fbpx

Γυναίκα πυγμάχος αποχωρεί από αγώνα αφού έμαθε ότι ο αντίπαλός της ήταν βιολογικά άνδρας

Γυναίκα πυγμάχος αποχωρεί από αγώνα αφού έμαθε ότι ο αντίπαλός της ήταν βιολογικά άνδρας

Μια γυναίκα πυγμάχος αποχώρησε από ένα επαρχιακό πρωτάθλημα στο Κεμπέκ όταν έμαθε ότι ο αντίπαλός της ήταν βιολογικά άνδρας. Η Katia Bissonnette καταγγέλλει ότι θα αντιμετώπιζε την τρανς αθλήτρια Mya Walmsley χωρίς καμία ειδοποίηση.

Το Περιφερειακό Πρωτάθλημα Χρυσών Γαντιών 2023 πραγματοποιήθηκε στις 27 και 29 Οκτωβρίου στη Βικτόριαβιλ του Κεμπέκ. Φιλοξενούμενο από την Ομοσπονδία Πυγμαχίας του Κεμπέκ σε συνεργασία με τον σύλλογο πυγμαχίας KO-96. Το τουρνουά, είχε σκοπό να δώσει στους αρχάριους την ευκαιρία να προκριθούν στο Καναδικό Πρωτάθλημα τον Δεκέμβριο, προσέλκυσε διαμάχη όταν η Bisonnette ανακοίνωσε την απόσυρσή της.

Μιλώντας στο Reduxx, η Bissonnette, ψυχολόγος στο επάγγελμα, εξηγεί ότι έμαθε ότι ο Walmsley ήταν βιολογικά άνδρας μία ώρα προτού να μπει στο ρινγκ.

«Κατέβηκα από το δωμάτιο του ξενοδοχείου μου για να κατευθυνθώ προς το δωμάτιο όπου όλοι οι μπόξερ ζεσταίνονταν. Ο προπονητής μου ξαφνικά με πήρε στην άκρη και μου είπε ότι έλαβε πληροφορίες με γραπτό μήνυμα. Τις οποίες στη συνέχεια διασταύρωσε, ότι η αντίπαλός μου δεν ήταν γυναίκα εκ γενετής. Δεν είχαμε άλλες πρόσθετες πληροφορίες», λέει.

Αν και οι πληροφορίες για τον Walmsley είναι περιορισμένες, η Bissonnette λέει ότι δεν έχει καμία απολύτως αγωνιστική προϊστορία εναντίον γυναικών σε καναδικά τουρνουά. Υποδηλώνοντας ότι η ένταξή του στο γυναικείο άθλημα ήταν πρόσφατη. Ο Walmsley κατάγεται από την Αυστραλία, αλλά μετακόμισε στον Καναδά πριν από περίπου 2 χρόνια για να σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο Concordia.

«[Ο Walmsley] θα είχε πυγμαχήσει ως άντρας στην Αυστραλία», λέει η Bissonnette. «Στο Κεμπέκ, στο αρχείο του, αναφέρει 0 αγώνες ως γυναίκα».

Από τότε που μετακόμισε στον Καναδά, ο Walmsley συμμετείχε στον πολιτικό ακτιβισμό σε πανεπιστημιακό επίπεδο ως φοιτητής μεταπτυχιακού και βοηθός διδασκαλίας στο τμήμα φιλοσοφίας. Πρόσφατες συνεντεύξεις με τον Walmsley δείχνουν ότι έχει μια απροκάλυπτα αρρενωπή εμφάνιση. Μετά την απόσυρση της Bissonnette, ο Walmsley εξέδωσε μια δήλωση στον Τύπο κατηγορώντας την ότι τον «ξεπέρασε» και προειδοποιώντας ότι παρόμοιες ενέργειες θα είχαν αρνητικό αντίκτυπο στις αθλήτριες.

«Αντί να στραφεί σε εμένα, στον προπονητή μου ή στην Ολυμπιακή Ομοσπονδία Πυγμαχίας του Κεμπέκ για περισσότερες πληροφορίες, αποφάσισε να απευθυνθεί απευθείας στα μέσα ενημέρωσης για να με αποκαλύψει», έγραψε ο Walmsley. «Αυτό το είδος συμπεριφοράς θέτει τους αθλητές σε κίνδυνο να αποκλειστούν ή να δέχονται προσωπικές επιθέσεις με βάση φήμες… Φοβάμαι ότι αυτού του είδους η κατηγορία θα μπορούσε τελικά να χρησιμοποιηθεί για να απονομιμοποιήσει αθλητές στη γυναικεία κατηγορία και να δικαιολογήσει αυθαίρετους και επεμβατικούς κανονισμούς».

Ο Walmsley συνέχισε δηλώνοντας ότι η καλύτερη πολιτική για τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου στον αθλητισμό ήταν οι αθλητές να «εμπιστεύονται» ο ένας τον άλλον και να υποβάλλουν στους προπονητές και τις πολιτικές υποθέτοντας ότι οι αγώνες έγιναν δίκαια.

Αλλά η Bissonnette απορρίπτει την προφανή έκκληση του Walmsley για πολιτικές που βασισμένες στη καλή πίστη. Σημειώνοντας ότι ακόμη και βάσει καθιερωμένων κατευθυντήριων γραμμών δεν ήταν σαφές πώς του επετράπη να μπει στον αγώνα.

«Η οδηγία από την Πυγμαχία του Καναδά προς την Ομοσπονδία Πυγμαχίας του Κεμπέκ ήταν να μην αποκαλύπτει ότι ο αντίπαλος ήταν τρανσέξουαλ, έτσι ώστε ο τελευταίος να μην υφίσταται διακρίσεις. Ωστόσο, μετά την επιβεβαίωση, αυτή η πολιτική ισχύει μόνο όταν έχει γίνει αλλαγή φύλου πριν από την εφηβεία», εξηγεί, σημειώνοντας ότι επειδή ο Walmsley είναι αλλοδαπός, το ιστορικό μετάβασης του είναι εντελώς ασαφές.

Μετά την απόσυρση της Bissonnette, η διοργάνωση δεν μπόρεσε να βρει άλλη γυναίκα στην κατηγορία των 75 κιλών για να αγωνιστεί με τον Walmsley και κέρδισε με “μη εμφάνιση”

Η Ομοσπονδία Πυγμαχίας του Κεμπέκ φέρεται να γνώριζε το βιολογικό φύλο του Walmsley, αλλά δικαιολόγησε τον αγώνα δηλώνοντας ότι είχε επιλέξει έναν κατάλληλο διαιτητή για τον αγώνα. Τελικά, η Bissonnette λέει ότι η απόφασή της να αποσυρθεί είχε αιτία την ασφάλεια της.

«Σύμφωνα με μια μελέτη, ένα αντρικό χτύπημα έχει 163% μεγαλύτερο αντίκτυπο από ένα γυναικείο, ακόμη και προσαρμοσμένο ως προς το βάρος». Αναφερόμενη σε μια μελέτη του 2020 για τη δύναμη που δημοσιεύτηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Γιούτα. «Στην ομάδα που μελετήθηκε, ο πιο αδύναμος άνδρας παραμένει σωματικά ανώτερος από την πιο δυνατή γυναίκα».

Η Bissonnette συνεχίζει σημειώνοντας ότι η συμμετοχή των γυναικών στα μαχητικά αθλήματα είναι σχετικά πρόσφατη, αλλά μπορεί να μην διαρκέσει πολύ περισσότερο εάν οι γυναίκες ζευγαρώνουν συνεχώς για να κοντράρουν άνδρες.

«Οι γυναίκες δεν πρέπει να υφίστανται τους σωματικούς και ψυχολογικούς κινδύνους που συνεπάγονται οι αποφάσεις ενός άνδρα σχετικά με την προσωπική του ζωή και την ταυτότητά του», συνεχίζει. «Θα πρέπει να υπάρχουν δύο κατηγορίες: βιολογικά αρσενικά και θηλυκά».

Η απόφαση της Bissonnette να αρνηθεί να πολεμήσει τον Walmsley έρχεται μετά από αρκετές περιπτώσεις παρόμοιων διαμαρτυριών από γυναίκες σε όλο τον αθλητικό κόσμο.

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως από το Reduxx, γυναίκες εγκατέλειψαν ένα τουρνουά Brazilian Jiu-Jitsu στη Γεωργία τον περασμένο μήνα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη συμμετοχή πολλών ανδρών που είχαν ταυτοποιηθεί ως τρανς. Ως αποτέλεσμα, ένας από τους άνδρες πήρε τέσσερα χρυσά μετάλλια στην κατηγορία των γυναικών και, σε ένα από τα τμήματα, μόνο άνδρες ήταν στο βάθρο του νικητή.

Οι γυναίκες martial artists Jayden Alexander και Ansleigh Wilk μίλησαν κατά της Βορειοαμερικανικής Ένωσης Grappling Association (NAGA) για την πολιτική αυτοπροσδιορισμού φύλου, πυροδοτώντας μια σφοδρή αντίδραση που τελικά είχε ως αποτέλεσμα η NAGA να διαχωρίσει πλήρως τις διαιρέσεις με βάση το βιολογικό φύλο χωρίς «εξαιρέσεις». ”

Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά