Για όσους δεν είχε τύχει ποτέ να βρεθούν στον “Τάφο του Ινδού” το Πρωτάθλημα είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αποτίνουν φόρο τιμής σε ένα ιστορικό χώρο. Ένα γήπεδο που δεν θα υπάρχει σε λίγα χρόνια. Με τη διπλή ανάπλαση θα γκρεμιστεί η Λεωφόρος και θα μεταφερθούν όλα τα τμήματα του ερασιτέχνη στον Βοτανικό.
Ίσως θα είναι η τελευταία ευκαιρία μας να “βρεθούμε” στο ίδιο μέρος που “πάτησαν” ιστορικές μορφές του Αθλητισμού. Άλλωστε από μόνο του το Πανελλήνιο της Πυγμαχίας όπου και να γινόταν, θέαμα και δυνατές μάχες είναι σίγουρες!
Το κλειστό «Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος» θα φιλοξενήσει το Πανελλήνιο πρωτάθλημα πυγμαχίας Α’ κατηγορίας ανδρών – γυναικών. Από τις 7 μέχρι και τις 11 Δεκεμβρίου 2023.
Το ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει αρκετές φορές αγώνες μποξ, θα μετατραπεί ξανά σε ρινγκ για τις ανάγκες της διοργάνωσης. Η κλήρωση των αγώνων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου.
Ιστορία
Το γήπεδο ήταν το πρώτο κλειστό γυμναστήριο που κατασκευάστηκε στην Ελλάδα το 1959, κάτω από τις θύρες 6-7 του ποδοσφαιρικού γηπέδου της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Η χωρητικότητα του γηπέδου είναι 1.500 θέσεις. Αυτομάτως έγινε η έδρα των τμημάτων καλαθοσφαίρισης και πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού. Τα εγκαίνια του γυμναστηρίου έγιναν στις 19 Μαρτίου 1960. Με τη διεξαγωγή του αγώνα μπάσκετ της εφηβικής ομάδας του Παναθηναϊκού ενάντια στο Μίλωνα. Κατά τη διεξαγωγή του αγώνα ένας δημοσιογράφος για να περιγράψει τη στενότητα του γηπέδου το αποκάλεσε Τάφο του Ινδού. Έμπνευση από την ομώνυμη ταινία της εποχής, του Φριτς Λανγκ. Σύμφωνα με μια δεύτερη εκδοχή, την επικρατέστερη, η ονομασία δόθηκε από τον καλαθοσφαιριστή του Παναθηναϊκού και μετέπειτα γενικό αρχηγό, τον Τάσο Στεφάνου. Ο οποίος παρομοίασε τα σκαλιά του γηπέδου με τα σκαλιά που οδηγούσαν στον τάφο της ομώνυμης ταινίας.
Κατά τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του γηπέδου οι αγώνες δίνονταν κάτω από αντίξοες συνθήκες. Το γήπεδο συχνά πλημμύριζε, ενώ η θέρμανση ήταν ελλιπής. Στον Τάφο του Ινδού η ομάδα καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού κατέκτησε 14 Πρωταθλήματα Ελλάδας από το 1961 έως το 1984. Ενώ αγωνίστηκε εκεί έως την έλευση του Νίκου Γκάλη το 1992. Ανάλογες διακρίσεις είχαν και ομάδες ανδρικής και γυναικείας πετοσφαίρισης του Παναθηναϊκού που χρησιμοποίησαν επί δεκαετίες το γήπεδο.