fbpx

Διαιτητές και κριτές, οι απόλυτοι άρχοντες του αγώνα

Διαιτητές και κριτές, οι απόλυτοι άρχοντες του αγώνα

Στην πυγμαχία (και σε όλα τα μαχητικά αθλήματα) τα φώτα πέφτουν στους αθλητές, οι οποίοι δίνουν και την ψυχή τους μέσα στο ρινγκ για τη νίκη. Όμως πάντα το παρόν, σε κάθε φάση, “σφυρίζοντας” πολλές φορές οι γροθιές δίπλα τους, δίνουν οι διαιτητές και οι κριτές των αγώνων.

Είναι οι πρώτοι που παίρνουν θέση, είτε μέσα είτε περιμετρικά του ρινγκ. Και είναι οι τελευταίοι που φεύγουν από τη θέση τους.

Ο διαιτητής χωρίς να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι η πιο σημαντική παρουσία μέσα στο ρινγκ, ο απόλυτος άρχων του αγώνα. Έχει το σεβασμό των αθλητών κι είναι αυτός που θα φροντίσει για την ασφάλεια και των δύο. Είναι αυτός που θα διασφαλίσει ότι ο αγώνας θα διεξαχθεί τίμια και χωρίς παραβάσεις και από τους δύο αθλητές. Σε περίπτωση παράβασης των κανόνων από κάποιον αθλητή και εάν παρά τις παρατηρήσεις του διαιτητή αυτός συνεχίζει, τότε ο διαιτητής θα του δώσει την επίσημη παρατήρηση, η οποία θα μειώσει τη βαθμολογία του κατά 1 πόντο στο τελικό αποτέλεσμα του γύρου. Εάν ο αθλητής συνεχίσει να μη συμμορφώνεται μπορεί να δεχθεί και 2η ή και 3η επίσημη παρατήρηση, ενώ μπορεί να αποκλειστεί και με DQ (Disqualification).

Ο διαιτητής θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση κι ανάλογα με το παιχνίδι να βρίσκεται άλλοτε κοντά κι άλλοτε μακριά, χωρίς να επηρεάζει την κίνηση των πυγμάχων. Οφείλει να είναι δίκαιος και κάθετος στις αποφάσεις του, χωρίς συναισθηματική εμπλοκή, επιδεικνύοντας ενδιαφέρον για την ασφάλεια των αθλητών και τη σωστή διεξαγωγή του αγώνα.

Οι κριτές πρέπει να δουν και το παραμικρό, να μη χάσουν όχι δευτερόλεπτο αλλά ούτε χιλιοστό του. Πάντα, ή για να μην είμαστε τελείως άδικοι σχεδόν πάντα, κάποιος θα έχει παράπονο. Είναι οι κυματοθραύστες της απογοήτευσης, της οργής. Πρέπει να είναι 100% συγκεντρωμένοι στον αγώνα, καθώς η απόφασή τους είναι αυτή που θα καθορίσει το αποτέλεσμα. Ο κριτής “βλέπει” μόνο κόκκινο και μπλε και θα δώσει το 10 στον πυγμάχο που έχει κερδίσει το γύρο κατά την κρίση του (σελίδα 32 από το εγχειρίδιο της International Boxing Association – Referee and Judge Regulations). Από το επιμέρους σκορ θα καθοριστεί και το τελικό αποτέλεσμα (10-9 για πολύ κοντινό αλλά καθαρό αγώνα, 10-8 όταν υπάρχει μεγάλη διαφορά και 10-7 εάν ο νικητής είναι ο κυρίαρχος του ρινγκ).

Στη κεντρική φωτογραφία διακρίνεται η ομάδα που βρέθηκε στο κλειστό του Πανελληνίου Γυμναστικού Συλλόγου για το Διεθνές Τουρνουά «Βασίλης Τόπαλος» (από αριστερά προς τα δεξιά): Μιχάλης Αεράκης, Βασίλης Δαραμούσκας, Νίκη Μπιτσακάκη, Ζαχαρίας Μηχανικός, Σοφία Παπαποστόλου (εκ Θεσσαλονίκης), Παναγιώτης Χαβαριώτης, Παναγιώτης Μιχαηλίδης και λείπει μόνο ο Γιώργος Παπαλυμπέρης

Νίκη Μπιτσακάκη, Βασίλης Δαραμούσκας, Παναγιώτης Μιχαηλίδης, Σοφία Παπαποστόλου, Αλέκος Αλεξάνδρου (εκ Κύπρου), Μιχάλης Αεράκης, Παναγιώτης Χαβαριώτης
Ακολουθήστε το ApexSports.gr στο Google News!Μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις

Τελευταία άρθρα Δυναμικά