέρδισε το πρωτάθλημα ελαφρών βαρών όταν είχε κλείσει τα 30 του, γεννήθηκε ως Archibald Lee Wright σαν σήμερα είτε το 1913 είτε το 1916, μιας και οι πληροφορίες δεν είναι ακριβείς.

O “The Old Mongoose” μεγάλωσε στο Σεντ Λούις με έναν θείο και μια θεία, από τους οποίους και πήρε το επώνυμό τους. Το μυστήριο τον περιέβαλλε πάντα. Ισχυρίστηκε ότι γεννήθηκε το 1916, στο Κόλινσβιλ του Ιλινόις. Η μητέρα του όμως και τουλάχιστον ένα βιβλίο ρεκόρ πυγμαχίας, επιμένουν πως η ημερομηνία γέννησής του είναι το 1913, στο Μπενουά του Μισισιπή. Μια ημερομηνία που επιβεβαιώνει και η οικογένειά του.

«Υποθέτω ότι η μητέρα μου θα έπρεπε να το ξέρει, αφού ήταν εκεί», παραδέχτηκε ο Archie Moore. «Αλλά το έχω σκεφτεί πολύ και αποφάσισα ότι πρέπει να ήμουν 3 όταν γεννήθηκα». Τα στοιχεία που παρέχονται από την απογραφή των ΗΠΑ του 1920 δείχνουν ότι είχε δίκιο. Γεννήθηκε το 1916. Για μεγάλο μέρος της καριέρας του, ο Archie Moore αγωνιζόταν κατά μέσο όρο σχεδόν μία φορά το μήνα, με περισσότερους από 200 αγώνες. Μόνο ο Μπίλι Μπερντ έχει περισσότερα καταγεγραμμένα νοκ άουτ (139) από τον Moore (132, ορισμένες πηγές λένε 130). Είναι ο μόνος πυγμάχος που έχει αγωνιστεί τόσο με τον Rocky Marciano όσο και τον Muhammad Ali.

Έγινε επαγγελματίας το 1936 σε ηλικία 23 ετών, και έκανε το ντεμπούτο του στα μεσαία βάρη, όπου και αγωνίστηκε ως τις αρχές της δεκαετίας του ’40. Το 1945 ανέβηκε κατηγορία στα light heavyweight. Τελικά το 1952, τέσσερις μέρες μετά τα 39α γενέθλια του, του δόθηκε η ευκαιρία που αναζητούσε τόσα χρόνια. Αντιμετώπισε τον Joey Maxim, τον κέρδισε, πήρε τον τίτλο, και τον κράτησε σχεδόν μια δεκαετία.

Το 1955 προσπάθησε να κερδίσει και τον τίτλο στα heavyweight από τον Rocky Marciano. Αν και ο Archie Moore τον έριξε στις αρχές του αγώνα, ο Marciano συνήλθε και κέρδισε στον 9ο γύρο. Το 1956, και αφού ο Marciano είχε αποσυρθεί, δοκίμασε ξανά για τον κενό πλέον τίτλο. Αγωνίστηκε με τον Floyd Patterson, ο οποίος τον κέρδισε στον 5ο γύρο

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά