fbpx

Μπρους Λι: Ο άνθρωπος θρύλος των πολεμικών τεχνών

Ο Μπρους Λι

Ο Μπρους Λι  γεννήθηκε σαν σήμερα (27/11) το 1940 στις ΗΠΑ, ήταν ηθοποιός και πολεμικός καλλιτέχνης και έγινε διάσημος στο Χονγκ Κονγκ και το Χόλυγουντ.

Ίδρυσε το Jeet Kune Do, μια υβριδική φιλοσοφία πολεμικών τεχνών που αντλεί από διάφορες μάχιμες πειραματισμούς και θεωρείται από μερικούς ως ο πρόδρομος των σύγχρονων μεικτών πολεμικών τεχνών (MMA).

Ο Λι  θεωρείται από κάποιους σχολιαστές και πολεμικούς καλλιτέχνες ως ο πιο επιδραστικός πολεμικός καλλιτέχνης όλων των εποχών και ένα είδωλο της ποπ κουλτούρας του 20ου αιώνα, που γεφύρωσε το χάσμα μεταξύ Ανατολής και Δύσης. Αποδίδεται σε αυτόν η προώθηση του κινηματογράφου δράσης του Χονγκ Κονγκ και η βοήθεια στην αλλαγή του τρόπου που παρουσιάζονται οι Κινέζοι στις αμερικανικές ταινίες.

Γεννήθηκε στο San Francisco και μεγάλωσε στη βρετανική επαρχία του Χονγκ Κονγκ, όπου εισήχθη στη βιομηχανία του κινηματογράφου ως παιδί-ηθοποιός από τον πατέρα του. Ωστόσο, αυτές δεν ήταν ταινίες πολεμικών τεχνών. Η νωρίς εμπειρία πολεμικών τεχνών περιλάμβανε Wing Chun (υπό τη διδασκαλία του Yip Man), tai chi, μποξ (κέρδισε ένα μποξ τουρνουά στο Χονγκ Κονγκ) και φαινόμενη συχνή μάχη του δρόμου.

Το 1959, o Λι  μετακόμισε στο Seattle. Το 1961, εγγράφηκε στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον. Ήταν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου στις ΗΠΑ που άρχισε να σκέφτεται να κερδίζει χρήματα διδάσκοντας πολεμικές τέχνες, αν και επιδίωκε να ακολουθήσει μια καριέρα στην υποκριτική. Άνοιξε το πρώτο του σχολείο πολεμικών τεχνών, που λειτουργούσε από το σπίτι του στο Seattle. Αφού πρόσθεσε αργότερα ένα δεύτερο σχολείο στο Oakland, της Καλιφόρνια, τράβηξε την προσοχή το 1964 στο Long Beach International Karate Championships of California κάνοντας επιδείξεις και μιλώντας για τις πολεμικές τέχνες. Στη συνέχεια μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να διδάξει, όπου οι μαθητές του περιλάμβαναν τους Chuck Norris, Sharon Tate και Kareem Abdul-Jabbar.

Στη δεκαετία του 1970, οι ταινίες του που παράγονται από το Χονγκ Κονγκ και το Χόλυγουντ αύξησαν τη δημοφιλία και τη φήμη των πολεμικών ταινιών του Χονγκ Κονγκ σε ένα νέο επίπεδο, πυροδοτώντας μια ροή της δύσης ενδιαφέρουσα για τις κινέζικες πολεμικές τέχνες.

Ο Μπρους Λι  έκανε την εμφάνισή του συνολικά σε 37 ταινίες, από τη γέννησή του ως παιδί-ηθοποιός μέχρι τη δόξα ως επίδοξo αστέρι. Ορισμένες από τις πλέον γνωστές και επιδραστικές είναι:

The Big Boss (1971): Στην ταινία αυτή, ο Μπρους Λι  υποδύεται τον Cheng Chao-an.

Fist of Fury (1972): Ο Μπρους Λι  υποδύεται τον Chen Zhen.

The Way of the Dragon (1972): Σε αυτήν την ταινία, ο Μπρους Λι  υποδύεται τον Tang Lung. Ήταν επίσης παραγωγός, σκηνοθέτης, σκηνοθέτης δράσης και σεναριογράφος.

Enter the Dragon (1973): Ο Μπρους Λι  υποδύεται τον Mr. Lee. Η ταινία κυκλοφόρησε έξι ημέρες μετά το θάνατο του Λι .

Game of Death (1978): Υπάρχουν δύο εκδοχές αυτής της ταινίας, η καθεμία με διαφορετική πλοκή. Ο Λι  φαίνεται σε ατελείωτο αρχικό υλικό από το 1972, καθώς και σε αποθέματα από το Enter the Dragon και άλλες ταινίες

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Ετικέτες άρθρου

Τελευταία άρθρα Δυναμικά